Performancing Metrics

تاثیر رفراندوم بریتانیا بر اقتصاد ایران | اتاق خبر
کد خبر: 354367
تاریخ انتشار: 8 تیر 1395 - 10:05
اتاق خبر بررسی می کند
به نظر می رسد که جدا شدن بریتانیا از اتحادیه اروپا آزادی عمل بیشتر این کشور را در روابط اقتصادی خود به همراه داشته باشد

اتاق خبر- گروه اقتصادی: مردم بریتانیا روز پنج شنبه به پای صندوق های رای رفتند تا با شرکت در رفراندوم، نظر خود را درباره باقی ماندن یا خروج این کشور از اتحادیه اروپا ابراز کنند و روز جمعه نتایج این رفراندم نشان داد که این کشور که خود یکی از بنیان گذاران اتحادیه اروپا و یکی از مهمترین اعضای آن است از این اتحادیه خارج می شود.

جدا از شوکی که نتایج این رفراندوم بر بازار های اروپا و جهان گذاشت و باعث کاهش ارزش سهام در بازار های سهام جهان شد. برای مثال بازار سهام توکیو به عنوان نخستین بازار سهامی که در 24 ژوئن روز کاری خود را آغاز کرده در  واکنش به نتیجه همه پرسی انگلیس نزدیک به 8 درصد افت ارزش سهام داشت. ارزش پول ملی بریتانیا نیز به پائین ترین سطح خود از سال 1985 شد.  به نظر می رسد که این رفراندوم آبستن حوادث و تغییرات بسیاری در سطح اقتصاد این کشور با سایر کشور های جهان است.

در این میان سوالی که مطرح است تاثیر این رفراندوم و تغییر بزرگ در اتحادیه اروپا چه تغییری در روابط ایران و بریتانیا به عنوان یکی از قدیمی ترین شرکای اقتصادی به وجود خواهد آورد؟ تراز بازرگانی ایران با بریتانیا در سال 94 منفی بوده است و به نظر می رسد که با توجه به اینکه بریتانیا با جدایی از اتحادیه اروپا آزادی خود را در سیاست و روابط اقتصادی خود با سایر کشورهای جهان به  دست آورده است می توان مطمئن بود که این کشور به دنبال افزایش روابط اقتصادی با کشورهای دیگر باشد و در این میان ایران برای بریتانیا می تواند جایگاه ویژه ای داشته باشد.

بر اساس آمارهای منتشره توسط یورو استات، واردات انگلیس از ایران در سال ٢٠١١ بالغ بر ٤٢٠ میلیون یورو بوده است . این رقم در سالهای تشدید تحریمها کاهش یافته و در سال ٢٠١٤ به ٣٩ میلیون یورو رسید. صادرات انگلیس به ایران نیز پیش از تشدید تحریمها در سال ٢٠١١ بالغ بر ٢٠٣ میلیون یورو بوده است. این رقم در سالهای بعد کاهش یافت و در سال ٢٠١٤ به ١١٣ میلیون یورو رسید. کف پوشها، خرما، تابلو‌های نقاشی، زعفران، کتیرا، خاویار و هندوانه عمده اقلام صادراتی ایران به انگلیس و ذرت دامی، گندم دامی، جو، توربینهای گازی، جوجه و مکملهای دارویی نیز اقلامی هستند که سهم بزرگی از واردات ایران را از انگلیس تشکیل داده‌اند.

اجرای برجام و لغو تحریم های اقتصادی مرتبط با برنامه هسته ای ایران، این کشور را تبدیل به بازاری جذاب برای کشورهای دیگر از جمله بریتانیا کرده است. با توجه به تلاش ایران برای افزایش تولید نفت خود و سابقه حضور شرکت هایی مانند برتیش پترولیوم و وجود معادن متنوع و غنی در ایران به نظر می رسد که خروج از اتحادیه اروپا می تواند فرصت فوق العاده ای برای بریتانیا برای سرمایه گذاری در ایران داشته باشد. انگلیسی ها به خوبی بر این نکته واقف هستند که با توجه به نیاز ایران به سرمایه گذاری های خارجی بعد از دوران تحریم، در صورتی که نتوانند جای پای خود را اقتصاد ایران محکم و از کشورهای اصلی طرف تجارت با ایران خارج شوند، روس ها و چینی ها به راحتی جای آنها را در ایران پر کرده و انگلیسی ها تنها می توانند ناظر افزایش روابط تجاری بین ایران و سایر کشورهای جهان باشند.

