کد خبر:
14665
تاریخ انتشار: 22 آذر 1390 - 12:55
اتاق نیوز- هنوز ساعاتی از پایان گفت و شنود رییس کل بانک مرکزی با فعالان اقتصادی در صبحگاه روز یکشنبه سپری نشده بود که گفته ها و تحلیل های او، بار دیگر در کمیسیون انرژی اتاق تهران مورد انتقاد قرار گرفت. چنانکه "محمد عوض پارسا "رییس این کمیسیون در واکنش به سخنان"محمود بهمنی" که ساعاتی پیش از آن گفته بود:« خدا کند در تمام خانه ها 50 کیلو طلا باشد. هیچ اشکالی هم ندارد» گفت:« سرمایه هایی که به سکه تبدیل شده و زیر فرش خانوارهای ایرانی اندوخته می شود، می تواند میادین نفتی را توسعه دهد.» او این گفته بهمنی را زمانی به نقد کشید که درباره بزرگ ترین چالش صنعت نفت، یعنی «تامین مالی» سخن می گفت.
اما پارسا، دهمین نشست کمیسیون انرژی را با درخواستی از اعضای این کمیسیون آغاز کرد؛ او در ابتدای جلسه گفت که از عملکرد این کمیسیون راضی نیست و از سایر فعالان اقتصادی عضو این کمیسیون خواست که برای افزایش کارایی این کمیسیون، پیشنهادات خود را اعلام کنند.
در این میان"مهدی پورقاضی" نایب رییس کمیسیون انرژی، نخستین کسی بود که به درخواست رییس کمیسیون پاسخ داد و گفت که اگر نشست ها کم بهره است و وبیان دیدگاه ها و نظرات به خروجی معینی ختم نمی شود به این دلیل است که جلسات کمیسیون بیشتر به نوعی "پاتوق" شباهت دارد که درباره مسایل حوزه انرژی، گپ و گفت صورت می گیرد.
تدوین برنامه یک ساله
کاظم اکبرپور مدیرعامل شرکت نمایشگاه های بین المللی نیز که به عنوان نماینده جدید دولت به هیات نمایندگان اتاق تهران معرفی شده است، پیشنهاد کرد که دراین کمیسیون مانند کمیسیون های مجلس شورای اسلامی، برنامه ای یک ساله تدوین شود و به تدریج اجرا شود.
شکل گیری کمیته ها در کمیسیون انرژی
حمید رضا صالحی نیز به برگزاری نشست رییس اتاق تهران با نمایندگان 10 تشکل پیمانکاری حوزه انرژی اشاره کرد و گفت: این جلسه بدون حضور نمایندگانی از کمیسیون انرژی برگزار شده است که البته ممکن است، این اتفاق، ناشی از انفعال این کمیسیون باشد. صالحی همچنین پیشنهاد کرد که با تعیین مدیر اجرایی برای این کمیسیون، گسستی که با فواصل دو هفته ای برگزاری جلسات ایجاد می شود، برطرف شود.
محمد حسین ترابی که به نمایندگی ازانجمن شرکت های مهندسی و پیمانکاری نفت و گاز و پتروشیمی درجلسات کمیسیون انرژی حضورمی یابد، گفت:« از آنجا که بررسی موضوعات کلان درحیطه ماموریت های این کمیسیون قرار نمی گیرد، پیگیری برنامه های کوتاه مدت برای افزایش کارایی این کمیسیون ، بهترین گزینه است.» ترابی ادامه داد:« با ابتکار وزیرنفت، شورایی با عنوان شورای توسعه توان داخلی نفت تشکیل شده است و اعضای هیات مدیره تعدادی از انجمن های حوزه نفت نیز به عضویت آن درآمده اند. بنابراین چنانچه در جلسات این کمیسیون، تصمیماتی اتخاذ شود، می توان آن را در شورای توسعه توان داخلی نفت نیز مطرح کرد.
