اتاق خبر: بازار سرمايه پس از 22روز صعود متوالي و رشد 4هزار و 561 واحدي شاخص، سرانجام روز گذشته 379واحد اصلاح شد. حمايت حقوقيها و خريد حجيم سهام از سوي آنها همچنين تحليلهاي برآمده از الگوهاي تحليل تكنيكالي موجب شد تا كارشناسان بازار سرمايه، افت ديروز را به نوعي استراحت نماگرهاي منتخب بازار براي جمع كردن انرژي لازم براي پس گرفتن ركوردهاي از دست رفته تلقي كنند. هر چند كه ممكن است اين اصلاح چند روز زمان ببرد زيرا حجم و ارزش معاملات توسط حقيقيها كاهش چشمگيري داشته است.
ارائه گزارشهاي 3ماهه مناسب از سوي گروه فلزات اساسي، معادن، برخي شركتهاي پالايشگاهي و دارو همچنين رسيدن سطح فروش نفت ايران به ارقام قبل از تحريمها (در سطح فروش نفت در سال 2012) تورم تك نرخي و عوامل رشد بازار در روزهاي اخير برشمرده ميشود. برخي كارشناسان رشد، بازار را به دليل نداشتن بنيان اقتصادي نوعي حباب ميدانند و معتقدند كه اين رشد تداوم نخواهد داشت اما اين تحليل از سوي ديگر كارشناسان پذيرفتني نيست. مخالفان، حجم و ارزش معاملات را ملاك كم اهميتي براي صعود ميدانند و موافقان رشد بيشتر شاخص، خريد حقوقيها و ديگر عوامل فوقالذكر را شاهد ادعاي خود ذكر ميكنند.
در همين رابطه مدير امور اعضاي كانون كارگزاران با اعتقاد به اينكه رشد روزهاي اخير بازار منطقي بوده، ميافزايد كه آخرين رقم P/E بازار سرمايه مربوط به انتهاي تير ماه 95 است كه رقم 7 را نشان ميدهد. رقم فعلي مقداري بيش از اين عدد بوده و احتمالا به حدود 7.5 رسيده است. اين موضوع نشان ميدهد كه نرخ بازگشت سرمايه در بازار سرمايه احتمالا در محدوده 7.5 در سال باشد. اين درحالي است كه در بازار پول با احتساب سود 15درصدي كه به سرمايهگذاران پرداخت ميشود، بازگشت سرمايه 6.7 ميشود. با توجه به نرخ تورم تك رقمي و چشمانداز كاهش سود بانكي در آينده به نظر ميرسد، اختلاف قبلي نرخ سود بانكي و نرخ بازگشت سرمايه بازار بورس منطقي بوده و حبابي در آن ديده نميشود. بنا به گفته بهنام بهزادفر، شركتهاي حقوقي در ادوار گذشته عموما در زمان رشد بازار به سرعت اقدام به فروش سهام ميكردند؛ چراكه در روند صعودي عمدتا از بهاي تمام شده سهام عبور كرده و در سود قرار ميگيرند در نتيجه اقدام به فروش توسط آنها امري طبيعي است. فروش حقوقيها به گونهيي عجولانه و شتاب زده است كه روند رشد بازار در چند سال گذشته عمدتا از بررسي خريد خالص حقيقيها شكل ميگرفته است و در واقع در بررسيها اين حقيقيها بودند كه روند بازار را به درستي حدس ميزدند. اين نخستين باري است كه شركتهاي حقوقي بر سر مواضع خود در نگهداري سهام هستند و دست به فروش وسيع نزدند و حتي بعضا نيز در خريدهاي پر هيجان تشريك مساعي دارند. اين موضوع خود يكي از دلايل رشد 6 درصدي بازار در شرايط فعلي است.
