اتاق خبر: ایجاد یک جنگ هستهای میان هند و پاکستان، اولین و آخرین جنگی خواهد بود که میان این دو کشور انجام خواهد شد. بدون شک بیش از ۱/۵ میلیارد نفر از مردم جنوب آسیا با احتمال آغاز یک جنگ هستهای روبهرو هستند و نیروهای نظامی هند و پاکستان هرچه در توان دارند انجام میدهند تا این تهدید را تشدید کنند.منطق استراتژیک دستیابی به تسلیحات هستهای این بود که گسترش تسلیحات هستهای در منطقه باعث ایجاد ثبات در منطقه یا کاهش خطر درگیری هستهای هند و پاکستان خواهد شد؛ اگرچه اکنون با ظهور گروههای نظامی غیر دولتی در منطقه فضای امنیتی تغییر کرده است. واقعیات حساس این تغییر در فضای استراتژیک باعث شده که لزوم کاهش تسلیحات و نیروهای هستهای به کمترین حد خود بیش از پیش احساس شود. دلایل مختلفی وجود دارد که بتوان گفت وضع دفاعی پاکستان و هند در افزایش تهدید ایجاد جنگ هستهای برای جهان سهمی بسزایی دارد؛ اول اینکه زرادخانههای هستهای پاکستان و هند که به سرعت در حال توسعه هستند، فرصت مناسبی را برای تروریستهایی که تلاشی دارند تسلیحات هستهای یا مواد شکافت پذیر را سرقت کنند، ایجاد کرده است. دلیل دوم؛ اینکه وجود مستمر صدها کلاهک هستهای در این منطقه شانس پرتاب تصادفی یا خودسرانه را در نتیجه اعلام هشدار غلط سیستمهای تسلیحات هستهای افزایش داده است. همچنین ناتوانی هر دو کشور در تضمین شفافیت همه مواد هستهای حساس اورانیوم غنی شده با درصد بالا و پلوتونیوم باعث ایجاد یک حس عدم اطمینان شده و نیز رهگیری همه مواد هستهای غیرممکن شده است. شواهد بیشماری از تلاش القاعده برای دستیابی به تسلیحات هستهای وجود دارد. رهبر کنونی القاعده زمانی که به تسلیحات هستهای دست یابد از استفاده آن باز نمیایستد.
به گزارش دیلی تایمز، اقدامات امنیتی هند در رابطه با تاسیسات هستهای خود به مراتب از پاکستان نیز ضعیفتر است. اما خطر و احتمال سرقت هستهای در پاکستان بالاتر است. در سال ۱۹۹۴ القاعده برای نخستین بار در سودان تلاش کرد که برای ساخت یک بمب هستهای، به اورانیوم دست یابد. جمال الفدل یکی از پایهگذاران گروه القاعده در سال ۲۰۰۱ در دادگاه نیویورک اعتراف کرد صالح مبارک، رئیسجمهور پیشین سودان به ابوجناب، بمب ساز القاعده کمک کرده است تا به اورانیوم دست یابد. او همچنین در مورد پرداخت ۱/۵ میلیون دلار از سوی القاعده برای دریافت یک کانتینر از مواد هستهای اطلاعاتی را فاش کرد. در سال ۱۹۹۸ اسامه بن لادن رهبر پیشین القاعده با صدور یک فتوا اعلام کرد که دستیابی به تسلیحات هستهای و استفاده از آن برای دفاع از مسلمین یک وظیفه دینی است. امروزه ۴۶ کشور دارای ۱/۶ میلیون کیلوگرم مواد شکافت پذیر هستند. بنابر اعلام دفتر حسابرسی جامع آمریکا ۱۲۶ راکتور در جهان حداقل دارای ۲۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده با درصد بالا هستند. مواد شکافتپذیری که اکنون در جهان وجود دارد برای ساخت ۶۲ هزار و ۵۰۰ کلاهک هستهای از پلوتونیوم و ۶۴ هزار کلاهک هستهای با استفاده از اورانیوم با غنای بالا مناسب است. اگر تروریستها به تسلیحات هستهای دست یابند یا حتی موفق به تولید یک سلاح هستهای شوند، جهانی که ما آن را می شناسیم برای مدت زیادی باقی نخواهد مانداما پاکستان و هند هیچ اقدامی را برای از بین بردن این تهدید انجام نمیدهند. بیمیلی دو کشور برای تصویب توافقهای خلع تسلیحات چندجانبه مثل معاهده قطع تولید مواد شکافت پذیر FMCT و معاهده منع آزمایش هستهای (CTBT) با افزایش شک و تردید در مورد تعهد این دو کشور در جهت رسیدن به اهداف عدم اشاعه میشود. اطلاعات دقیق در مورد مقادیر دقیق مواد هستهای هرگز در دسترس نخواهد بود. با توجه بوجود تهدید چندجانبه در اینباره تنها راهبرد سیاسی آن است که تعداد کلاهکهای هستهای هر دو کشور به کمتر از ۵۰ عدد برسد. در این صورت ضمن حفظ قدرت بازدارندگی دو کشور خطر ایجاد تروریسم هستهای نیز کاهش خواهد یافت.
در ادامه این گزارش آمده است: چین و پاکستان باید معاهده FMCT را تصویب کنند و با امضای یک توافق مشترک آزمایش هرگونه سلاح هستهای را ممنوع کنند. همچنین باید یک نهاد نظارتی منطقهای ایجاد شود. این گامها باعث برداشتن گامهای بلندی در تضمین این موضوع شود که هند و پاکستان کشورهای هستهای مسئول هستند که میتوانند در چارچوب قوانین NPT اقدام کنند.مردم جهان شایسته یک آینده ایمن و دارای صلح هستند و ما باید نقش خود را در عملی شدن این هدف ایفا کنیم.
منبع: ایسنا
95103