"فرزام منوچهری" عضو انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی نیز با بیان اینکه موضوع انرژی، مفهومی عام دارد گفت: بخش های مختلف حوزه انرژی دراین کمیسیون باید از یکدیگر تفکیک شود و براساس این تقسیم بندی، دستور کار اعضا تعریف شود. درغیر این صورت، کمیسیون در فضای گنگی حرکت خواهد کرد.» او البته، انتقادی هم به شیوه اداره جلسات وارد کرد.
دستاورد های کمیسیون انرژی به روایت جاویدان
پس از منوچهری،"علی اکبر جاویدان" قائم مقام دبیر کل اتاق تهران، رشته کلام را به دست گرفت و درباره عملکرد این کمیسیون گفت:«اگرچه ممکن است، انتظارات از کمیسیون انرژی، بیش ازعملکرد فعلی آن باشد اما برگزاری جلسه مشترک هیات رییسه اتاق تهران و تشکل های نفتی برای جذب و هدایت سرمایه های سرگردان به سوی پروژه های نفتی در همین کمیسیون کلید خورد. اما هیات رییسه اتاق و نمایندگان تشکل ها به این توافق دست یافتند که پروژه سرمایه گذاری بخش خصوصی در این گونه طرح ها در قالب اتحادیه ای جدید یا کنسرسیوم دنبال شود.»
جاویدان، همچنین به شکل گیری کارگروه مشترک اتاق تهران و وزارت نفت اشاره کرد و گفت که بنیان این کارگروه نیز در کمیسیون انرژی گذاشته شده است. او سپس پیشنهاد کرد که با تقسیم بندی زمان جلسات این کمیسیون ابتدا به مسایل روز حوزه انرژی رسیدگی شود و سپس، موضوعات کلان مورد بررسی قرار گیرد.
سرمایه هایی که به سکه تبدیل می شود
در همین حال، رییس کمیسیون انرژی نیز با اشاره به اینکه بحث ساماندهی کمیته ها در جلسات نخست این کمیسیون به نتیجه رسیده است، پیشنهاد تعیین کمیته های تخصصی را بار دیگر مطرح کرد. پارسا همچنین گفت:«در کنار راه اندازی کمیته ها، لازم است ازاعضای هیات رییسه تشکل ها و کارشناسان نیز برای حضور در کمیسیون دعوت به عمل آید.»
او سپس به موضوع تشکیل اتحادیه ای از تشکل های حوزه انرژی توسط اتاق تهران اشاره کرد و گفت:« تشکل ها معمولا، هریک به صورت جداگانه درصدد حل مشکلات برآمده اند و اغلب به نتایج مثبت نیز دست نمی یابند. بنابراین پیشنهاد راه اندازی اتحادیه نیز برای ایجاد یکپارچگی میان فعالان این صنعت مطرح شد.» اما پارسا معتقد است:«شکل گیری این اتحادیه، تنها راه حل تامین مالی پروژه های حوزه انرژی نیست و باید از طریق سازوکارهای مختلف برای توسعه میادین نفتی، منابع مالی ایجاد کرد.»
رییس کمیسیون انرژی البته به حمیدرضا صالحی ماموریت داد تا موضوع تاسیس اتحادیه یا کنسرسیوم را پیگیری کند. او گفت :« اتاق تهران می تواند با شیوه های مختلف تامین مالی از تشکل ها پیشتیبانی کند وحتی موتور رشد اقتصادی آن ها باشد.»
پارسا « تامین مالی» را بزرگترین چالش بخش خصوصی در حوزه انرژی دانست و گفت:« ما تصور می کردیم، بخش خصوصی برای مالکیت میادین نفتی با مشکلات پیچیده ای روبه روست؛ اما مشاهده کردید که وزیر نفت نیز تاکید کرد که ممنوعیت مالکیت میادین تنها برای سرمایه گذاران خارجی صادق است وسرمایه گذاران داخلی از این قاعده مستثنی هستند.»
رییس کمیسیون انرژی البته به سرگردانی نقدینگی در بازار طلا و سکه نیز تاخت و گفت:«سرمایه هایی که به سکه تبدیل شده و زیر فرش خانوارهای ایرانی اندوخته می شود، می تواند میادین نفتی را توسعه دهد.»
