
اتاق نیوز- در حال حاضر سیاست های اقتصادی بسیاری از کشورها به سمت سیاست های کاهش نرخ تورم گرایش پیدا کرده است. ترکیه با همین سیاست توانست تورم 100 درصد سالانه اش را به تورم 6 و 7 درصدی کاهش دهد و بعد از آن اقدام به حذف صفر از پول ملیکرد.اگر بانک مرکزی عزم جدی برای اصلاح سیاست های اقتصادی کشور دارد باید ابتدا برنامه های خود برای نرخ تورم و تک رقمی آن را ارائه کرده و عملیاتی کند اگر توانست آن سیاست را به موفقیت برساند بعد از آن سیاست حذف صفر را دنبال کند در غیر اینصورت حذف صفر به تنهایی کارگشا نخواهد بود.
رئیس کل بانک مرکزی در حالی از انجام برنامه ریزی برای ارزش گذاری و تقویت پول ملی با اجرای طرح حذف صفرها از واحد پولی خبر داد که به عقیده برخی از کارشناسان اقتصادی، افزایش ظاهری قدرت پول ملی، آسان سازی مبادلات، محاسبات و خرید و فروشهای مردم از اثرات قابل تحقق حذف صفرها است، اما برای حذف صفرها ارتقای شاخصهای اقتصادی همچون افزایش تولید، کاهش نرخ تورم، افزایش نرخ سرمایه گذاری، آزادسازیهای اقتصادی، رفع انحصارات، حضور بانکهای خارجی در کشور، حضور بی قید و شرط سرمایه گذاران خارجی و غیره نیز باید انجام شود در غیر این صورت آثار تورمی زیادی بر اجرای این سیاست مترتب خواهد بود.
حذف صفر از پول ملی در ایران سابقهای 18 ساله دارد. در سال 72 بانک مرکزی به ریاست طهماسب مظاهری در مقطعی به بررسی حذف سه صفر از واحد پولی کشور پرداخت که بنا به دلایل متعددی اجرای این طرح ناتمام ماند و به حاشیه رفت. تا اینکه در سال 86 با پیشنهاد غلامرضا مصباحی مقدم عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در دستور بررسی مجدد قرار گرفت و کمیسیون ویژهای برای آن تشکیل شد.
اما تلاطم بازار ارز که حدود یک ماه پیش به اوج خود رسیده بود، موضوع کاهش ارزش پول ملی در مقابل سایر ارزها را قوت بخشید و مسئولان اقتصادی را بر آن داشت تا برنامه های ارزش گذاری پول ملی با حذف صفر را با جدیت بیشتری دنبال کنند تا در نهایت لایحه حذف چهار صفر از پول ملی اخیرا در دولت به تصویب رسید که در صورت تصویب نهایی در مجلس از نوروز 93 اجرایی خواهد شد. با این وجود هنوز هم بحث بر سر موفقیت آمیز بودن اجرای این طرح آن هم در شرایطی که اجرای قانون هدفمندی بار تورمی بالایی را به اقتصاد کشور تحمیل کرده است ادامه دارد.
پیش از حذف صفر باید نرخ تورم را تک رقمی کرد
یک عضو هیئت رییسه اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران معتقد است اجرای این طرح در شرایط اقتصادی فعلی با نرخ تورمی دو رقمی چندان تاثیرگذار نخواهد بود و باید اجرای آن را تا زمان تک نرخی کردن تورم به تاخیر انداخت.
سید حمید حسینی" در ارزیابی تصمیم اخیر دولت و بانک مرکزی در حذف صفر برای بالا بردن ارزش پول ملی با بیان اینکه این اقدام فی نفس اقدام بدی نیست، گفت: برای اینکه این سیاست تاثیر مطلوبی در اقتصاد کشور داشته باشد باید ابتدا برنامه ای برای کاهش نرخ تورم در کشور داشته باشیم. در واقع کشورهایی در اجرای این سیاست موفق بوده اند که ابتدا نرخ تورم را پایین آورده و تک رقمی کرده اند.
وی تصریح کرد:در حال حاضر سیاست های اقتصادی بسیاری از کشورها به سمت سیاست های کاهش نرخ تورم گرایش پیدا کرده است. ترکیه با همین سیاست توانست تورم 100 درصد سالانه اش را به تورم 6 و 7 درصدی کاهش دهد و بعد از آن اقدام به حذف صفر از پول ملیکرد.
عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران با بیان اینکه حذف صفر به تنهایی کارگشا نیست، افزود:اگر بانک مرکزی عزم جدی برای اصلاح سیاست های اقتصادی کشور دارد باید ابتدا برنامه های خود برای نرخ تورم و تک رقمی آن را ارائه کرده و عملیاتی کند اگر توانست آن سیاست را به موفقیت برساند بعد از آن سیاست حذف صفر را دنبال کند در غیر اینصورت حذف صفر به تنهایی کارگشا نخواهد بود.