 

نفع ایران از خروج بریتانیا

عضو هیات مدیره اتاق بازرگانی ایران و انگلستان خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا را از جهاتی به نفع اقتصاد ایران دانست.

علی حمزه نژاد عضو هیات مدیره اتاق بازرگانی ایران و انگلستان در گفت و گویی که با اتاق خبر داشت در پاسخ به سوالی در مورد تاثیر خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا و تاثیر آن در روابط اقتصادی با ایران، گفت: به نظر من بسیار زود است در این زمینه اظهار نظر کرد. با این حال اولین اثرات خروج این کشور از اتحادیه اروپا را می توان در سقوط ارزش برخی از سهام در بازار های بورس جهان و کاهش ارزش پوند انگلیس در مقابل سایر ارزها مانند دلار دید. با این حال به نظر می رسد این اتفاق می تواند به نفع اقتصاد ایران باشد.

حمزه نژاد دلیل این امر را استقلال این کشور در تصمیم گیری های اقتصادی دانست و اضافه کرد: در شرایط بعد از رفراندوم، حالت رقابت میان بریتانیا و سایر کشور های اروپا در برقراری روابط اقتصادی و سیاسی  با ایران به وجود خواهد آمد.

عضو هیات مدیره اتاق بازرگانی ایران و انگلستان گفت: خروج از اتجادیه اروپا برای بریتانیا این مزیت را برای این کشور به وجود خواهد آورد که به مانند روسیه نقش مهمی در اقتصاد ایران بازی کند. به نظر می رسد که مجموع این شرایط به نفع اقتصاد ایران خواهد بود.

وی درباره امکان افزایش صادرات به بریتانیا و برنامه های اتاق بازرگانی ایران و انگلستان بعد از خروج اتجادیه اروپا گفت: به طور حتم افزایش روابط سیاسی و اقتصادی تاثیر مثبتی بر تراز تجاری ایران با بریتانیا خواهد داشت با این حال اتاق ایران و انگلستان روابط خوبی با سفارت این کشور در ایران و اتاق انگلستان و ایران در لندن دارد و وظیفه ما کمک به ارتقای روابط اقتصادی بین دو کشور است.

 

خروج از اتحادیه اروپا بی تاثیر برای ایران

اما مهدی تقوی اقتصاد دان و استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی در گفت و گو با اتاق خبر با تاکید بر اهمیت این رفراندوم بر اقتصاد بریتانیا گفت: این رفراندوم بیش از هر چیز بر روی اقتصاد این کشور تاثیر گذار است و تاثیر چندانی نمی تواند بر روی اقتصاد ایران داشته باشد. با این حال هنوز برای اظهار نظر قطعی در مورد تاثیرات این اتفاق زود است.

تقوی با اشاره به استقلال سیاسی و اقتصادی بریتانیا بعد از جدایی از اتحادیه اروپا تصریح کرد: به دلیل محدودیت های قانونی که اتحادیه اروپا در مورد روابط اقتصادی، گمرک و بانکداری اعضای خود اعمال می کند، این اقدام بریتانیا باعث خواهد شد که این کشور با آزادی عمل بیشتری روابط اقتصادی خود را برنامه ریزی کند و به دور از قید و بندها و محدودیت های اتحادیه اروپا بتواند سیاست های اقتصادی و سیاسی خود را پیش ببرد. اما تمام این ها منوط به داشتن رشد اقتصادی بالا است.

این اقتصاد دان برجسته در مورد احتمال افزایش روابط اقتصادی بین ایران و بریتانیا گفت: با توجه به رفع تحریم های مرتبط با برنامه هسته ای ایران و بریتانیا می توانند با توجه به خروج این کشور از اتحادیه اروپا روابط تجاری خود را افزایش دهند و ایران می تواند در زمینه واردات فناوری از این کشور سرعت بیشتری ببخشد.

94105 ت

نظرات
ADS
ADS
پربازدید