اتاق خبر- یکی از موضوعاتی که در نهمین جلسه هیأت نمایندگان اتاق ایران از جانب نوبخت رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور مطرح شد، ثابت نگه داشتن نرخ ارز در بودجه 95 است که منجر به واکنش هایی از جانب اعضا هیأت نمایندگان اتاق ایران شد. از آنجایی که همواره فعالان اقتصادی بر یکسان سازی نرخ ارز و تاثیر مثبت آن بر اقتصاد کشور تاکید داشته اند این تصمیم موجبات نگرانی آن ها را در رابطه با کاهش صادرات و تعطیلی واحدهای تولیدی فراهم کرده است.
محسن بهرامی ارض اقدس عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران در همین رابطه گفت: بحث تک نرخی شدن ارز با نرخی که در قانون بودجه دولت پیشنهاد می کند دو موضوع مستقل از یکدیگر است. بخش عمده ای از درآمدهای پیش بینی شده در بودجه سال 95 از محل فروش ارزهای ناشی از درآمدهای نفتی به بانک مرکزی است. به هرحال دولت یک بخش از تامین ریال بودجه را از طریق درآمدهای مالیاتی، عوارض ورودی و حقوق گمرکی تامین می کند و بخشی دیگر را از فروش سهام شرکت های دولتی.
وی با بیان اینکه قرار است بانک مرکزی و دولت طبق دستور رئیس جمهور تا نیمه اول سال آینده به سیستم تک نرخی شدن ارز دست پیدا کنند، اظهار کرد: تک نرخی شدن به پیش نیازهایی نیازدارد؛ روابط کارگزاری بانک های داخلی با بانک های خارجی، رسیدگی به حساب ها، وضعیت تراز مالی بانک ها، اصلاح ساختاری نظام بانکی و بحث بازار بین بانکی ارز از جمله پیش نیازهای این مهم هستند.
بهرامی ارض اقدس با اشاره به اینکه نرخی که قرار است به عنوان تک نرخی از آن یاد شود باید قادر باشد که در میان مدت و حداقل در طی مدت 2 سال با یک نوسانات جزئی پاسخگوی تمام نیازمندی ها باشد، گفت: اگر قرار باشد که بانک مرکزی نرخ مشخصی را به عنوان تک نرخی اعلام کند و رقم دیگری در بازار آزاد مورد معامله قرار گیرد این نقض قرض است و تک نرخی محسوب نمی شود.
وی تصریح کرد: قطعا نباید نگران عدد اعلامی در قانون بودجه باشیم این عدد بیشتر کارکرد حسابداری برای حساب های ملی دارد و همچنین برای فروش ارزهای نفتی به بانک مرکزی و تامین ریال بودجه استفاده می شود.
اهتمام جدی دولت به منظور تک نرخی شدن ارز
همچنین محسن مهرعلیزاده دیگر عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران گفت: به نظر می رسد که دولت اهتمام جدی برای تک نرخی شدن ارز دارد و از گفته های رئیس کل بانک مرکزی نیز می توان به روشنی به این موضوع رسید.
وی افزود: به تعبیری دولت ناگزیر است که تک نرخی شدن ارز را بپذیرد و اقدامات خود را براساس آن تنظیم کند. ولی چون برنامه مشخصی در این رابطه وجود ندارد، یک نرخ محاسباتی را با توجه به وضعیت موجود تعیین کرده که اگر آزاد شود طبعا تفاوت خواهد داشت.
بلاتکلیفی در بدنه دولت نسبت به تعیین نرخ ارز
همچنین مهدی پورقاضی عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران گفت: در این قضیه در بدنه دولت بلاتکلیفی وجود دارد. عمدتا فردی مخالف تک نرخی شدن ارز نیست اما زمانی که مرحله عمل فرا می رسد؛ اما و اگرهایی بیان می شود.
وی تصریح کرد: می توان گفت که اظهارات نوبخت در جلسه اتاق ایران جنبه پوپولیستی دارد. نوبخت از پایین آمدن قیمت ارز در بازار صحبت می کند و بخش دیگری از دولت خواستار تعیین نرخ ارز مطابق با عرضه و تقاضا هستند. دولت باید این دودستگی ها را از بین ببرد و در این خصوص برنامه های خود را مشخص کند تا سیاست های اقتصادی نیز مبهم نباشند.
مشکلات ثبات نرخ ارز در بودجه 95
محمد لاهوتی رئیس کنفدراسیون صادرات نیز در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان عنوان کرد: با توجه به اعلام بانک مرکزی مبنی بر تورم 15 درصدی و با احتساب تورم 2.5 درصدی جهانی باید نرخ ارز در بودجه سال 95 بین 12 تا 15 درصد افزایش بیابد.
لاهوتی تصریح کرد: بر این اساس باید نرخ ارز در بودجه 95 به طور میانگین 3 هزارو 200 تومان در نظر گرفته شود.
رئیس کنفدراسیون صادرات با اشاره به اینکه ثابت ماندن نرخ ارز مشکلاتی را ایجاد میکند گفت: اولین مشکلی که با ثبات نرخ ارز ایجاد میشود این است که به دلیل کاهش قیمت نفت نظم بودجه به هم میخورد و همچنین فاصله ارز مبادلهای و ارز آزاد افزایش مییابد.
وی تاکید کرد: با توجه به اینکه تک نرخی کردن ارز از اولویتهای دولت است باید فاصله بین نرخ ارز بانکی و آزاد کاهش بیابد تا این امر محقق شود.
عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران به این نکته نیز اشاره کرد که دولت در جهت افزایش شفافیت در اقتصاد باید به سمت تک نرخی شدن ارز حرکت کند این درحالیست که در شرایط کنونی سه نرخ رسمی، مبادلهای و آزاد برای ارز وجود دارد.
ثابت ماندن نرخ ارز برخلاف نظریه اقتصاد مقاومتی است
حمیدرضا صالحی عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران همچنین در گفت و گو با صدای اقتصاد بر ضرورت افزایش نرخ ارز بر مبنای اختلاف نرخ تورم داخلی و بین المللی تاکید کرد.
وی با بیان اینکه بخشی مهمی از از بودجه کشور وابسته به نفت است به همین دلیل تعیین قیمت دلار در بودجه اهمیت بالایی دارد، اظهار کرد: نرخ ارز در اقتصادهای دیگر هم حیاتی است با این شاخص باید به شکل واقعی و علمی برخورد شود.
صالحی گفت: کشوری که تورم سنگینی در سالهای گذشته داشته است و در حال حاضر هم با وجود ایجاد انضباط مالی و توقف سرکشی آن در حدود 15 درصد تورم دارد، نمی تواند نرخ ارز خود را ثابت نگاه دارد.
وی ادامه داد: اظهارات سخنگوی دولت مبنی بر ثابت نگاه داشتن نرخ ارز در بودجه سال 95 نسبت به بودجه سال جاری با واقعیتهای اقتصاد سازگاری ندارد. این موضوع نشان می دهد که دولت قصد دارد از مبنای علمی در اقتصاد فاصله بگیرد و سیاست هایی را در پیش بگیرد که زمانی منتقد آن بودهاند.
عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران به این نکته نیز اشاره کرد که دولت باید در جهت افزایش شفافیت در اقتصاد باید به سمت تک نرخی شدن ارز حرکت کند در حالیکه در شرایط کنونی متأسفانه برای ارز سه نرخ رسمی مبادلهای و آزاد وجود دارد.
وی افزود: تثبیت نرخ ارز به مشکلات دامن میزند و دولت باید به این موضوع توجه کند.
94106ت