به گزارش اتاق خبر، لهستان، فنلاند، سوئد و لیتوانی ۴ کشوری بودند که در برنامه سفر محمدجواد ظریف و هیات همراهش قرار گرفته بودند. پایگاه خبری «Iran view» در گزارشی که به این سفر اختصاص داده بود نوشت: سفر وزیر امور خارجه ایران به این ۴ کشور اروپایی (در شرق و منطقه اسکاندیناوی قاره سبز) میتواند به عنوان فصل جدیدی در توسعه روابط و مراودات سیاسی و اقتصادی ایران و کشورهای اروپایی در نظر گرفته شود. علاوهبر ملاقاتهای رسمی با مقامات بلندپایه سیاسی این کشورها، محمدجواد ظریف هنگام حضور در هر ۴ کشور جلسات ملاقات و گفتوگوهای رودررویی نیز با تاجران و فعالان اقتصادی کشورهای یادشده انجام داد که هدف از این جلسات، معرفی و شناساندن مزیتهای سرمایهگذاری در ایران و فرصتهای موجود در این زمینه و همچنین دعوت از آنها به حضور و ایفای نقش موثرتر در عرصه اقتصاد ایران متعاقب فرجام یافتن چالش اتمی ایران و تصویب «برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)» بود. البته بدیهی است که مهمترین دلیل سفر ظریف در این تور اروپایی، مباحثه و گفتوگو درباره دیپلماسی اقتصادی و گسترش مناسبات تجاری و اقتصادی میان طرفهای گفتوگوکننده بود و اثباتکننده این مهم نیز حضور هیات وزیر امور خارجه ایران شامل نمایندگانی شاخص و برجسته از بخش خصوصی تجارت، صنعت و اقتصاد این کشور بود. اما سوای این مسائل، سوالی که شاید ذهن بسیاری از ایرانیان را درگیر و معطوف به خود کند این است که چرا جمهوری اسلامی ایران باید علاقه و کوشش خود را صرف توسعه و تقویت روابط سیاسی و اقتصادی با کشورهایی ـ هر چند اروپایی ـ کند که اهمیت جایگاه و وزن سیاسی ـ اقتصادی آنها در مراتب بالایی ـ مانند آلمان و فرانسه ـ قرار ندارد؟
و برای پاسخ به این سوال باید توجه داشت که به طور اساسی، اصل مقوله دیپلماسی برپایه خلق فرصتها و ایجاد و توسعه روابط با تمامی کشورهای جهان استوار شده است. همچنین درباره این سفر ظریف به صورت مشخص لازم است به این نکته مهم توجه کرد که هر ۴ کشور لهستان، فنلاند، سوئد و لیتوانی درحال حاضر جزو ۲۸ کشوری هستند که اتحادیه اروپا را تشکیل دادهاند و به عبارت دیگر این اتحادیه تنها از کشورهای بسیار قدرتمند و بزرگ شکل نگرفته و ممالکی با ابعاد و توانمندیهای مختلف در آن حضور دارند. اما نکته قابل توجه این است که در اتحادیه اروپا رای کوچکترین کشور هم تفاوتی با آرای بزرگترینهای این منطقه ندارد و تمامی اعضای اتحادیه در رابطه با موضوعات و چالشهای مختلف پیشرو، دیدگاه و آرای یکسانی اتخاذ میکنند. بنابراین ایران با گسترش و تعمیق روابط خود با هر یک از اعضای اتحادیه اروپا، در عمل دوستان و شرکای بیشتری در این جمع پیدا خواهد کرد و به عبارت دیگر، گسترش روابط با این کشورها ایران را قادر خواهد ساخت تا در مواقع لزوم و درهر بزنگاه حساس احتمالی، آرای مثبت و موافق دوستان خود در اتحادیه اروپا را در حمایت از خود داشته باشد.
منزلگاه نخست؛ لهستان
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در نخستین مرحله از سفر اروپایی خود وارد ورشو، پایتخت جمهوری لهستان شد. وبسایت رسمی وزارت امور خارجه لهستان درباره سفر ظریف به این کشور نوشت: «وزیر امور خارجه ایران، محمدجواد ظریف از لهستان دیدار کرد. رایزنیهای سیاسی و روابط اقتصادی دوجانبه در راس دستورکار ملاقات دیپلمات ارشد لهستانی و ایرانی قرار داشت که روز یکشنبه (۲۹ مه ۲۰۱۶) در ورشو انجام شد. وزرای دو کشور تاکید کردند که برای برقراری پایدار روابط و تعاملات تجاری میان هر دوطرف، نیازمند خلق موقعیتها و فرصتهای مطلوب دوجانبه هستند.
