Performancing Metrics

گردشگری دریاچه ارومیه نیازمند احیای دوباره است | اتاق خبر
کد خبر: 341989
تاریخ انتشار: 31 اردیبهشت 1395 - 10:32
دریاچه ارومیه دومین دریاچه بزرگ آب شور جهان است و وضعیت آن در سال‌های گذشته به‌عنوان شاخص‌ترین نمونه تاثیر تغییرات اقلیمی بر محیط‌زیست در ایران مطرح بوده است. زمانی این دریاچه محل رفت و آمد کشتی‌ها و سبب رونق گردشگری در بنادر و شهرهای اطراف آن بوده است.

به گزارش اتاق خبر، تفریحاتی مانند قایقرانی و شنا در این دریاچه موجب ایجاد مجتمع‌های گردشگری شده بود که اکنون تعطیل شده‌اند. فعالان محیط‌زیست از سال‌ها پیش به سیاست‌های دولتی در قبال این دریاچه اعتراض داشته‌اند و ساخت جاده روی دریاچه و استفاده بیش از حد از منابع آبی را دلیل خشک شدن آن می‌دانند. اما مسئولان دولتی اظهار می‌کنند که سیاست‌های محیط‌زیستی در سال‌های اخیر باعث بهبود وضعیت دریاچه شده است. برخی از موسسات تحقیقاتی بین‌المللی اعلام کرده‌اند که براساس تحقیقات آنها با فرض تغییرات اقلیمی شدید یا حتی متوسط، برنامه‌های فعلی برای احیای دریاچه ارومیه کافی نیست. بسیاری می‌اندیشند که به‌دلیل بارندگی‌های امسال دریاچه ارومیه در شرایط مناسبی قرار بگیرد اما مشکل اصلی این دریاچه تمام شدن ذخیره آب شیرین زیرزمینی آن است و بارندگی‌های موقت گاه و بیگاه نمی‌توانند این مشکل را رفع کنند. لئوناردو دی‌کاپریو، ستاره هالیوود و فعال محیط‌زیست، در اینستاگرام خود عکسی از دریاچه ارومیه را بازنشر کرده و درباره وضعیت این دریاچه ابراز نگرانی کرده است. در توضیح عکس در حساب اینستاگرام دی‌کاپریو گفته شده است که دریاچه ارومیه که زمانی بزرگترین دریاچه نمک خاورمیانه بود، تنها ۵درصد از آبی را که ۲ دهه پیش داشت حفظ کرده است. دلیل این وضعیت تغییرات آب و هوایی، ساخت سد و کاهش بارش عنوان شده است. این امر موجب شده تا مردم کشور نیز از شرایط این دریاچه ابراز نگرانی کنند.


حذف از فهرست مقاصد گردشگری
دریاچه ارومیه یکی از اماکن مهم گردشگری شهرستان ارومیه بوده که به دنبال تصمیمات نادرست سال‌های گذشته با خطر خشک شدن مواجه شد و از زمان روی کار آمدن دولت یازدهم ستادی برای احیای این دریاچه با دستور مستقیم روحانی تشکیل و آغاز به کار کرد. اما ارومیه به غیراز این دریاچه دارای جاذبه‌های تاریخی و طبیعی دیگری نیز هست که از جمله آنها کلیساهای معروف و تاریخی این شهرستان است. میکائیل نظری، می‌گوید: ارومیه در ۲ حوزه تاریخی و طبیعی دارای جاذبه‌های گردشگری است. در حوزه تاریخی ارومیه دارای اماکن تاریخی و باستانی بسیار زیبایی است. او می‌افزاید: در حوزه جاذبه‌های طبیعی، دریاچه ارومیه پایگاه گردشگری به‌شمار می‌رفت. در سال‌های اخیر به دلیل خشک شدن دریاچه ارومیه بسیاری از اماکن و سایت‌های تفریحی و گردشگری اطراف این دریاچه مخاطبان خود را از دست دادند. نظری عنوان می‌کند: مجتمع‌های بسیار بزرگی در اطراف دریاچه ارومیه احداث شوند که فعالیت‌های خود را بر مبنای دریاچه ارومیه قرار داده بودند. در سال جاری وضعیت آب دریاچه ارومیه مناسب است اما گردشگران طبیعی هنوز به این دریاچه سفر نمی‌کنند و آن را از مقاصد گردشگری خود حذف کرده‌اند. امیدواری‌هایی وجود دارد که دریاچه ارومیه در سال جاری شرایط مساعدتری پیدا کرده و در فهرست مقاصد گردشگری قرار بگیرد. او اضافه می‌کند: آزاد شدن سدها و تغییر سبک کشاورزی در مسیرهای منتهی به دریاچه ارومیه از جمله مهاباد و بوکان به کشت محصولاتی که نیاز به آبیاری کمی دارند؛ کمک بسیاری به بهبود شرایط دریاچه ارومیه کرده است. اگر بارندگی در امسال تداوم داشته باشد امیدواریم که سطح آب دریاچه تا ۲۰ سانتی‌متر دیگر افزایش یابد. نظری درباره جاذبه‌های گردشگری شهرستان ارومیه اظهار می‌کند: ارومیه دارای کلیساهای تاریخی معروف و مقدسی برای ارامنه است. کلیسای سانتاماریای مریم مقدس ماکو از مهم‌ترین کلیساهای ارامنه به‌شمار می‌رود، به همین دلیل ارومیه یکی از مقاصد مهم گردشگری ارامنه به‌شمار رفته و از مقاصد گردشگری بسیار معروف است. او در ادامه می‌گوید: هزینه سفر از تهران به ارومیه بستگی به نوع وسیله حمل‌ونقل و مکان اقامتی دارد. هزینه سفر با هواپیما به‌طور حتم متفاوت از هزینه سفر با اتوبوس است و قیمت هتل‌های ۵ستاره نیز بسیار گران‌تر است، اما اقامت ۳ روزه برای قشر متوسط تهران؛ با احتساب حمل‌ونقل هوایی و هتل۴ ستاره حدود ۴۵۰هزار تومان برای هر نفر تمام می‌شود. هزینه تورها نیز با توجه به نوع مسافرت و امکانات در نظر گرفته شده متفاوت است. به‌عنوان نمونه اگر برای فردی به‌طور اختصاصی وسیله نقلیه و راهنمای سفر اختصاص یابد به‌طور حتم هزینه سفر روزی ۳۵۰هزار تومان آب می‌خورد. این کارشناس گردشگری عنوان می‌کند: برخی مسافرها نیز با اتوبوس سفر کرده و در هتل ۳ ستاره اقامت کرده‌اند که هزینه این افراد بسیار ارزان‌تر تمام شده است.


