اتاق خبر - در اين گفت وگو كه در شماره سه شنبه هفتم ارديبهشت 1395 هجري خورشيدي با كارشناس مسائل اقتصادي منتشر شد، آمده است: در ديپلماسي بايد مخاطب را تشخيص داد و ديپلماتها وقتي براي رسيدن به اهداف كشور با طرفهاي خارجي صحبت ميكنند لحن و ادبياتشان متفاوت است.
نبايد از اظهارات ديپلماتها در داخل سوءاستفاده شود يا منافع ملي قرباني اهداف ديگر شود، چراكه زماني كه ديپلماتها و نمايندگان كشورمان با آرامش وارد گفتوگو و مذاكره با طرف خارجي گردند نتايج مثبتي را براي كشور به همراه دارد.
بايد به توافقنامه برجام توجه داشت كه تاكنون توانسته دستاوردهاي بسياري در حوزههاي مختلف به ويژه در رفع تحريمها داشته است، بنابراين تيم اقتصادي و سياسي كشور به دنبال تسهيل شرايط پس از برجام هستند تا بانكهاي اروپايي بتوانند با ايران در آرامش بيشتر كار كنند.
در اين راستا «آرمان» با مهدي تقوي كارشناس مسائل اقتصادي به گفتوگو پرداخته كه در ادامه ميخوانيد:
**ارزيابي شما از اظهارات آقاي عراقچي كه اذعان داشتند سخنان آقاي سيف با هدف و براي مخاطب خاص بيروني و نوعي ديپلماسي بانكي بوده و نبايد ديپلماتها را در موقعيتي قرار داد كه صحبتهاي او با طرف خارجي موجب نگراني يا مورد سوءاستفاده قرار گيرد، چيست؟
آقاي عراقچي به خوبي فن ديپلماسي را ميداند، از آنجايي كه وي از گروه مذاكرهكننده بوده بنابراين در اين زمينه اطلاعات دقيقي دارند و آقاي سيف مسائل بانكي را مورد بررسي قرار ميدهد. در مذاكرات هستهاي طرفين توافق كردند كه كليه تحريمهاي ظالمانه عليه ايران حتي تحريمهاي اعمال شده از سوي ايالات متحده لغو شود. روابط اقتصادي ايران به دنبال لغو تحريمها به دوران قبل از تحريم باز ميشود و پولهاي بلوكه شده طبق توافق صورت گرفته آزاد ميشود. آقاي سيف در سفري كه داشت درباره قراردادهاي اقتصادي با طرف آمريكايي مشغول مذاكره بوده است و نيازي نبوده كه در آنجا سخني غير از آنچه بيان كرد بر زبان ميآورد. تيم ايراني به دنبال اين است كه پس از امضاي توافقنامه برجام بسياري از امور به روند گذشته خود باز گردد و مشكلات كمتر شود پس نبايد بهانه جويي كرد.
**سخنگوي وزارت خارجه بيان كرد كه قرار است آقاي ظريف در نيويورك با تعدادي از نمايندگان گنگره آمريكا ديدار كند، به نظرشما اين ديدار تاثيري در بازگشت پولهاي بلوكه شده و تسهيل شرايط پس از برجام دارد؟
بله، تاثيرگذار است. قرار شده تلاشها در جهت بازگشت پولهاي بلوكه شده به ايران انجام گيرد. در واقع بازگشت پولها به چرخه اقتصاد كشور، گشايش و رونق اقتصادي ايجاد ميكند. بازگشت پولهاي بلوكهشده باعث كاهش قيمت دلار در بازار خواهد شد، بنابراين توافق برجام كمك بزرگي به اقتصاد كشور كرد. دردوران دولت احمدينژاد با نرخ تورم چهل در صدي و رشد منفي مواجه بوديم اما به دنبال مذاكرات هستهاي كاهش نرخ تورم را شاهد هستيم. در اين شرايط كه نرخ تورم رو به كاهش است و از سوي ديگر دلارها وارد عرصه اقتصاد كشور ميشود، اين امر گشايش و رونق اقتصادي را به دنبال خواهد داشت.
**دولت احمدينژاد با چه تفكر و نگرشي اوراق مشاركت را خريداري كرد؟
بنده هر روز در مقالات خود سياست و عملكرد اقتصادي احمدينژاد را نقد ميكردم. بدترين كار وي بالا بردن قيمت گاز و افزايش هزينههاي توليد بود و از سوي ديگر به هر فرد ايراني 45 هزار تومان يارانه اختصاص داد. اين امر دليل ركود تورمي دوران رئيسجمهور سابق است. در مقابل آقاي روحاني تورم را كاهش داد و رشد اقتصادي كشور از منفي به مثبت رسيد. در نتيجه با ادامه روند مذاكرات و برداشته شدن تحريمهاي خاص آمريكا شاهد بهبود اوضاع اقتصادي كشور خواهيم بود.
**به نظر شما بين دولت روحاني و احمدينژاد كداميك مقصر اصلي بلوكه شدن دوميليارد دلار از اموال كشورمان هستند؟
بايد به زمان شروع تحريمها توجه داشت. آغاز اين تحريمها به دوران رياستجمهوري احمدينژاد بازميگردد و با تلاش دولت دهم تحريمهاي ظالمانه لغو شد. در واقع در دولت قبل تصميمهايي در رابطه با ضبط و بلوكه كردن اموال اتخاذ شد و آقايان روحاني و ظريف بسياري از مسائل و مشكلات را برطرف كردند بنابراين تحريمهاي شكل گرفته به دليل عملكرد نادرست و اشتباه دولت آقاي روحاني نبود و سخنان دكتر سيف به درستي بيان ميشود. خدا را شاكرم كه عملكرد مثبت و سازندهاي از دولت روحاني شاهد هستيم.
**حدود ده سالي است كه شبكههاي بانكي بينالمللي برروي ايران بسته بوده، حال براي ايجاد فضاي اعتماد از سوي ايران چه اقداماتي بايد صورت گيرد؟
ديگر لازم نيست كاري كنيم. درباره مذاكرات هستهاي به غير از وزير امورخارجه آمريكا، وزراي اروپايي در اين گفتوگوها حضور داشتند. بنابراين با امضاي برجام مسائل و مشكلات حل شده و ديگر تحريمهايي عليه كشورمان وجود ندارد؛ بنابراين در چنين شرايطي ميتوانيم اعتباراسنادي باز كنيم، البته مشكل ايران با ايالات متحده بود كه نميتوانست اعتبار اسنادي به دلار باز كند. اكنون اوباما بيان داشت كه تحريمهاي به تدريج برداشته ميشود. بايد توجه داشت كه مسائل در حال حل و فصلشدن است تا به زمان قبل از تحريمها باز گرديم. تا قبل از تحريمها قادر بوديم به تمامي نقاط دنيا پول و كالا بفرستيم. اما به دنبال اعمال قطعنامهها و تحريمها، بسياري از راههاي مواصلاتي بسته شد اما خوشبختانه با توافقنامه برجام تحريمها لغو خواهد شد.
*منبع: روزنامه آرمان
94110