داد و ستدهاي تالار شيشهاي
شاخص كل قيمت و بازده نقدي بورس تهران در پايان معاملات ديروز دوشنبه 18مرداد 95 با كاهش 379واحدي به رقم 78هزار و 324واحد رسيد. شاخص كل هموزن نيز با 8 واحد كاهش به عدد 14هزار و 378واحد را براي خود ثبت كرد. شاخص سهام آزاد شناور اما با 509 واحد كاهش به عدد 87هزار و 785واحد دست يافت. شاخص بازار اول اما درحالي با كاهش 528 واحدي به رقم 55 هزار و 383واحد رسيد كه شاخص بازار دوم با 107واحد افزايش 707واحدي به رقم 167هزار و 909واحد رسيد. براساس اين گزارش ديروز معاملات سهام در نماد معاملاتي سه شركت ملي صنايع مس ايران با 79واحد، گروه مديريت سرمايهگذاري اميد با 61 واحد و فولاد مباركه با 59 واحد كاهش بالاترين تاثير منفي را در محاسبه شاخص كل بورس به نام خود ثبت كردند. در مقابل معاملات سهام در نماد معاملاتي سه شركت پتروشيمي جم با 75واحد، پتروشيمي مبين با 34واحد و سرمايهگذاري نفت و گاز پتروشيمي تامين با 15واحد افزايش بالاترين تاثير مثبت را بر محاسبه اين نماگر به دوش كشيدند. ارزش كل معاملات ديروز بورس تهران به بيش از 181ميليارد تومان بالغ شد كه ناشي از دست به دست شدن 818 ميليون سهم و اوراق مالي قابل معامله طي 72هزار و 747 نوبت داد و ستد بود. طي معاملات ديروز نماد معاملاتي شركتهاي لوازم خانگي پارس، حق تقدم خريد سهام سرمايهگذاري بهمن، بيمه ملت، بيمه تعاون و حق تقدم خريد سهام داروسازي توليددارو از سوي ناظر بازار سهام بازگشايي و در مقابل نماد معاملاتي شركتهاي معدني و صنعتي گلگهر مجتمع صنعتي آرتاويل تاير متوقف شدند.
وضعيت گروههاي بورسي در روز گذشته
گروه سيماني پس از رشدي كه در چند روز گذشته شاهد بوديم ديروز اكثر نمادها با كاهش قيمت همراه بودند و اصلاح داشتند. اگرچه حجم معاملات گروه نيز كاهش چشمگيري داشت. در اين بين نماد سكارون كه پس از انتشار اطلاعات افزايش سرمايه با اقبال سرمايهگذاران همراه است باز هم با صف خريد بدون عرضه در قيمت 294تومان همراه بود.
در گروه رايانه طي معاملات امروز شاهد به تعادل رسيدن نماد مرقام بوديم به طوري كه با وجود درخواستهاي خريد ثبت شده در سقف قيمت در ساعات ابتدايي، نماد به درصدهاي منفي هم رسيد. در مداران يك جابهجايي در قيمت 270تومان انجام شد كه پس از آن سهم با افزايش تقاضا همراه بود و به صف خريد هم رسيد. رتاپ، سيستم، ركيش و مفاخر هم معاملات متعادلي داشتند. در گروه خودرو و ساخت قطعات گروه خودرو همچنان در دو راهي صعود يا سقوط قرار دارد. بايد منتظر تحركات بازيگران اصلي اين گروه بود.
شنيدههايي در مورد مستعد رشد بودن مجموعه ايران خودرو در بازار وجود دارد. ازجمله اتفاقات مثبت امروز اين گروه ميتوان به معاملات پر حجم در نماد خگستر اشاره كرد كه با وجود عرضه چندين باره صف خريد باز هم در درصدهاي مثبت كامل معامله شد. قيمت سهم به 416تومان رسيده است. دو غول خودروسازي كشور ايران خودرو و سايپا هم با معاملاتي منفي و در حاشيه يك درصد منفي همراه بودند.
در گروه بانكها و موسسات اعتباري معاملات اين گروه كم حجم و متعادل دنبال شد. پست بانك ايران پس از گذشت ۴روز پي در پي معاملات مثبت و همراه با تقاضا، كسب بازدهي بيش از 13درصد را براي سرمايهگذاران به ارمغان آورد. بيشترين حجم معاملات امروز مربوط به وپست و وگردش بودند. نمادهاي ونوين، سمايه، وكوثر، وانصار، وپارس و وپاسار با كاهش قيمت مواجه شدند.
در گروه محصولات شيميايي شاهد معاملات متعادل و منفي در نمادهاي اين گروه بوديم. نمادهاي شفارس، شدوص، شپترو، جم، شگل و تاپيكو در اين گروه با افزايش قيمت روبهرو شدند. بقيه نمادهاي اين گروه با كاهش قيمت مواجه شدند. از نمادهاي كم اقبال اين گروه ميتوان به نماد شاملا، شپارس، مارون و شگل اشاره كرد.
گروه محصولات غذايي و آشاميدني امروز را متعادل و مثبت پشت سر گذاشت و نمادهاي غصينو، غشصفا، غسالم، غچين، غگل، غبهنوش، غپينو، غبشهر و غفارس با افزايش قيمت و نمادهاي غدشت و غمهرا نيز با بيشترين كاهش قيمت باعث نزولي شدن شاخص اين صنعت شدند.
