اتاق خبر: بالاخره انتخابات رياست اتاق بازرگاني برگزار شد و در انتخاباتي غيرقابل باور ائتلاف شهرستانها، سنتيهاي اتاق بازرگاني، خواستاران تحول، پيشگامان و اپوزيسيون در مقابل ائتلاف فردا، تشكلها و اپوزيسيون شهرستانها پيروز شد. رقابت بسيار نزديك بود و غلامحسين شافعي با اختلاف 4 راي در مقابل مسعود خوانساري به پيروزي رسيد. اين در حالي بود كه تقريبا تمامي تحليلگران يك هفته قبل خوانساري را پيروز انتخابات ميدانستند اما ائتلاف روي شافعي همهچيز را تغيير داد.
5 روز قبل
5 روز پيش تقريبا همه خوانساري را پيروز انتخابات روز 14شهريور ميدانستند. اختلاف در شهرستانها در اوج خود بود و به نظر نميرسيد شانسي براي تيم شافعي وجود داشته باشد. اما 5 روز به زمان انتخابات ورق كاملا چرخيد. براساس چند جلسه گفتوگو اتحادي ميان گروه مجمع فعالان يا همان طيف سنتي اتاق بازرگاني، خواستاران تحول و پيشگامان شكل گرفت و همه اين گروهها روي شافعي و كمك به وي به توافق رسيدند. از سوي ديگر بخشي از راي شهرستانها از قبل در سبد شافعي بود و به نظر ميرسيد با حضور اين گروه و افزايش شانس شافعي گروههاي بيشتري از شهرستانها به سمت شافعي تمايل پيدا كردند. اما مهمترين اتفاق روز جمعه شب رخ داد. با بازگشت حسين پيرموذن از سفر و جلسه شبانه وي با شافعي شاهد ائتلاف دو چهره مطرح براي رياست اتاق ايران بوديم و اين موضوع كاملا كفه را به سمت شافعي سنگين كرد.
جنگ دو كاپيتان
اگرچه رقابت ميان شافعي و خوانساري بود اما مساله اصلي بحث تيمي بود كه براي جذب راي تلاش ميكرد. تيم خوانساري عملا كاپيتاني پدرام سلطاني را به عنوان كسي كه تيم انتخاباتي را مديريت ميكرد قبول كرده بود. در مقابل از روز شنبه شاهد حضور پررنگ حسين پيرموذن در انتخابات بوديم. در حقيقت در كنار رقابت ميان شافعي و خوانساري شاهد رقابت سنگين ميان پدرام سلطاني و حسين پيرموذن بوديم. در حقيقت يكي از دلايل اصلي تجميع نظر شهرستانها همراه شدن شافعي و پيرموذن در زمينه انتخابات بود و همين بحث اتحاد مهمي را در شوراي روساي شهرستانها ايجاد كرد. در همين راستا روز شنبه 2جلسه شوراي روساي شهرستانها و يك جلسه شوراي روساي كميسيونها برگزار شد و در جلسه شوراي روساي شهرستانها شاهد حمايت كامل پيرموذن از شافعي بوديم. در نهايت در رايگيري شوراي روسا شافعي با اختلاف زيادي در مقابل خوانساري به پيروزي رسيد. اگرچه همه مطمئن بودند كه راي شوراي روساي شهرستانها با رايي كه روز يكشنبه در گلدانها ريخته ميشود يكسان نخواهد بود.