حذف صفر تاثیر مثبتی بر اقتصاد کشور ندارد
حسینی تاکید کرد:این اقدام ضرری ندارد ولی در این شرایط نفعی هم برای اقتصاد کشور ندارد و بیشتر یک اقدام خنثی است. و نوعی بازی با کلمات و تئوری های اقتصادی است.
خزانه دار اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران با انتقاد از سیاست های رفت و برگشتی دولت در عرصه اقتصاد، اظهار داشت: متاسفانه واقعیت های اقتصادی خود را بر اقتصاد کشور تحمیل کرده است و عده ای فکر می کنند با سیاست گذاری های غلط می توانند تاثیری داشته باشند. درحالیکه این سیاست های غلط تنها مشکل را برای مدت کوتاهی به تاخیر می اندازد ولی بعد از مدتی مشکل دوباره باز می گردد . نمونه آن هم کاهش سود سپرده بانکی و افزایش دوباره آن بعد از مدتی بود که نتیجه این سیاست این بود که صحنه اقتصادی کشور برای مدتی بر هم ریخت.
حذف صفر تنها مبادلات را تسهیل می کند
مهدی تقوی" نیز حذف صفر را تنها راهکاری برای تسهیل مبادلات دانست و گفت: ارزش پول کشور تا حد زیادی پایین آمده است و هر فرد برای خرید و فروش کالا به مقدار پول بیشتری نیاز دارد،اقداماتی چون چاپ اسکناس های 10 هزارتومانی و چک پول های 50 هزارتومانی و حذف صفر تنها در جهت کمک به روند مبادلات است.
وی با بیان اینکه مشکلات و معضلات اقتصادی را باید با سیاست های زیربنایی و درست مرتفع کرد،تصریح کرد: بانک مرکزی در دوره ای اقدام به کاهش نرخ سپرده های بانکی تا سقف 5/5 درصد کرد آن هم در شرایطی که نرخ تورم بالای 20 درصد بود. ولی با گذشت زمان متوجه این سیاست غلط شد و باره دیگر سیاست افزایش نرخ سود سپرده بانکی را در دستور کار قرار داد.
این اقتصاددان ادامه داد: از سوی دیگر دولت دست وارد کننده را برای واردات هرنوع کالایی باز گذشاته است و این ضربه بزرگی برای اقتصاد داخل و تولیدکنندگان و بنگاه های اقتصادی است. این سیاست های غلط وارداتی در کنار تحریم ها و تهدیدهای بین المللی موجب خارج شدن واحدهای تولیدی از گردونه اقتصادی کشور و اخراج تعداد زیادی از کارگران و افزایش بیکاری در کشور شده است.
تقوی با انتقاد از عدم پرداخت سهم یارانه ای بنگاه های تولیدی، خاطرنشان ساخت: این موضوع باعث ایجاد رکود تورمی در کشور شده است یعنی هم تورم بالا رفته است هم بنگاه ها در حال تعطیلی هستند و دولت و اقتصاددانانش بدون توجه به این مسائل سیاست های اقتصادی خود را دنبال می کنند.
وی بر ضرورت اصلاح سیاست های اشتباه اقتصادی تاکید کرد و افزود:اقتصاد هیچ کشوری با سیاست های خودبخودی و موقتی درمان نمی شود، باید سرمایه گذاری های درست و اساسی صورت گیرد،آموزش های اقتصادی لازم به نیروها داده شود، روابط اقتصادی سیاسی را گسترش داد و زمینه فعالیت بخش خصوصی را فراهم ساخت. نتیجه این سیاست ها شکوفایی اقتصاد کشور است.
سفته بازی جای تولید را در اقتصاد کشور گرفته است
این استاد اقتصاد با انتقاد زا رواج دلالی و سفته بازی در کشور اظهار داشت: متاسفانه دلالی در اقتصاد کشور به شدت رواج یافته است و پول و نقدینگی به جای اینکه به سمت تولید روانه شود صرف خرید و فروش و سفته بازی می شود.
وی با بیان اینکه ارزش پول ملی زمانی بالا می رود که توان تولیدی یک کشور بالا رود،تاکید کرد: حذف 3 یا 4 صفر کمکی به بهبود وضعیت اقتصاد کشور و افزایش ارزش پول ملی نمی کند تنها باعث تسهیل روند مبادلات و کاهش هزینه های چاپ اسکناس می شود و اثر مثبتی بر شکوفایی اقتصادی نخواهد داشت.
منبع:فردا