ویتولدواشچیکوفسکی، وزیر امور خارجه لهستان در این ملاقات خاطرنشان کرد: «ما روابط مستحکم میان ایران و لهستان را به یاد داریم، روابطی که پیشینه آن به ۵۰۰ سال قبل بازمیگردد. ایران همواره جزو مهمترین شرکای اقتصادی و سیاسی لهستان بوده و این مهم همچنان ادامه خواهد داشت و اهمیت آن نیز برپایه سابقه مشارکت و همکاری شرکتهای لهستانی با ایران در دورههای سازمانی مختلف گذشته استوار است، به همین دلیل، اقتصاد حوزهای است که ما بهطور ویژه امید زیادی به توسعه روابط دوجانبه در آن داریم. » ظریف نیز در سخنان خود در این دیدار گفت: «لهستان و ایران فرصتهای بزرگی برای همکاری با یکدیگر در بسیاری از حوزههای تجاری و اقتصادی دارند. هیات همراه من شامل نمایندگانی از بخش خصوصی و شبکه بانکی ایران هستند و این گروه امیدواراند که درنهایت موفق به برقرار کردن روابط تجاری و همکاری و مشارکت با طرفهای لهستانی شوند. »
فنلاند؛ دومین مقصد سفر
وزیر امور خارجه ایران در پایان اقامت دو روزه در نخستین مقصد از سفر ۵ روزه خود به ۴ کشور شرقی و شمالی اروپا، از لهستان به سمت فنلاند پرواز کرد. درباره این بخش از سفر ظریف و حضور او در هلسینکی و البته ملاقات و گفتوگوهای رسمی وی با مقامات ردهبالای فنلاند نظیر تیمو سوینی، وزیر امور خارجه آنچه به طور کلی در خبرگزاریها و رسانههای غربی انعکاس پیدا کرد فقط نقل قولهایی مختصر از سخنان ظریف بود که ارتباطی به حضور او در فنلاند و به طور کلی، به این سفر ۵ روزه نداشت و جملاتی بود که خطاب به امریکا بیان شد. هر دو خبرگزاری مطرح رویترز و آسوشیتدپرس در دو گزارش خبری کوتاه و مختصر و البته بسیار شبیه به هم ـ بهگونهای که انگار از روی یک متن مشابه تنظیم شده بودند ـ در این باره نوشتند: وزیر امور خارجه ایران در هلسینکی و خطاب به خبرنگاران تاکید کرد که امریکا باید اطمینان خاطر لازم را برای بانکهای (بینالمللی) فراهم کند تا آنها بتوانند مراودات تجاری و نقل و انتقال وجوه تاجران و فعالان اقتصادی را بدون دغدغه جریمه شدن توسط ایالات متحده با طرفهای ایرانی و شرکای تجاری آنها سر و سامان دهند.
سوئد؛ منزلگاه سوم
محمدجواد ظریف در مرحله سوم از تور اروپایی خود وارد استکهلم، پایتخت سوئد شد تا همان برنامههایی را که در دو منزلگاه پیشین خود پیگیری کرده بود با مقامات دولتی و نخبگان تجاری و اقتصادی در بخش خصوصی سوئد نیز دنبال کند. اما انعکاس این بخش از سفر وزیر امور خارجه ایران نیز در رسانههای غربی همچون مرحله دوم آن در فنلاند تنها محدود به اظهارات ظریف در رابطه با مسائل سیاسی و مشکلاتی بود که در رابطه با تحریمهای غیراتمی امریکا برای ایران و مراودات تجاری فعالان اقتصادی مانع ایجاد کرده است. خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارش خود راجع به سفر ظریف به سوئد نوشت: وزیر امور خارجه ایران میگوید که توافق اتمی میان ایران و قدرتهای جهان با وجود ادعای دانالد ترامپ، نامزد جمهوریخواه ریاستجمهوری امریکا مبنی بر بررسی و بازبینی دوباره این توافق در صورت انتخاب شدنش، هرگز قابل مذاکره دوباره نخواهد بود. این توافق قراردادی میان ایران و امریکا نیست که ترامپ بخواهد در آن تغییری ایجاد کند. لازم به ذکر است که ظریف در سفر به سوئد با مقامات ارشد این کشور نظیر استفان لافرون، نخستوزیر و مارگوت والاستورم، وزیر امور خارجه و همچنین نمایندگان فعالان اقتصادی در بخش خصوصی این کشور دیدار کرد و در این دیدارها علایق طرفین در رابطه با گسترش و ارتقای روابط مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت. ظریف همچنین در آخرین بخش از سفر خود از سوئد عازم لیتوانی شد و پس از ورود به ویلنیوس، پایتخت این کشور مورد استقبال رسمی لیناس لینکه ویسیوس، وزیر امور خارجه این کشور قرار گرفت. وزیر امور خارجه ایران آخرین بخش از مذاکرات اقتصادی و تجاری خود با طرفهای لیتوانیایی را- که ماموریت اصلی وی در این سفر ۵روزه بود- به انجام رساند و روز پنجشنبه گذشته به ایران بازگشت.
منبع: صمت