
این هم از عجایب صنعت خودروسازی ایران است که مسوولان آن در کنار «تولید»، به تجارت هم مشغولند و گوشه چشمی نیز به «واردات» دارند و از این کلاه، نمدی برای خود میدوزند.
شاید آنها که مدافع اقتصاد آزاد هستند، خرده بگیرند که چه اشکالی دارد خودروهای لوکس خارجی وارد بازار کشور شوند و بدین وسیله گزینههای خرید ایرانیها بالا برود؟ اتفاقا اشکالی ندارد، اصلا هم اشکالی ندارد، منتها نکته انحرافی داستان اینجاست که چرا خودروسازان، آن هم سه شرکت بزرگ و نیمه دولتی کشور، به سمت واردات رفتهاند؟ مگر آنها خط تولید ندارند؟ مگر به اندازه کافی و بهواسطه همین محصولات اکثرا قدیمی و کمکیفیت، از بازار کشور سود نمیبرند، که حال در کنار تولید، به تجارت هم روی آوردهاند؟ اصلا این وسط تکلیف بخش خصوصی چیست؟ آیا این «بخش» برای واردات خودرو سزاوارتر نیست؟
بیایید داستان تاجر شدن خودروسازان وطنی را یکبار از ابتدا مرور کنیم.
تا جایی که در اذهان عمومی نقش بسته، اولینبار سایپاییها رسما اقدام به واردات خودرو کردند و محصولی فرانسوی را به ایران آوردند. این خودرو، سیتروئن C5 نام داشت که در اوایل عرضه به بازار، توانست تا حدی اهداف سایپاییها را محقق کند، اما بعدها با ورود خودروهای کرهای مانند سوناتا و آزرا، C5 کمکم قافیه را به حریفان چشمبادامی خود باخت و در نهایت نیز واردات آن متوقف شد.
سایپا البته پا پس نکشید و پس از چند سال دوباره به سراغ سیتروئن رفت و این بار مدل New C5 را میهمان بازار خودرو کشور کرد، محصولی که هماکنون در خیابانهای کشور به چشم میآید و قیمت بالایی نیز دارد.
سایپا در شرایطی واردات را در دستور کار خود قرار داد، که چندی بعد زیرمجموعهاش پارسخودرو نیز هوای تجارت به سرش زد و خودرویی شاسیبلند و چشمنواز را به نام «نیسان مورانو» در بازار ایران رو کرد.
اگرچه پارسخودروییها حساب ویژهای روی این محصول باز کرده بودند، اما در نهایت قافیه را به بخش خصوصی باختند و در نهایت حتی به نوعی از واردات مورانو ضرر نیز کردند.
داستان از این قرار بود که پارسخودرو به عنوان نمایندگی فروش شرکت نیسانموتورز ژاپن، مورانو را وارد کرده بود و چون باید به مشتریان، خدمات پس از فروش ارائه میداد، مورانو را با قیمتی بالا به فروش میرساند.
این در شرایطی بود که بخش خصوصی نیز همزمان با پارسخودرو اقدام به واردات مورانو کرده بود و به دلیل عدم تعهد در ارائه خدمات پس از فروش، این محصول را چند میلیون تومان ارزانتر در اختیار مشتریان میگذاشت. همین موضوع سبب شد پارسخودرو مقابل رقیب خود کم بیاورد و حتی از واردات 500 دستگاه از مورانوهای سفارشی خود منصرف شود. این شرکت البته در حال حاضر که قوانین سختگیرانهای برای واردات خودرو در نظر گرفته شده و دیگر همه کسی مجاز به واردات نیست، باز هم به سراغ مورانو رفته و مدل 2012 آن را میهمان بازار خودرو کشور کرده است.
باید دید پارسخودروییها اینبار میتوانند به سود موردنظرشان از بابت واردات مورانو دست بیابند؟
اما سری هم به کیلومتر 14 جاده مخصوص بزنیم و ببینیم ایرانخودروهاییها در داستان واردات خودرو چه نقشی ایفا کردهاند؟
ایرانخودرو اولین بار سه سال پیش بود که برای تجارت بیشتر در بازار کشور، اقدام به واردات خودرو کرد و برای این کار به سراغ رفیق گرمابه و گلستان خود، «پژو» رفت.
پژو 407 محصولی بود که ایرانخودروییها با انگیزه و امیدی فراوان اقدام به واردات آن کردند و هرچند در ابتدای کار استقبال خوبی از 407 شد، اما در نهایت این محصول نیز در مقابل خودروهای کرهای شکست خورد و نتوانست اهداف ایرانخودرو را آنطور که باید، محقق کند.
خود ایرانخودروییها بعدها اعتراف کردند که قیمتگذاری بالای پژو 407، دلیل اصلی ناکامی آن در بازار ایران بوده است.
ایرانخودرو با وجود تجربه نسبتا تلخی که از واردات 407 داشتند، بار دیگر شانس خود را امتحان کردند و اینبار به سراغ سوزوکی ژاپن رفتند و «کیزاشی» این شرکت را به ایران آوردند. این محصول هماکنون به جاده مخصوص رسیده و به زودی پیشفروش آن آغاز خواهد شد.
بنابر آخرین اطلاعات، ایرانخودروییها قصد دارند سوزوکی کیزاشی را با قیمتی حدود 58 میلیون تومان روانه بازار کنند، که باید منتظر ماند و دید اینبار در تجارت خود موفق خواهند بود، یا اینکه دوباره خاطره ناخوشایند پژو 407 برای آنها تکرار خواهد شد؟
منبع :دنیای اقتصاد