در گروههاي فلزات اساسي نمادهاي فجر، فسپا، فپنتا با معاملات مثبت و تشكيل صفهاي خريد متوقف شدند و به طور كلي اين گروه همانند روزهاي گذشته مورد استقبال خريداران و سرمايهگذارن قرار نگرفت در همين گروه نمادهاي فخاسح، فمليح، فخاس، فسرب و ارفعح با كاهش قيمتي سعي در نزول شاخص اين گروه داشتند.
گروه استخراج كانههاي فلزي نيز همانند كليت بازار متعادل دنبال شد به طوري كه پس از رشد چشمگير طي هفتههاي اخير شاهد معاملات منفي در نمادهاي كنور، كدما، كگل، كروي، كچاد و ومعادن بوديم.
در گروه فرآوردههاي نفتي كه پس از حدود چهار روز صعود ديروز با فشار عرضه بالايي روبهرو شد، درنهايت تنها در سه نماد شتران، شپاس و شرانل شاهد افزايش قيمت بوديم، درحالي كه در نمادهاي شبندر، شاوان، شسپا، شبريز و شپنا شاهد نزول قيمت بوديم.
در گروه قند و شكر كه طي روزهاي جاري كالاي شكر در بورس كالا با حجم فراوان در حال عرضه است و باتوجه به تغيير جهت حركت بازار از صعودي به نزولي، شاهد معاملات مثبت در اين گروه شديم، بهطوري كه جز نمادهاي قشرين، قنقش، قهكمت و قصفها بقيه نمادها با افزايش قيمت به كار خود پايان دادند.
معاملات كد به كد بورس تهران
ديروز در نماد معاملات ملي صنايع مس ايران اندكي بيش از 11ميليون سهم به ارزش بيش از 2ميليارد تومان كد به كد شد. در عين حال اندكي بيش از 9ميليون سهم چادرملو به ارزش بيش از 1.5ميليارد تومان كد به كد شد. در سرمايهگذاري توسعه گهران اميد نيز بيش از 7.5ميليون سهم به ارزش بيش از 900ميليون تومان ميان كدهاي درون گروهي منتقل شد.
در اين بين استراتژي حمايت از حجم و ارزش معاملات روزانه ازسوي حقوقيهاي سنتي بازار باعث شد تا ديروز حقوقيها حاميان و خريداران سهام در تعديلهاي منفي بازار باشند. اين درحالي است كه معاملهگران حقيقي بازار ترجيح دادند با شناسايي بازدهي كوتاهمدت، جايگزيني تك سهمها و شركتهاي كوچك را در بازار دوم بورس مورد توجه خود قرار دهند. در گروه قنديها اما ديروز معاملات دوطرفه حقيقيها و بازيگران حرفهيي اين گروه اگرچه تعديل قيمت سهام در دامنه نوسان مثبت قيمتي را براي اغلب نمادها در پي داشت كه گزارشهايي از افزايش حجم عرضه شكر در بازار داخلي طي روزهاي آينده شنيده ميشود.
ديروز در گروه پالايشيها نيز معاملهگران اغلب حقيقي بازار با هدف شناسايي بازدهي شاهد عرضه سهام بودند. در گروه معدنيها اما «كروي» و «فسرب» با معاملاتي متعادل و رو به منفي مواجه شد كه در برخي ساعات بازار حتي شكلگيري صف فروش ناپايدار را در اين نماد در پي داشت. در گروه خودرويي شوراي رقابت درحالي از ورود به معاملات درونگروهي خودروييها در كنار شائبه انحصار ازسوي گروه قطعهسازي كروز از طريق مالكيت سهام گروه بهمن و تيكآور سهام خودروييها شنيده شد كه هنوز هيچ شفافسازي در مورد نحوه تامين مالي و اختصاص 150ميليارد تومان تسهيلات اعطايي موسسه اعتباري كوثر (بهعنوان فروشنده دارايي) به مجموعه كروز به سازمان بورس ارائه نشده است.
