کد خبر:
17574
تاریخ انتشار: 14 دی 1390 - 14:54
در آخرین اقدام وزارت نفت یک قرارداد 182 میلیون دلاری برای استخراج 35 هزار بشکه نفت از بلوک A لایه نفتی پارس جنوبی واقع در خلیج فارس امضا شده است.
این قرارداد با یک شرکت داخلی به نام گلوبال پتروتک منعقد شده است. این شرکت در سال 81 با سرمایه 10 میلیون تومانی آغاز به کار کرد. فعالیتهای این شرکت عمدتا در زمینه حفاری در دریا و خشکی است و آنگونه که ما تحقیق کرده ایم تا کنون در پروژه های حفاری در دریای فازهای 9 و 10 پارس جنوبی، حفاری چاه های میادین گازی و نفتی در میادین سلمان، فروزان و اسفندیاری و حفاری دریایی شرکت نفت فلات قاره و تامین قطعات حفاری فعال بوده است.
این شرکت قصد دارد تا 2020 مالکیت و عملیات 10 دکل دریایی از نوع جک آپ و 20 دکل خشکی را به عهده گیرد. شرکت گلوبال پتروتک قرار است در بلوک A لایه نفتی پارس جنوبی دو حلقه چاه توصیفی به طول شش کیلومتر به صورت افقی حفاری کند که به نفت برسد و اگر توانست ظرف مدت 40 ماه روزانه 35 هزار بشکه به ظرفیت تولید ایران اضافه کند. ضمنا این بلوک در منطقه مشترک با قطر قرار ندارد و 7 سال از توسعه این لایه نفتی می گذرد.
در ادامه این گزارش ناگزیریم یک نگاه مقایسه ای داشته باشیم. در طرف دیگر این ماجرا قطر با شرایط کاملا متفاوت است. قطر از 20 سال پیش اقدامات برداشت از این لایه نفتی را با مشارکت یک شرکت دانمارکی به نام مرسک آغاز کرده است.
این شرکت در 20 سال گذشته 6 میلیارد دلار در این لایه نفتی به نام الشاهین برای طرف قطری هزینه کرده و 15 سکو نصب و راه اندازی و بیش از 160 چاه تولیدی و تزریق آب در این میدان مشترک حفر کرده است.
در حال حاضر قطر 450 هزار بشکه نفت از این لایه نفتی برداشت می کند و تا سال آینده این میزان برداشت به 500 هزار بشکه در روز می رسد.
این عقب ماندگی های تکراری تا چه زمانی ادامه دارد باید مسئولان وزارت نفت پاسخ دهند البته فقط کسانی که امروز در این وزارتخانه هستند آنهایی که دیروز این وزارتخانه را هم اداره می کردند باید بیایند و بگویند در این سالها چه می کردند.
بر اساس این گزارش ذخایر نفتی این لایه در بخش ایران 7 میلیارد بشکه برآورد شده است و این لایه نفتی دارای چهار بلوک A, A1, B ,C است، کدام 7 میلیارد که قطر روزانه 450 هزار بشکه از این لایه مشترک برداشت می کند؟
مدیر عامل شرکت نفت و گاز پارس در گفتگو با خبرنگار اتاق نیوز گفت: تاکنون 10 حلقه چاه در بلوک A این لایه نفتی حفر شده و پیشرفت فیزیکی آن 50 درصد است.
به گفته موسی سوری هزینه اجرای زودهنگام از این طرح 150 میلیون دلار به استثنای خرید کشتی اعتبار نیاز دارد.
وی افزود: مناقصه برای بلوک های دیگر این لایه نفتی به زودی برگزار می شود.
با تکمیل حفاری چاه هی توصیفی امکان تدوین جدول توسعه مخزن مشخص و موجب شناخت بیشتر مخزن مشترک مفتی و تعیین ذخایر نفت خام و تدوین طرح جامع توسعه (MDP) لایه نفتی فراهم می شود.
با توجه به تهیه MDP جدید این میدان توسط پیمانکار، 2 سال است که MDP جدید به تایید شرکت ملی نفت نرسیده است و به همین دلیل شرکت نیکو به عنوان تامین کننده منابع مالی این پروژه با توجه به تمام شدن قرار قبلی، حاضر به بستن قرارداد برای تامین مالی این پروژه نیست و عدم تامین مالی پروژه باعث معطل ماندن خرید کالا و ساخت تجهیزات مورد نیاز این میدان در دو سال گذشته شده است.
این گزارش حاکی از آن است که 3 سال پیش برای خرید کشتی مورد نیاز این لایه نفتی از یک شرکت نروژی به دلیل عدم تامین منابع مالی منتفی شد و در حال حاضر یک شرکت چینی برای ساخت این کشتی اعلام آمادگی کرده است و برای ساخت این کشتی 2 سال زمان نیاز است.
مدیر عامل شرکت نفت و گاز پارس از سفارش کشتی اف، پی، اس، او به یک شرکت چینی خبر داد و گفت: این کشتی از ظرفیت استخراج، پالایش و ذخیره سازی روزانه 35 هزار بشکه نفت خام برخوردار است.
وزیر نفت هم درباره توسعه این میدان تصریح کرد: امیدواریم در زمان تعیین شده پروژه به اتمام برسد و با اجرای این طرح تمام عقب ماندگی در فازهای دیگر جبران می شود.
امید است که این قرارداد با زمان وعده داده شده به اتمام برسد و واقعا عقب ماندگی در فازهای پارس جنوبی را جبران کند...