
آرمان- در حالیکه خبرها حاکی از آن است که حدود 12 هزار خودروی خارجی در گمرکات کشور در انتظار ترخیص به سر میبرند، نگرانیها پیرامون مافیایی شدن واردات خودروهای خارجی تشدید شده است.
حدود یکسال قبل دولت در مصوبهای واردات خودروهای خارجی با حجم موتور بیشتر از 2500 سیسی را ممنوع اعلام کرد. با این حال این ممنوعیت باعث جلوگیری از ورود این خودروها به گمرکات کشور نشد.
براساس جدیدترین اخبار به دست آمده، هماکنون حدود 12 هزار خودروی خارجی با حجم موتور عمدتا بیشتر از 2500 سیسی در گمرکات کشور دپو شدهاند که با مصوبه جدید و آزادسازی واردات، به تدریج ترخیص و وارد بازار خواهند شد. از سویی پیش از این یک واردکننده خودرو با افشاگری نسبت به عملکرد نمایندگیهای رسمی خودروسازان خارجی از تخلفات عدیده آنها در سال گذشته خبر داده بود که به گفته کارشناسان باید نمایندگیهای رسمی خودروسازان خارجی در «ساختمان شیشهای» قرار گیرند تا ایجاد شفافیت و ابهامزدایی از عملکرد آنها مانع از تکرار وقایع و تخلفات سال 91 شود.
مصطفی ممقانی یک واردکننده خودرو گفته بود: واردکنندگان خودرو در 6 ماهه اول سال 91 خودرو را با ارز مرجع 1226 تومانی وارد کرده اما با قیمت ارز آزاد تا 3 هزار و 800 تومانی به فروش رساندند. این شرکتها در سال 91 امتحان خود را پس دادهاند و به هیچ وجه به قواعد بازار رقابتی پایبند نیستند. در این میان اگرچه نمایندگیهای رسمی خودروسازان خارجی با ارائه طرحی به دنبال انحصاری کردن واردات خودرو هستند اما برخی کارشناسان اعتقاد دارند به جای این کار باید عملکرد این شرکتها شفاف شود تا زمینه برای تکرار تخلفات آنها از بین برود.
یک کارشناس صنعت خودرو تخلفات صورت گرفته از سوی نمایندگیهای رسمی خودروسازان خارجی را ناشی از ضعف نظارتها و ابهام در عملکردها آنها دانسته و گفته است: باید با ایجاد شفافیت و ابهامزدایی مانع از ایجاد رانت و تخلف در حوزه واردات خودرو شد. علی خاکساری با بیان اینکه وزارت صنعت، معدن و تجارت باید با ارائه طرحی عملکرد واردکنندگان خودرو را شفاف و تحت نظارت قرار دهد، خاطرنشان کرد: باید مشخص شود که نمایندگیهای رسمی خودروسازان خارجی، محصولات خود را با چه قیمتی خریداری و به چه قیمتی عرضه میکنند و در نهایت میزان سود آنها چقدر است.
مافیا در واردات خودرو
از سویی نماینده انحصاری مرسدس بنز در ایران ضمن تاکید بر وجود مافیا در واردات خودرو در ایران گفت: در طرحی که شرکت بنز به دولت ارائه داده، پیشنهاد شده که واردات خودرو از سوی نمایندگی کمپانیهای رسمی خودروسازان بزرگ در ایران، انحصاری شود و تنها این نمایندگان حق واردات خودرو داشته باشند، زیرا در صورت انحصاری شدن واردات خودرو توسط نمایندگیهای رسمی خودروهای خارجی، شاهد افزایش درآمدهای گمركی دولت از محل واردات خودرو و همچنین جلوگیری از ورود خودروهای بیكیفیت و فاقد گارانتی خواهیم بود.
نماینده انحصاری مرسدس بنز در ایران از آغاز مکاتبات این شرکت برای ورود به بازار ایران خبر داد و گفت: خودروسازان خارجی در راه ورود مجدد به بازار ایران هستند و به زودی خبرهای خوشی در این زمینه منتشر میشود. به گزارش مهر، رضا حسینی از ارائه طرحی به دولت برای ساماندهی واردات خودرو به کشور خبر داد و گفت: هماکنون واردات خودرو از طریق افراد متعدد صورت میگیرد که مشکلاتی را بهوجود آورده ، در حالی که با پیگیری متوجه میشویم که بازار واردات خودرو در ایران تنها در دست 5 تا 6 نفر است.
