اتاق خبر- اين دوره نخستين باري بود كه من در هياتمديره خانه صنعت، معدن و تجارت استان تهران حضور داشتم. تا پيش از آن در يك تشكل صنفي مسووليت داشتم و براي نخستين اين فرصت دست داد كه در يك تشكل بالادستي حضور داشته باشم.
اصولا تشكلهاي بالادستي از نظر ساختار اهداف متفاوت از تشكلهاي صنفي محسوب ميشوند. در تشكلهاي صنفي مباحث خرد است و موضوع مسائل صنف در اولويت است در حالي كه در تشكلهاي بالادستي كه نقش تشكلهاي مادر را ايفا ميكنند موضوع مباحث كلان در دستور كار است و بايد به دور از مساله صنف خود به موضوعات ساير صنايع، معادن و تجار نيز توجه كرد.
با اين مقدمه با پايان يافتن اين دوره كار خانه صنعت، معدن و تجارت تهران ميتوان به بررسي كارنامه اين تشكل پرداخت. در ابتداي دوره اهداف زيادي توسط كانديداهاي عضويت در هياترييسه در نظر گرفته شد و بعد از تشكيل هياترييسه طبيعتا اين اهداف طبقهبندي شد تا در دوره جاري اجرايي شود. اين اهداف را ميتوان به 2 گروه كلي تقسيم كرد:
اهداف توسعهاي: اين اهداف مسائلي را دنبال ميكردند كه باعث ارتقا و نقش تشكل در طول زمان ميشد. افزايش سطح اثرگذاري، افزايش تعداد اعضا، ارائه بهتر خدمات و مسائلي از اين دست در اهداف توسعهيي قرار داشتند.
اهداف صيانتي: اين اهداف به مسائلي ميپرداخت كه مشكلات روز اعضا بودند. طبيعتا هر فعال اقتصادي مشكلات زيادي دارد و از تشكلها انتظار دارند كه با كمك ارتباطات به حل اين مشكلات بپردازد. اصولا يكي از وظايف اصلي تشكل ارائه خدمات به اعضا است و تشكلها در مرحله اول براي اين ايجاد ميشوند كه از اعضاي خود در مقابل مشكلات مختلف حمايت كنند.
حال با اين شرايط بايد به بررسي كارهايي كه در خانه صنعت، معدن و تجارت استان تهران انجام شد نگاهي كرد.
از مهمترين پروژههاي خانه تهران بحث كلينيك صنعت بود. در اين كار ما به دنبال دادن مشاوره به اعضا براي حل مشكلات آنها بوديم. همچنين در مباحث شوراي گفتوگو و رفع موانع توليد خانه بسيار پررنگ ظاهر شد. اما مهمترين كار خانه حضور در سازمان صنعت، معدن و تجارت براي حل مشكلات فعالان اقتصادي در اين سازمان بود. نماينده خانه هميشه در اين سازمان حضور داشت و فعالان بخش خصوصي هر مشكلي كه داشتند ميتوانستند به نماينده خانه مراجعه كنند و نماينده خانه مشكلات آنها را از طريق گفتوگو با مسوولان سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران حل ميكرد.
با اين حساب بيشتر فعاليت خانه در بحث صيانتي بود و نقش خانه در امور توسعهيي چندان پررنگ نبوده است. علت اين موضوع هم با توجه به شرايط اقتصادي به خوبي روشن است. 3 سال گذشته به دليل ركود اقتصادي دوران بن بست رشد و توسعه بود.
به همين دليل انجام كارهاي توسعه با مشكلات زيادي روبهرو بود. اعضا و فعالان اقتصادي از نظر مالي با مشكلات فراواني روبرو بودند به همين دليل حق عضويت خود به تشكلها را به سختي پرداخت ميكردند. به همين ترتيب انجمنها نيز حق عضويت در خانه صنعت، معدن و تجارت را دير پرداخت ميكردند كه اين موضوع مشكلات زيادي براي مديران خانه ايجاد ميكرد.
از سوي ديگر در زماني كه منابع محدود است طبيعتا بايد به مسائل اصليتر پرداخت. از جمله اين مسائل اساسي مشكلات روزمره اعضا بود. در حقيقت اعضا انتظار داشتند به جاي توسعه خانه مشكلات آنها به ويژه با در نظر گرفتن موضوعاتي مانند ركود حل شود. آنها به خانه مراجعه ميكردند تا راهحل پيدا كنند. خانه نيز تمام تلاش خود را انجام داد تا اگر كسي براي حل مشكلي به خانه مراجعه كرد بدون پاسخ باقي نماند و مشكلات آنها روي زمين گذاشته نشود.
بر همين اساس در بحث مباحث صيانتي من به خانه صنعت، معدن و تجارت تهران نمره 70 از 100 و در امور توسعه با در نظر گرفتن تمامي كمبودها نمره 50 تا 60 را ميدهم.
از ديگر كارهاي خوب اين دوره ايجاد ارتباط خوب و موثر با اتاق بازرگاني بود. خانه با وجود داشتن بخش بازرگاني بيشتر بر مباحث صنعتي متمركز است و اتاق نيز با وجود داشتن بخش صنعت و معدن بيشتر بر مباحث بازرگاني تكيه كرده است. به همين دليل در اين دوره با ارتباطي اصولي و منطقي با اتاق بازرگاني سعي شد از نظرات دو گروه نهايت استفاده صورت پذيرد. مساله اين است كه صنعت، معدن و تجارت را نميتوان جدا از يكديگر ديد و اقتصاد يك زنجيره متصل به يكديگر است. به همين دليل تلاش شد كه نظرات بخش خصوصي چه در خانههاي صنعت و چه در اتاق يكسان باشد. همچنين حضور رييس خانه صنعت، معدن و تجارت ايران در شوراي گفتوگوي دولت و بخش خصوصي از اتفاقات مثبت اين دوره تلقي ميشود.
درمجموع اگر بخواهيم به صورت منصفانه درباره كارنامه خانه صنعت، معدن و تجارت استان تهران قضاوت كرد از نظر اثربخشي نمره قبولي ميگيرد ولي از نظر تلاش نمره خوبي را براي اين تشكل بايد در نظر گرفت.
عضو هياتمديره خانه صنعت تهران
منبع: تعادل
94106