معاملات فرابورس
طي روز گذشته 305ميليون انواع اوراق بهادار در بازارهاي فرابورس مورد دادوستد قرار گرفت. در معاملات روز دوشنبه 18مرداد بالغ بر 305ميليون ورقه بهادار در 26هزار و 372نوبت دادوستد شد و ارزش آن به يكهزار و 50ميليارد و 710ميليون ريال رسيد. در همين حال شاخص كل فرابورس ايران در روز گذشته افت كرد و درنهايت با كاهش 1.75واحدي روي عدد 815.22واحد متوقف شد؛ نمادهاي ذوبآهن اصفهان و پالايش نفت لاوان بيشترين تاثير منفي را بر شاخص فرابورس گذاشتند. در اين ميان، با معامله 29ميليون و 360هزار سهم پالايش نفت تهران به ارزش 91ميليارد و 250ميليون ريال بيشترين حجم و ارزش معاملات سهام در اين نماد به ثبت رسيد. براساس اين گزارش، 52ميليون و 360هزار اوراق بهادار به ارزش 111ميليارد ريال در بازار اول دادوستد شد كه طي آن بالاترين حجم معاملات بهنام تابان هور ثبت شد. همينطور در بازار دوم 91ميليون و 760هزار اوراق بهادار به ارزش 301ميليارد ريال دست به دست شد و بيشترين حجم و ارزش اين بازار مربوط به پالايش نفت تهران بود. بيشترين ارزش معاملات ديروز در بازار سهام به ارزش 17ميليارد و 330ميليون ريال به نام برق عسلويه مپنا ثبت شد و بيشترين حجم معاملات به ميزان 43ميليون ورقه بهادار در نماد ذوبآهن اصفهان اتفاق افتاد. ديروز معامله اسناد خزانه اسلامي در نماد «اخزا6» بالاترين حجم و ارزش معاملات اوراق با درآمد ثابت را از آن خود كرد.
همچنين در مجموع در تمام نمادهاي اسناد خزانه اسلامي، 184ميليارد ريال مبادله شد. اوراق حقتقدم تسهيلات مسكن نيز در روز دوشنبه در بازه 937 تا 965هزار ريال معامله شد و بيشترين افت قيمت مربوط به نماد بهمنماه93 بود. در ميان ETFها، صندوق سرمايهگذاري اعتماد آفرين پارسيان، بيشترين حجم و ارزش معاملات را ثبت كرد بهطوري كه حجم معاملات اين صندوق روز گذشته به 10ميليون و 580هزار ورقه بهادار رسيد.
ركورد عرضه روزانه شكر در بورس شكسته شد
روز دوشنبه ۱۸مرداد، ۲۶هزار تن شكر سفيد درحالي در بورس كالاي ايران عرضه شد كه بيشترين حجم عرضه روزانه شكر در اين بورس در سال جاري بهشمار ميرود.
به گزارش «تعادل» و به نقل از روابط عمومي و امور بينالملل بورس كالاي ايران، در اين روز و در تالار محصولات كشاورزي كارخانجات قند اسلامآباد غرب، جوين، شاهرود، شيروان، قزوين، كرج، مياندوآب، ميبد، نيشابور، فارابي و كارون، شكر سفيد خود را به ميزان 26هزار تن و به قيمت 2هزار و 520تومان در بورس كالا عرضه كردند. اين گزارش حاكي است در تالار محصولات كشاورزي و در گروه جو نيز بالغ بر 159هزار تن جو دامي در قالب طرح قيمت تضميني از توليدات كشاورزان 14استان كشور شامل استانهاي همدان، لرستان، گلستان، كهگيلويهوبويراحمد، كرمانشاه، فارس، خراسانشمالي و رضوي، آذربايجانغربي و شرقي، البرز، مركزي و اردبيل روي تابلوي عرضه رفت. يكهزار تن مرغ منجمد رنج يك نيز به قيمت هر كيلو 5100تومان در اين بورس عرضه ميشود.
4600تن ذرت دانهيي، 20تن كنجاله سويا پليت و 3500تن گندم دوروم نيز در تالار محصولات كشاورزي روي تابلوي عرضه رفت. اين گزارش حاكي است، در تالار صادراتي بورس كالاي ايران در روز دوشنبه 5هزار تن وكيوم باتوم و 2هزار تن لوبكات سبك شركت پالايش نفت تبريز به ترتيب به قيمت 174 و 279دلار در هر تن براي صادرات به بازارهاي جهاني عرضه شد.
در اين تالار همچنين 39هزار تن انواع قير شركتهاي پالايش و انرژي شمال غرب آركا، فراشيمي روز، پالايش نفت تبريز، فرآوردههاي قيري سيهفام و معماران تجارت آفتاب عرضه در تالار صادراتي تجربه ميكند. تالار داخلي فرآوردههاي نفتي و پتروشيمي نيز در اين روز شاهد عرضه 7233تن انواع مواد پليمري، 32هزار و 900تن انواع قير و 5هزار تن گوگرد كلوخه بود. كارگزاران بورس كالاي ايران در اين روز همچنين 700تن شمش هزار پوندي 99.7شركت ايرالكو، 15كيلوگرم شمش طلاي معدن موته و 2هزار تن ورق سرد و ورق گالوانيزه شركت صنايع هفت الماس را در تالار محصولات صنعتي و معدني عرضه كردند.
منبع: تعادل
95103