اتاق خبر- بعد از لغو تحریم ها رفت و آمد های هیات های تجاری و اقتصادی کشورهای مختلف به ایران هم زیاد شد. رفت و آمدهایی که می تواند به سرمایه گذاری خارجی بیانجامد تا تن خسته اقتصاد و تولید کشور کمی رنگ آرامش ببیند. ماهنامه آفتاب صبح، درباره فضای بخش خصوصی و اقدامات لازم برای جذب این سرمایه گذاری ها با مهدی جهانگیری، عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران گفتگو کرده است. جهانگیری درباره جذب سرمایه گذاری خارجی می گوید: «ما هیچ وقت این همه آمد و شد بین المللی در فضای اقتصادی نداشته ایم. این محصول دیپلماسی خوب دولت در فضای سیاسی است. ما توانستیم با تغییر گفتمان و ادبیات خود در عرضه های بین المللی حضور عزتمندانه داشته باشیم. اتاق های بازرگانی باید از این فضا به نحو مطلوب استفاده کنند.»
*شرایط کشور به مدد دیپلماسی خارجی دولت تدبیر و امید تغییرات رو به جلو و مثبتی دارد، این موضوع به عنوان یک پدیده کلی، روی تمام بخش ها تاثیر گذاشته است، اتاق های بازرگانی ایران در چه شرایطی به سر می برند؟
بله، همانطور که اشاره کردید وضعیت اتاق های بازرگانی از فضای اقتصادی کشور نشات می گیرد. به طور کلی حال دولت، اتاق های بازرگانی مجمع سرمایه گذاران، فعالان اقتصادی و ... وابسته به اوضاع اقتصادی حاکم بر کشور است. سال 94 را نمی توان برای اقتصاد کشور، سال خوبی دانست امسال فقط می تواند آغازی برای یک سال خوب باشد. سالی که در ماه های پایانی آن هستیم، مشکلات اقتصادی بسیار زیاد و قابل ملاحظه ای داشت. ما به دلیل مشکلاتی که در دوره های قبل داشته ایم، به یک رشد اقتصادی منفی رسیده ایم. گستره اقتصاد طی سالیان گذشته کوچک شده است. امیدواریم با اقداماتی که دولت طی دو سال اخیر انجام داده، فضای کسب و کار دچار تغییراتی شود. با این مفروضات، اتاق های بازرگانی، به عنوان پارلمان بخش خصوصی و نهاد رسمی و قانونی تعریف شده و از جانب بخش خصوصی، در تلاش است تا بتواند به جایگاه این بخش، عزت و منزلت ببخشد. نگاه های منفی که نسبت به بخش خصوصی وجود دارد، باید احیا و اصلاح شود. علاوه بر این باید شرایط برای توسعه سرمایه گذاری فضای کسب و کار تسهیل یابد. به این ترتیب، نقش اتاق های بازرگانی پررنگ تر خواهد شد. ما هیچ وقت این همه آمد و شد بین المللی در فضای اقتصادی نداشته ایم. این محصول دیپلماسی خوب دولت در فضای سیاسی است. ما توانستیم با تغییر گفتمان و ادبیات خود در عرضه های بین المللی حضور عزتمندانه داشته باشیم. اتاق های بازرگانی باید از این فضا به نحو مطلوب استفاده کنند.
*ورود هیات های خارجی، چه تاثیری در کار اتاق های بازرگانی خواهد داشت؟
این فضا، یک فضای هیجانی و احساسی نیست که ما بگوییم امروز تحریم ها لغو شوند یا برجام در مسیر اجرایی قرار بگیرد همه مشکلات حل خواهد شد، بلکه معتقدیم باید این فضا را مدیریت کرد و حداکثر استفاده از آن برد. امروز دولت و اتاق های بازرگانی میزبان هیات های خارجی هستند و با بررسی وضعیت اقتصادی آنها تلاش می کنند به یک خروجی مثبت از این فرایند دست یابند. امید داریم که با توافقاتی که با طرف های ایرانی شکل می گیرد اتاق بازرگانی بتواند در ایام پساتحریم و در حوزه سرمایه گذاری نقش فعال تری ایفا کند. امیدواریم شاهد اتفاقات مثبتی در سال 95 باشیم. این امر مستلزم زمان است.
*اقداماتی هم در این زمینه انجام داده اید؟
در اتاق تهران با تشکیل ستاد «اقتصاد پساتحریم» توانسته ایم اقداماتی را برای ساماندهی و مدیریت شرایط جدید برنامه ریزی کنیم تا این نیازها رفع شود. ایران کشوری است که پتانسیل ها و ظرفیت های بسیاری دارد. خداوند نعمات بسیاری را به مردم این سرزمین اعطا کرده است. نفت، گاز، معادن، گردشگری و ... مزیت های سرزمین ما هستند. ما در این کشور، واقعا نیازی به خلق مزیت نداریم، اگر به همین مزیت ها توجه کنیم، آینده خوبی پیش روی آیندگان خواهد بود.
باید فضا را برای اطمینان سرمایه گذاران مهیا کنیم. باید ظرفیت های بالقوه کشور را به آنها نشان دهیم. نباید در این مورد شعارگونه عمل کنیم. باید ایران را کشوری قدرتمند و اقتصادی در دهه آینده معرفی کنیم. بسیاری از ظرفیت های کشور ما بکر مانده است. الفبای همه این اتفاقات، سرمایه گذاری است. این ها عوامل جذابیت بازار است و حلقه اتصال و بالفعل رساندن های این قابلیت ها با سرمایه گذاری محقق می شود.
*چگونه می توان سرمایه گذاران را به این مسیر کشاند؟
برای رسیدن به این مسیر، نیاز به یک فرایند داریم، دولت توانسته این مسیر را تسهیل سازی کرده و به کمک اتاق های بازرگانی، این کار محقق کند. قوانین دست و پاگیری با تفسیرهای مختلف وجود دارد. باید بتوان آن ها را به شکلی احصا و اصلاح کرد. باید فضای بخش خصوصی کشور متناسب با استانداردهای بین المللی آماده شود. قواعد بین المللی را در مذاکرات خود رعایت کنیم. بخش خصوصی باید آموزش های لازم و دوره های تخصصی را ببیند. باید این مسیر کوتاه شود. اعتماد سرمایه گذاران به سرمایه گذاری در کشور افزایش یابد. به این ترتیب یک خروجی مطلوب خواهیم داشت.
منبع: اتاق تهران
94106