
'پیتر جنکینز' دیپلمات پیشین انگلیس بابیان اینکه دولت دیوید کامرون متوجه شده است که دیگر نمی تواند همزمان گروه تروریستی داعش و بشار اسد را هدف قرار دهد، اظهار داشت: این مساله سبب شده تا مواضع لندن به تهران نزدیک شود.
به گزارش اتاق خبر، 'پیتر جنکینز' نماینده پیشین انگلیس در آژانس بین المللی انرژی اتمی در گفت وگو با خبرنگار ایرنا گفت: من فکر می کنم آنچه ده روز پیش در پاریس رخ داد نقطه عطفی در رویکرد انگلیس نسبت به سوریه به شمارمی آید. تا پیش از آن انگلیس امیدوار بود که بتواند به دو هدف اصلی اش یعنی سرنگونی رژیم علوی بشار اسد و مهار و نابودی داعش دست یابد. اما به دنبال حملات پاریس و تا حدودی واکنش فرانسوی ها ، اکنون به نظر می رسد که دولت انگلیس متوجه شده است که نمی تواند به هر دو هدف یادشده نائل گردد و تنها می تواند به یکی از آن ها دست یابد.
وی بابیان اینکه «تصور می کنم دولت انگلیس هدفش را مهار و حذف داعش قرار خواهد داد»، افزود: این نشانه خوبی است؛ چون بدین معنا است که آن ها (دولت انگلیس) آنچه ایران مدت هاست در خصوص مهار داعش اعلام کرده که باید برای رسیدن به این هدف دولت سوریه را حفظ کرد و اینکه رژیم بشار اسد چنین ظرفیتی را دارد، را به رسمیت شناخته اند.
این سیاستمدار پیشین انگلیس ادامه داد: و اگر این گمان درست باشد، من فکر می کنم که ما داریم به سمت موضع ایران در قبال سوریه نزدیک می شویم و از موضع نخستی که کمابیش در مقابل ایران قرار داشت فاصله می گیریم.
وی در پاسخ به این سووال که آینده روابط انگلیس و ایران را بویژه با توجه به تحولات صورت گرفته در منطقه چطور ارزیابی می کند، گفت: توافق هسته ای وین و اکنون همکاری سازنده در قبال حل وفصل بحران سوریه، نقطه آغاز خوبی برای دو کشور است.
جنکینز افزود: پرواضح است که دولت انگلیس منافع اقتصادی اش را در ایران مدنظر قرار داده و علاقه مند است که مناسبات شرکت های انگلیسی با ایران از طریق سرمایه گذاری، افزایش صادرات و مشارکت با شرکت های ایرانی از سر گرفته شود.
این دیپلمات پیشین انگلیس ادامه داد: من فکر می کنم این روند با اقبال مواجه خواهد شد و به آرامی توسعه خواهد یافت و زمینه را برای گسترش روابط جدید با ایران فراهم خواهد آورد.
وی افزود: البته نباید فراموش کرد، زمانی که فیلیپ هاموند وزیر خارجه انگلیس (برای بازگشایی سفارت انگلیس در تهران) در ماه آگوست به تهران سفر کرد، به رغم اینکه من رویکرد وی را نپسندیدم، اعلام کرد که دولت انگلیس بخش هایی از رفتار ایران را همچون مسائل حقوق بشر و آنچه وی دخالت در سایر کشورها خواند، نگران کننده می داند.
جنکینز تصریح کرد: زمانی که در خصوص سیاست های منطقه ای ایران صحبت می شود من قانع نیستم که ایران کارهایی انجام می دهد که سایر کشورها انجام نمی دهند. ایران تلاش می کنم تا از مواضع خود در منطقه در حد امکان دفاع کند.
وی همچنین در پاسخ به این سووال که با توجه به برخی برداشت های بدبینانه میان ایران و انگلیس، چطور می توان بر این برداشت ها فائق آمد، گفت: من فکر می کنم که بی اعتمادی در شرایط فعلی مصداقی ندارد چون از آخرین باری که انگلیس تأثیر قابل توجهی بر فرایندهای سیاسی در ایران داشته است زمان زیادی می گذرد؛ شاید آخرین بار سال 1950 بود که در جریان آن دکتر مصدق سرنگون شد.