احیای گردشگری بنادر اطراف
در اطراف دریاچه ارومیه بنادر و جزیره‌های دیگری نیز وجود داشتند که چشم امید همه آنها در رونق گردشگری به دریاچه ارومیه بوده است. امیدی که نیاز به احیای دوباره دارد. مجید رحمانی، عضو کمیته مردمی ستاد احیای دریاچه ارومیه  می‌گوید: در حوزه دریاچه ارومیه مناطق مختلف گردشگری وجود دارند و تنها مختص به شهرستان ارومیه نمی‌شوند. بنادر دریاچه ارومیه نیز مقصدهای گردشگری مهمی هستند. بندرهای شرف‌خانه، بندر رحمان‌لو، بندر شیخ‌ولی و جزیره اسلامی نیز از مناطق اطراف دریاچه ارومیه هستند که در زمان حیات این دریاچه مقاصد مهم گردشگری به شمار می‌رفتند. او می‌افزاید: شنا، قایقرانی و تفریحات بسیاری در گذشته در دریاچه ارومیه انجام می‌شد که موجب رونق گردشگری مناطق و بنادر اطراف آن نیز بود. رحمانی عنوان می‌کند: بندر شرف‌خانه از لحاظ گردشگری به طور کامل فلج شده است، بندر رحمان‌لو که در جنوب شرقی دریاچه واقع شده دارای امکانات تفریحی و زیرساخت‌های مناسب به منظور توسعه گردشگری بوده و بخش خصوصی در آن سرمایه‌گذاری‌های خوبی انجام داده بود اما متاسفانه به دلیل آنکه شدت خشکی دریاچه ارومیه از شمال و جنوب بیشتر شده بنابراین این بنادر در صنعت گردشگری با شکست مواجه شده و سرمایه‌گذاران نیز اماکن تفریحی خود را تعطیل کرده‌اند. او اضافه می‌کند: در شمال غربی دریاچه ارومیه در شهرستان بوشکین نیز مجتمع‌های گردشگری خوبی واقع شده‌اند که با خشکی دریاچه ارومیه غیرفعال و دچار مشکلات جدی شدند، اما روزهای گذشته امیدهایی برای احیای دریاچه ارومیه ایجاد شده است به همین دلیل صاحبان مجتمع‌های تفریحی اطراف آن نیز در حال تکمیل ساخت این اماکن گردشگری هستند. رحمانی اظهار می‌کند: از موارد مهمی که در دریاچه ارومیه مطرح بوده میراث فرهنگی و گردشگری در بنادر مختلف دریاچه ارومیه است. این دریاچه رابط آذربایجان‌غربی و شرقی و رابط شهرستان ارومیه با کشور است. سمت شرقی دریاچه ارومیه متصل به راه‌آهن کشور است، همچنین مسافران و تمام محصولاتی که در آذربایجان‌غربی تولید می‌شد توسط کشتی‌های دریاچه ارومیه حمل‌ونقل می‌شدند. کشتی‌های بسیاری در دریاچه ارومیه در حال رفت و آمد و حمل‌ونقل محصولات بودند. دبیر تشکل زیست‌محیطی سبز نهاد عنوان می‌کند: ستاد احیای دریاچه ارومیه برنامه ۱۰ سال‌های به منظور احیای این دریاچه در نظر گرفته است، رسیدن به سطح مطلوب این دریاچه حدود ۵۰سال به طول می‌انجامد اما احیای آن ۱۰سال زمان نیاز دارد و هر سال باید حدود ۴۰ سانتی‌متر به ارتفاع آب این دریاچه افزوده شود و از تبخیر ۴۰ سانتی‌متر از ارتفاع آب نیز باید جلوگیری شود. اکنون ارتفاع آب دریاچه ارومیه نسبت به سال گذشته ۴۰سانتی‌متر افزایش داشته است.


در پایان
احیای دریاچه اورمیه ۱۰ سال زمان و بازگرداندن آن به شرایط مطلوب ۵۰سال زمان نیاز دارد. برنامه‌ای که در ۳سال گذشته با همت اعضای ستاد احیای دریاچه ارومیه و حمایت دولت با جدیت در حال پیگیری است. اما باید دید احیا و بازگرداندن گردشگری مناطق اطراف این دریاچه به چند سال یا چند دهه زمان نیازمند است.

منبع: صمت

نظرات
ADS
ADS
پربازدید