وی افزود: هماکنون واردات خودرو در ایران مافیایی است، در حالی که در طرحی که شرکت بنز به دولت داشته، پیشنهاد شده که واردات خودرو از سوی نمایندگی کمپانیهای رسمی خودروسازان بزرگ در ایران، انحصاری شود و تنها این نمایندگان حق واردات خودرو داشته باشند. به گفته حسینی، در صورت اجرایی شدن این طرح بازار خودروهای وارداتی در كشور ساماندهی خواهد شد، علاوه بر این درآمد دولت از محل واردات خودرو افزایش خواهد یافت و وضعیت خدمات پس از فروش خودروهای وارداتی نیز ارتقا خواهد یافت. حسینی از تمایل بنز برای همکاری با ایران و شرکت ایرانخودرو خبر داد و گفت: در این زمینه پیشنهاداتی مطرح شده است.
وی گفت: همچنین طرحی در دست بررسی و اجرا داریم كه در صورت نهایی شدن آن، كلیه خودروهای بنز موجود در كشور میتوانند با پرداخت مبلغی دفترچه گارانتی ستاره ایران را دریافت کنند. حسینی همچنین از برنامه واردات انواع مرسدس بنز سواری به ایران در سال 2014 میلادی خبر داد و گفت: هماكنون مکاتباتی با شركت بنز را آغاز کردهایم و آنها نیز مشتاق به فعالیت هرچه بیشتر در ایران هستند. وی افزود: در حال حاضر حدود 9 هزار دستگاه انواع خودرو بنز در کشور وجود دارد که 5 هزار دستگاه از این تعداد، به تهران اختصاص دارد و امیدوار هستیم با فعالسازی دوباره نمایندگیهای بنز، وضعیت فروش و خدمات پس از فروش این برند آلمانی را در ایران بهبود بخشیم.
غیبت نعمتزاده در شورای رقابت
در همین حال، یک عضو ناظر در شورای رقابت با اشاره به غیبت وزیر صنعت، معدن و تجارت در جلسه شورای رقابت، ضمن تشریح جزئیات جلسه از گلایه خودروسازان از بانک مرکزی و همچنین تصمیم شورای رقابت مبنی بر تنظیم نامههای جداگانه به رئیسجمهوری و رئیس مجلس خبر داد. عیسی امامی در گفتوگو با خانه ملت، با اشاره به جزئیات جلسه اخیر شورای رقابت تصریح کرد: متاسفانه وزیر صنعت، معدن و تجارت که قرار بود در جلسه اخیر شورای رقابت حاضر شود حضور پیدا نکرد. نماینده مردم گرگان در مجلس با اشاره به اینکه این جلسه درباره موضوع خودرو بود، گفت: خودروسازان ادعایی در رابطه با تورمبخشی و استفاده از ارز آزاد برای تامین قطعات مورد نیاز خود داشتند.
این عضو کمیسیون برنامه، بودجه محاسبات مجلس درباره آخرین وضعیت درخواست وزیر صنعت از شورای رقابت برای تعیین تکلیف قیمت خودرو گفت: وزیر صنعت در ابتدا معتقد بود خودروسازی در ایران جنبه انحصاری ندارد و بنابراین در فضای رقابت قیمتها تعیین میشود، از این جهت اعتقادی به ورود شورای رقابت به بحث خودرو نداشتند، سپس به این جمعبندی رسید که هم به لحاظ قانونی و جایگاه شورای رقابت و هم به لحاظ انحصاری بودن خودرو شورا میتواند به این موضوع ورود کند و بر این اساس وزیر صنعت تعیین تکلیف درباره قیمت خودرو را از شورای رقابت خواستار شد.
وی ادامه داد: انتظار این بود که این درخواست با حضور وزیر صنعت در جلسه اخیر شورای رقابت پیگیری شود که متاسفانه در جلسه شورای رقابت حضور پیدا نکرد اما همچنان شورا مصمم است که در این موضوعات ورود کند و اگر شفافسازی اطلاعات خودروسازان صورت گیرد این امکان ایجاد میشود تا شورای رقابت بتواند تکلیف قانونی خود را انجام دهد.