این سیاستمدار پیشین انگلیس بابیان اینکه «جایگاه سیاسی انگلیس نسبت به آنچه درگذشته بوده ضعیف تر شده است» تصریح کرد: ما دیگر در جایگاهی نیستیم که بتوانیم بر امور داخلی کشور بزرگ و سازمان یافته ای همچون ایران تأثیر بگذاریم. لذا من فکر می کنم که منتقدانِ رفتار گذشته انگلیس، باید در نظر داشته باشند که رفتار انگلیس نسبت به گذشته و با توجه به شرایط تغییر کرده است.
وی همچنین در پاسخ به این سووال که سیاست های دوگانه انگلیس در خاورمیانه را چطور ارزیابی می کند، خاطرنشان ساخت: این موضوع جدیدی نیست؛ به نظر من متأسفانه دولت انگلیس متهم به سیاست دوگانه است.
جنکینز همچنین در پاسخ به این سووال که سیاست های خارجی انگلیس را تا چه میزان از سیاست های آمریکا تأثیرپذیر می داند اظهار داشت: بستگی دارد؛ اما می توان گفت در شرایطی که منافع آمریکا تأمین بوده، دولت انگلیس تمایلی برای فاصله گرفتن از واشنگتن نداشته است.
وی افزود: البته در سال های 1980 زمانی که من در سفارت انگلیس در واشنگتن خدمت می کردم، فکر می کنم که سیاست انگلیس مستقل تر از امروز بود. به نظر من در آن زمان نخست وزیر و وزرای خارجه بیشتر آمادگی داشتند که مسیری را دنبال کنند که جدای از مسیر آمریکا بود.اما نظر به آنچه من در طول 15 سال گذشته شاهد بودم، تصور می کنم که اکنون، علاقه مندی به این رویکرد کمتر وجود دارد.
'پیتر جنکینز' در ادامه به بیان تأثیرات منفی پیروی دولتش از سیاست های آمریکا اشاره کرد و گفت: در جریان مذاکرات هسته ای ایران در ماه مارس 2005، انگلیس، فرانسه و آلمان ترجیح می دادند که پیشنهاد تهران را در پاریس مبنی بر اعتمادسازی پیرامون حل وفصل برنامه هسته ایش بپذیرند.
نماینده پیشین انگلیس در آژانس بین المللی انرژی اتمی بابیان اینکه «این پیشنهاد بسیار شبیه به توافق هسته ای اخیر در وین بود» افزود: اگر ما در آن زمان از همراهی با آمریکا فاصله می گرفتیم و می پذیرفتیم که ایران آماده است برنامه غنی سازی محدودی را اجرا کند، در آن صورت آنچه در ماه جولای سال جاری مورد توافق قرار گرفت، ده سال پیش حاصل شده بود.
جنکینز تصریح کرد: اما ما تردید داشتیم که نخست وزیر وقتمان، تونی بلر آمادگی چنین کاری را داشته باشد چراکه او به شدت علاقه مند به همراهی با آمریکا به ویژه بر سر مساله هسته ای ایران بود.
'پیتر جنکینز' در پاسخ به این سووال که اکنون سیاست انگلیس در قبال ایران را، چگونه ارزیابی می کند گفت: به نظر من جای خرسندی است که اوباما برای یک سال دیگر در کاخ سفید باقی خواهد ماند و لذا چنانچه انگلیس بخواهد در این مدت روابط دوجانبه اش را با ایران توسعه بخشد، از سوی آمریکایی ها نکوهش نخواهد شد.
وی افزود: در همین حال انگلیس با سایر کشورها ازجمله فرانسه، آلمان، ایتالیا و برخی کشورهای اروپایی همراه است که آن ها نیز همین سیاست ها را دنبال می کنند.
جنکینز افزود: اما سووال زمانی پیش می آید که رئیس جمهور بعدی آمریکا بخواهد رویکرد خصمانه ای را علیه ایران اتخاذ کند که در آن زمان من امیدوارم که ما به همراه شرکای اروپایی مان به مسیرمان ادامه دهیم و اگر لازم باشد درصورتی که واشنگتن از اجرای توافق هسته ای کنار بکشد، اروپا بتواند آن را حفظ کند.
منبع:ایرنا