سخنراني دولتي در برابر خصوصي
در جلسه انتخابات علاميرمحمد صادقي به عنوان رييس سني جلسه را اداره كرد. همچنين محسن احتشام، فرهاد فزوني و شهلا عموري برگزاركنندگان انتخابات بودند. براساس حروف الفبا در ابتدا خوانساري به سخنراني پرداخت. سخنراني وي بيشتر درباره مسائل كلان اقتصاد بود و اشارههاي مختصري به نقش بخش خصوصي داشت. خوانساري در اين جلسه اظهار كرد: اقتصاد ايران امروز در شرايط طبيعي خود قرار ندارد و در تنگناي توسعه نيافتگي و ركود فرو رفته است. وي افزود: چرخهاي كارخانجات كشور به سختي ميچرخد و اميد اقتصاد ايران براي پيشرفت كشور كمتر از هر زمان ديگري شده است. كانديداي رياست اتاق بازرگاني ايران ادامه داد: شرايط فعلي كشور با زمان پس از جنگ تحميلي مقايسه ميشود كه اين نشاندهنده وخامت اوضاع است. خوانساري تصريح كرد: به خاطر كاهش قيمت نفت دولت توان مالي خود را از دست داده و نظام بانكي با بحران جدي مواجه شده است. در اين شرايط بنگاهها در تامين منابع خود با مشكل جدي مواجه شدهاند و بيكاري و ركود در اقتصاد كشور سايه افكنده است. وي تاكيد كرد: در شرايطي كه توافق هستهيي امضا شده و برجام به مرحله اجرايي رسيده است اميد به سرمايهگذاري خارجي بيشتر شده است اما موانعي كه پيش روي كسب و كار وجود دارد مانند سدي براي ورود سرمايهگذاران شده است. كانديداي رياست اتاق بازرگاني ايران يادآور شد: براي رفع معضل بيكاري در اقتصاد كشور دولت و بخش خصوصي بايد با يكديگر متعهد و هماهنگ شوند تا چرخ اقتصاد به حركت درآيد. خوانساري گفت: همه ميدانيم دولت بزرگ كه بيشترين دخالتهاي ريز و درشت را در اقتصاد كشور دارد نميتواند شرايط مناسبي را ايجاد كند و بايد شرايطي فراهم شود كه بخش خصوصي واقعي به عرصه بيايد. وي گفت: فرآيند خصوصيسازي در شكل درست و واقعي خود بايد به سرعت انجام شود همچنين مبارزه با فساد در اقتصاد كشور مورد توجه قرار گيرد.
كانديداي رياست اتاق بازرگاني ايران افزود: اتاق ايران تمام توان خود را براي تسهيل شرايط كسب و كار به كار خواهد گرفت. خوانساري با اشاره به اينكه برنامههاي اتاق ايران تدوين شده است گفت: بنده به برنامههاي تدوين شده رياست قبل اتاق ايران وفادار هستم اما معتقدم كه رييس اتاق ايران ميتواند پيگير امور براي بهبود ساختار اتاق و فرهنگ سازماني آن باشد.
وي گفت: اتاق ايران از عدم تمركززدايي و چالاكي رنج ميبرد و وضعيت فعلي آن به صورتي رييسمحور اداره شده است. كانديداي رياست اتاق بازرگاني ايران با انتقاد از روند تمركزگرايي اقتصاد ايران گفت: 80درصد اقتصاد ايران در تهران و چند شهر بزرگ است كه اين امر منجر به آلودگيهاي آب و هوا و مشكلات آمايش سرزمين شده است و بايد درخصوص آمايش سرزمين اقدامات جدي صورت گيرد. خوانساري در پايان با اشاره به اولويتهايي كه در اقتصاد كشور بايد مورد توجه قرار گيرد، گفت: واقعي شدن و تك نرخي شدن نرخ ارز اصلاح نظام يارانهيي و عدم پرداخت يارانه نقدي به مردم، بهبود فضاي كسب و كار و تامين اجتماعي و مسائل بانكي از جمله ساير مواردي است كه بايد در دستور كار قرار گيرد.
بخش خصوصي صدايي واحد ميخواهد
در مقابل شافعي بيشتر به مباحث مربوط به بخش خصوصي پرداخت. وي سخنراني خود را با بحث سوابق خود در كسب و كار خصوصي، سوابق صادركننده نمونه بودنش همچنين سوابق تشكلي خود آغاز كرد. شافعي با بيان اينكه در اين سالها مشكلات بخش خصوصي را از نزديك ديدهام و تجربه آن را هم داشتهام، گفت: تقويت دروني اتاقها از مهمترين مواردي است كه بايد پيگيري شود.
