اتاق خبر - مجلس شورای اسلامی و منتخبان جدید آن با توجه به شرایط عمومی و مهم کشور تلاش دارند تا بسترهای مناسبتری را برای ایجاد یک وفاق عمومی جهت حل و فصل مشکلات عمده کشور برگزینند.
این انتخاب از آنجایی مهمتر مینماید که حدود سه ماه پس از انتخابات هفتم اسفند سال گذشته عمده نگاههای سیاسی داخل و خارج از کشور به مسأله انتخابات رییس آینده مجلس شورای اسلامی معطوف بود و آن را نمایانگر آینده سیاسی کشور میدانستند.
فارغ از داوری درخصوص چنین نگاه و ارزیابی، میتوان چند نکته برجسته را در انتخابات داخلی دیروز مجلس شورای اسلامی یافت که میتواند سرآغاز فصل جدید و روشنی از ارتباطات و تعاملات مطلوب در یکی از قوای مهم کشور را نوید دهد. اگرچه انتظار درخصوص ایجاد تغییراتی جزئی در انتخابات هیأت رئیسه دائم امری بدیهی و دور از انتظار نیست اما میتوان از انتخابات انجام شده و هیأت رئیسههای شعب، سمت و سوی توزیع جایگاهی در مجلس آینده را تا حدود زیادی پیشبینی کرد.
1- انتخاب دکتر لاریجانی نشان از علاقه نمایندگان جدید ملت به استفاده از تجربیات پارلمانی دارد. این امر نه تنها خود برای دو وظیفه اساسی و قانونی مجلس یعنی قانونگذاری و نظارت مهم مینماید، بلکه توانایی آن را نیز دارد که از ظرفیتهای جدی مجلس در ارتباطات منطقهای و بینالمللی بویژه در IPO، اتحادیه مجالس اسلامی و اتحادیه مجالس آسیایی استفاده فراوانی ببرد.
رییس مجلس شورای اسلامی همیشه نسبت به تصویب قوانین پی در پی و انباشت قوانین که اجرای آن حتی برای مجریان توانمند نیز سخت مینماید و مردم را در تبعیت از آن دچار سردرگمی میسازد، پایفشاری کرده و پایش و پالایش قوانین را از جدیترین وظایف مجلس برشمردهاند. به طور مثال میتوان به اهتمام ایشان در یایش قوانین مزاحم یا مشوق و حتی خلأهای قانوننویسی در بحث اقتصاد مقاومتی اشاره داشت.
2- به نظر میرسد برخورد متین و مورد انتظار کاندیدای رقیب ریاست یعنی آقای دکتر عارف به هنگام پیروزی رقیب نوید روزهای مطلوبی از تعامل جریانات سیاسی درونی مجلس را در پی داشته باشد.
تسری این امر به مجلس میتواند منجر به ظهور هنجار مورد انتظار از سوی نخبگان و عموم مردم از مجلس باشد که میتواند سخن را قاطع ولی آرام و بدون جنجال بیان کرد. باید بپذیریم که مجلس دهم متشکل از نمایندگان و علاقهمندان گفتمانهای متفاوت درون نظام است، پس انتظار از چنین مجلسی دمیدن فضای آرامش، منطق و کار کارشناسی به جامعه است که میتواند در مسیر حل و فصل مسائل مهم کشور باشد. امروز فضای سیاسی جامعه بیش از پیش به آرامش نیاز دارد. مردم درگیر مشکلات جاری باید از تریبون مجلس فضای آرامتر و عقلانیتری را دریافت کنند.
3- مطمئناً انتخابات دیروز مجلس بازتاب منطقهای و بینالمللی نیز خواهد داشت، پایبندی به رفتارهای دموکراتیک، واقعیت درونی جامعه ایرانی را مشهودتر به نمایش خواهد گذاشت و بر این امر صحه خواهد نهاد که رقابت در میان گفتمانهای درون نظام در ایران مسابقه خدمت بیشتر به مردم و انقلاب است و نیروهای انقلاب از هرگونه رقابتی که منجر به جراحت و آسیب افکار عمومی شود، پرهیز مینمایند. البته تعمیم چنین انتخاباتی به کمیسیونها نیز میتواند آنها را به مسوولیتهای اساسی خود متوجه و متمرکز کند.
4- باید از دولت قدردانی کرد که هم در سخن و هم در عمل اصل تفکیک قوا را به رسمیت شناخت و تلاش کرد تا از تأثیرگذاری در انتخابات هیأت رئیسه مجلس به دور ماند. این امر ضمن حفظ استقلال مجلس، دست نمایندگان را در همکاری و مشارکت با دولت برای حل و فصل مشکلات عمومی کشور و مردم بازتر گذاشته و از سایش بدون هدف و منفعت سیاسی مجلس و دولت جلوگیری خواهد کرد.
5- مجلس و نمایندگان محترم میدانند که امروزه مسوولیتهای بزرگی بر دوش آنان توسط مردم و رهبری نهاده شده است. توجه ویژه به مطالبات مردم و رهبری بویژه در حوزه اقتصاد و فرهنگ نیازمند استفاده از ظرفیت تمامی نمایندگان مردم است.
توجه به این نکته ضروری است که تجربه سالیان پس از انقلاب نشانگر آن است که مسائل اساسی کشور فقط با دستان گرهگشای نیروهای انقلاب قابل حل بوده و یکی از موضوعات محوری و مهم آن تمرکز روی مشکلات و رفع آنها از طریق علمی بدون تعصبات قومی، منطقهای و سیاسی و خارجی است. امید که مجلس دهم موفقترین مجلس پس از انقلاب در این زمینه باشد.
*نماینده ارومیه در دورههای هفتم، هشتم و نهم مجلس
منبع: روزنامه ایران 10/03/1395
94110