
دكترمهدي تقوي *
اگر از سرمايههاي داخلي درست استفاده كنيم در واقع احتياجي به سرمايهگذاري خارجي نداريم. سرمايهگذار خارجي عاشق كشور يا دلسوز نيست بلكه سرمايهگذار خارجي از منابع ما و امكاناتي كه در اختيارش قرار ميدهند استفاده ميكند و كالا توليد ميكند و در نتيجه كالاهاي توليد شده يا بازار داخلي را ميتواند پاسخگو باشد و يا كالا به اندازهاي بالا و با كيفيت توليد ميكند كه ميتواند صادرات هم انجام دهد. اگر كشور ما منابعي كه از نفت به دست ميآورد را به درستي استفاده و سرمايهگذاري كند در واقع به سرمايهگذاري خارجي نياز ندارد و در چه مواقعي به سرمايهگذار نياز داريم؟ در زماني كه دانش فني نداريم و نميتوانيم توليد صنعتي داشته باشيم و ديگر اينكه سرمايه كافي نداريم.
اگر در واقع سرمايه و دانش كافي داريم و سيستم آموزشي هم تاحدي توانسته فارغالتحصيلان را طوري تربيت كند كه دانشگاههاي ممتاز دنيا پذيراي فرزندان باهوش ايراني هستند بايد با برنامهها و تدبير بيشتر همين سرمايههاي داخل را به سمت توليد حركت دهيم چرا كه سرمايهگذار خارجي براي سرمايهگذاري وارد كشور خواهد شد از نيروي انساني ارزان استفاده ميكند منابع مانند سنگ آهن نفت گاز و نتيجه آن سود كلان به نفع سرمايهگذار خارجي است به همين دليل يك سرمايهگذار اگر بخواهد در آمريكا يا انگليس و ديگر كشورههاي اروپايي سرمايهگذاري را انجام دهد به دليل اينكه هم مزد كارگر بالاست و هم اينكه سيستم مالياتي وحشتناكي دارند.
به طور مثال نرخهاي تصاعدي مالياتي در انگليس و آمريكا كه در اين كشورهاي پيشرفته اگر درصدي ماليات را غيرواقعي گزارش داده شود، مجازاتهاي سنگيني را به دنبال دارد. بههمين خاطر تمايل دارند در ايران سرمايهگذاري كنند و البته اگر ما بتوانيم از سرمايهگذار خارجي به طور درست استفاده و محدودشان كنيم خوب است اما در واقع اين درآمد نفت و گازي كه ما داريم چرا خودمان در روند توليد و صادرات و سرمايهگذاري داخلي استفاده نكنيم. اگر كشور ما مقداري قوانين را اصلاح كند و دولت هم به بخش توليد كمك كند، اين سرمايههاي داخلي به سمت توليد پيش ميرود به عنوان مثال: كارخانه كفش ملي كه توسط تاجران كه در بخش توليد داخل فعال بودند.
اين كفش ملي به بهترين فروشگاههاي اروپا كفش صادر ميكرد يعني به دليل كيفيت، بادوام بودن و زيبايي، تقاضا در بازار خارج بي نهايت بود خصوصا در توليد كفش بچگانه و تنوع آن براي كودكان. و حتي اتحاديه جماهير شوروي هم كفش سربازان را از ايران تامين ميكرد بنابراين در واقع اگر خوب ارزيابي كنيم كه آيا استفاده از سرمايهگذار خارجي به نفع ماست يا اينكه سرمايههاي داخلي را تقويت كنيم و به سمت توليد بهكار بگيريم و دولت يازدهم هم در اين زمينه گامهاي مثبتي را برداشته است همين اينكه بعضي از كارهاي را شروع كرده است من باب مثال از طريق مذاكرات سياسي، مذاكرات با 1+5 كه منجر به كاهش شدن تحريمها شده است و اگر اين روند ادامه پيدا كند تحريمها كاهش و ما بتوانيم نفت را بهتر و بيشتر بفروشيم. و نتيجه آن هم كه نرخهاي رشد كه منفي بوده است تبديل ميشود به نرخهاي مثبت و نرخ تورم پايين ميآيد و نرخ بيكاري هم كاهش پيدا ميكند و اميدواريم كه در سال دوم يا سوم و حتي چهارم دولت يازدهم اقتصاد كشور وضعيت بهتري را پيدا كند.
* اقتصاددان