وي با بيان اينكه بايد الگوي مديريت بخش خصوصي را در اتاق حكفرما كنيم، افزود: پاسخگويي و مسووليتپذيري و حذف بروكراسي خدمات رساني براي اعضا، شفافسازي درون اتاق، و استفاده ازتوان كارشناسي بايد مورد توجه قرار گيرد. رييس جديد اتاق بازگاني ايران با اعلام اينكه در ارتباط با دولت معتقدم كه ما نه اپوزيسيون دولتيم نه بله قربان گو، گفت: براي اثر بخشي اين موضووع بايد بخش خصوصي صداي رسايي پيدا كند و نمايندگي گستردهيي داشته باشد. شافعي با تاكيد بر اينكه بايد ائتلاف سازندهيي در بخش خصوصي ايجاد شود، افزود: خوشبختانه مقدمات كار فراهم شده و اعتلاف ايجاد شده است واين بايد به همه تشكلهاي بخش خصوصي تسري پيدا كند. وي ادامه داد: لازمه اعتماد دو سويه بين دولت و بخش خصوصي، وجود بخش خصوصي پويا و مولد است كه شفافيت، قانونمداري و سلامت مالي داشته باشد. زماني ميتوانيم اعتماد حاكميت را بالا ببريم كه مسائل اخلاقي را مورد توجه قرار دهيم. رييس جديد اتاق بازرگاني با بيان اينكه اقتصاد كشور بايد با شراكت عمومي و خصوصي به بخش خصوصي واگذار شود تا موتور اقتصاد كشور سرعت يابد، گفت: بخش خصوصي هم بايد به منافع اين بخش توجه داشته باشد. اتاق ايران هم كه برآمده از اتاق شهرستانها است با گردآوردن افراد دلسوز ميتواند بهترين گزينه براي بهبود اقتصاد در بلندمدت باشد. وي با بيان اينكه هيات نمايندگان بايد نقش پررنگي داشته باشد، اظهار داشت: از تمام ظرفيتها و اركان اتاق ايران بايد به نحو مطلوب استفاده شود. رييس جديد اتاق ايران با اشاره به بخش توليد در كشور، گفت: تا زمانيكه توليد در كشور جذابيت نداشته باشد و سودآوري واسطهگري مالي و دلالي بيش از توليد باشد نخواهيم توانست توليد را از وضع موجود خلاص كنيم. وي ادامه داد: مشكل اساسي ما براي توسعه اقتصادي، فضاي نامناسب كسب و كار است و قوانين متناقضي كه براي يك حالت خاص تصويب شده و امروزه ديگر كارايي ندارد. اين قوانين اينقدر به دست و پاي فعالان پيچيده است كه جذابيت سرمايهگذاري را براي خارجيها و داخليها از بين برده است. وي در مورد اتاقهاي استانها اظهار داشت: خوشبختانه دولت در برنامه ششم توسعه يك اقدام بسيار مبارك را دربرنامه كاري قرار داده است كه كشور را از درد بيامان تمركزگرايي نجات دهد. شافعي با بيان اينكه ما در تهران براي كل كشور نسخه يكسان مينويسيم، گفت: بايد تشكلهاي منطقهيي ايجاد كنيم. اتاقهاي همگن منطقهيي براي تدوين برنامهها بايد ايجاد شود. رييس جديد اتاق ايران با اشاره به اينكه تا الان اقتصاد به سياست يارانه ميداده است و از الان طوري باشد كه سياست به اقتصاد يارانه دهد، گفت: اميدوارم كه از شرايط حوزهها به خوبي استفاده كنيم.
نتيجهاي غيرقابل انتظار براي هر دو طرف
اتاق تهران خود را پيش از انتخابات برنده رقابت ميدانست. در مقابل شهرستانها بر اساس راي شوراي روسا انتظار راي بيشتري داشتند. به همين دليل براي هر دو طرف نتيجه غيرقابل انتظار بود. از 449نفر عضو هيات نمايندگان، 401نفر در جلسه حضور دارند و برگ راي دريافت كردهاند اما 397راي به گلدان ريخته شد. در مقابل 5راي نيز مخدوش اعلام شد و اسامي ديگري جز 2كانديدا روي آن نوشته شده بود. درنهايت 198راي به غلامحسين شافعي داده شد و مسعود خوانساري 194راي به دست آورد. با اين نتيجه عملا اتاق ايران شاهد يك تغيير اساسي در نحوه مديريت پارلمان بخش خصوصي خواهد بود.
شافعي چندي پيش در گفتوگو با «تعادل» بحث تغييرات ساختار در اتاق بازرگاني را اولويت اول كاري خود اعلام كرد و به نظر ميرسد به زودي اين تغييرات در اتاق بازرگاني آغاز خواهد شد.
منبع: تعادل
95103