اما ترابی با تشکیل اتحادیه ی جدید چندان موافق نبود؛ او گفت:«کسانی که سرمایه ای در اختیار دارند، می دانند این سرمایه را صرف چه نوع فعالیتی کنند.» ترابی ادامه داد:« مشکلی که در حال حاضر وجود دارد این است که پروژه ها ، اغلب فاقد مطالعات فنی و اقتصادی هستند.»
مشکلات را دور نزنیم
پورقاضی نیز که شکل گیری اتحادیه را به معنای نادیده انگاشتن مشکلات می پنداشت، گفت:«ورود بخش خصوصی به پروژه های نفتی درگرو ایجاد اتحادیه نیست.همان گونه که شکل گیری کمیته های تخصصی، گسترش فعالیت های این کمیسیون را تضمین نمی کند.» به عقیده پورقاضی، مشکل اصلی فعالان صنعت انرژی، عدم شفافیت نظام بازار در این صنعت است. او در حالی که خود را مدیر یک بنگاه اقتصادی معرفی کرد گفت:«وقت آن است که از اقتصاد دانان در این کمیسیون دعوت کنیم تا راه حلی برای رفع مشکلات موجود ارائه دهند.»
قاطعیت از نگاه صالحی
صالحی نیز با تایید سخنان پورقاضی به این موضوع اشاره کرد که اتاق در تعامل با دولت به ریشه یابی مشکلات بپردازد و حتی در قبال برخی تصمیمات غیر منطبق با اصول اقتصادی، موضع گیری قاطعانه ای از خود نشان دهد. اما پارسا گفت:«اتاق های بازرگانی درحال نزدیک شدن به جایگاه اصلی خود هستند. از این رو، چنانچه در مواجهه با مسایل و رویدادهای اقتصادی، تندروی کند، حذف خواهد شد.»
برخورد شلاقی
جاویدان نیز که با رییس کمیسیون انرژی هم عقیده بود گفت:« برخورد شلاقی با مسایل نه تنها با کارکرد های اتاق همخوانی ندارد که در محدوده اختیارات نهادهای بزرگ تر از اتاق نیز نمی گنجد. اوبرای اثبات گفته هایش، واکنش دولتمردان به طرح «بهبود مستمر فضای کسب و کار» را مورد اشاره قرار داد و گفت:« اگرچه رییس اتاق ایران، بارها اعلام کرده است که بخش خصوصی قصد ایجاد محدودیت در اختیارات حاکمیتی دولت را ندارد،اما هجمه ها علیه این طرح همچنان ادامه دارد.»
مصائب دولت در دالان تنگ مقررات
مدیرعامل شرکت نمایشگاه های بین المللی اما توجه اعضای کمیسیون رابه اهمیت «مقررات زدایی» جلب کرد و گفت:« قوانین موجود به مثابه دالانی تنگ قدرت مانور دولت را کاهش داده است.» او البته پیشنهاد کرد که مقررات زدایی به طور ویژه در دستور کار کمیته ها قرار گیرد. برهمین اساس، او از سوی رییس کمیسیون انرژی مامور بررسی و احصا قوانین مربوط به بهبود فضای کسب و کار در حوزه انرژی شد. او البته در این نشست از طرح بهبود فضای کسب و کار را نیز دفاع کرد تا تنها مدیر دولتی باشد که به جانبداری از این طرح پرداخته است. معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت:«اگر طرح بهبود فضای کسب و کار در مجلس به تصویب برسد به اندازه ده ها ساعت، کار کارشناسی ارزش دارد.»
شکل گیری کمیته های تخصصی
در این نشست ، شکل گیری 6 کمیته "نفت"، "گاز"، پتروشیمی"، "آب"، "برق وانرژی های نو" و" کمیته عمومی و محیط زیست" مورد توافق قرار گرفت و مقرر شد در جلسه آتی این کمیسیون، شرح وظایف کمیته ها مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
منبع :اتاق تهران
کلید واژه ها :