
اعداد و ارقام پیش بینی شده در خصوص درآمدهای غیر نفتی در لایحه بودجه غیر واقعی است و تحقق کامل این ارقام بعید به نظر میرسد .
بررسیهای صورت گرفته در مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی نشان میدهد وابستگی بودجه سال آینده به نفت از 42.2 درصد پیش بینی شده در لایحه بودجه سال 1390 به 46.6 درصد در لایحه بودجه سال 1391 افزایش یافته است .
این افزایش در حالی رخ داده است که به عقیده بررسی کنندگان لایحه بودجه در مرکز پژوهشهای مجلس اعداد و ارقام پیش بینی شده در خصوص درآمدهای غیر نفتی در لایحه بودجه غیر واقعی است و تحقق کامل این ارقام بعید به نظر میرسد .
اقتصاد ایران اقتصادی وابسته به نفت تلقی میشود و در برنامههای 5 ساله توسعه همواره تاکید فراوانی بر کاهش وابستگی بودجه به نفت صورت می گیرد .
مرکز پژوهشهای مجلس همچنین در گزارشی ضمن انتقاد از مبهم بودن رابطه شرکت ملی نفت و دولت در لایحه بودجه سال 1391 اعلام کرده است که در سال آینده عملا حساب ذخیره ارزی تعطیل است و هیچ برنامه ای برای این حساب تدوین نشده است .
بر این اساس در حالی که رقم پیش بینی شده برای فرش هر بشکه نفت در بودجه سال آینده 85 دلار منظور شده است دولت برنامه ای برای مازاد درآمد حاصل از فروش نفت بیش از مقدار تعیین شده اعلام نکرده است .
بررسیهای صورت گرفته در این لایحه نشان می دهد تمامی منابه حاصل از فروش نفت و میعانات گازی به قیمت 85 دلار بین شرکت ملی نفت ایران و صندوق توسعه ملی و بودجه عمومی کشور توزیع شده است . علاوه بر این بند 1-2 ماده واحده مازاد درآمدهای نفتی نسبت به قیمت 85 دلار را بین شرکت ملی نفت ایران و هیات وزیران توزیع کرده و اساسا وجوهی برای واریز به حساب ذخیره ارزی در سال 1391 باقی نخواهد ماند . این در حالی است که حساب ذخیره ارزی طبق قانون نفت و ماده 85 قانون برنامه پنجم توسهعه به منظور جلوگیری از آثار نوسانات قیمت نفت بر ثبات بودجه تشکیل شده و در شرایط تحریماقتصادی کشور داشتن پشتوانه ثبات بخش برای کشور ضروری است .
تشکیل حساب ذخیره ارزی به پیش بینی های صئرت گرفته در قانون برنامه سوم توسعه بر میگردد .
اغلب کشورها با برنامه ریزی در خصوص مازاد درآمدهای حاصل از فرئش نفت خود از آثار سوء افزایش یا کاهش مقطعی قیمت نفت براقتصاد خود جلوگیری کردهاند.