Performancing Metrics

کاهش چشمگیر ساخت وساز عامل وضعیت ناطلوب یک صنعت | اتاق خبر
کد خبر: 305629
تاریخ انتشار: 9 دی 1394 - 15:47
اتاق خبر در گفتگو با فعالان صنفی وضعیت سیمان را بررسی کرد
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان با اشاره به اینکه پدیده رکود اقتصادی بر امر ساخت و ساز بر کشور تاثیر گذاشته، گفت: کاهش چشمگیر ساخت و ساز در بخش های شهری و عمرانی به تولیدات صنعت سیمان لطمه وارد کرده است.

اتاق خبر- سوسن یحیی پور: صنعت سیمان که از آن به عنوان خمیرمایه توسعه کشور یاد می شود در حال حاضر با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کند؛ خبرها حاکی از این است که نیمی از واحدهای تولیدی سیمان برای پرداخت دستمزد با مشکل مواجه هستند که علت آن به بدهي ۲۹ ميليون دلاري دولت به اين صنعت بابت قطع گاز برمی گردد.

همچنین براساس آمارهای منتشر شده در شش ماهه نخست سال جاری صادرات سیمان ۳۱ ميلیون و ۷۸۰ هزار تن بوده است که  با کاهش 19 درصدی نبست به سال گذشته روبرو شده است. همچنین در 8 ماهه امسال نیز 45میلیون و 800 هزار تن کرینتر و 41 میلیون و 380 هزار تن سیمان تولید شد. البته پیش بینی برخی فعالان اقتصادی این است که با اجرا و اعمال بسته خروج از ركود در دولت یازدهم ميزان توليد سيمان و نيز صادرات آن بهبود يابد. حال سوال اینجاست که با لغو تحریم ها و فرارسیدن دوران پساتحریم صنعت سیمان تغییری به خود می بیند یا خیر؟

 در همین رابطه عبدالرضا شیخان، دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان با بیان اینکه لغو تحریم ها تاثیر چندانی بر صنعت سیمان نخواهد گذاشت، اظهار کرد: اعمال این تحریم ها فشار چندانی بر صنعت سیمان وارد نکرده و علت آن هم به وابستگی محدود و اندک این حوزه به قطعات خارجی برمی گردد.

عبدالرضا شیخان با اشاره به اینکه پدیده رکود اقتصادی بر امر ساخت و ساز بر کشور تاثیر شگرفی گذاشته، گفت: کاهش چشمگیر ساخت و ساز در بخش های شهری و عمرانی به تولیدات انبوه صنعت سیمان لطمه وارد کرد که درنتیجه به کم شدن مشتری داخلی منجر شد.

وی تصریح کرد: موفقیت این صنعت به صادرات 19 میلیون تن سیمان و کرینتر در سال گذشته برمی گردد که به کشورهای مختلفی همچون عراق و افغانستان صادر شد.

شیخان در رابطه با مصارف داخلی گفت: این مصرف در 8 ماه اخیر در حدود 19 درصد کاهش داشته است که نشان دهنده نبود رشد در این حوزه است. به هرحال جای امیدواری است که با کاهش تحریم ها و آزادسازی بخشی از دلارهای ایران از کشورهای خارجی، امکان سرمایه گذاری در بخش مسکن رونق پیدا کند و درنهایت به رشد صنعت سیمان منجر شود.

وی با بیان اینکه 10 تا 12 درصد کاهش صادرات سیمان به شرایط داخلی کشور عراق برمی گردد؛ اذعان کرد: بیشترین بودجه این کشور صرف حوزه دفاعی و مبارزه با پیشروی تروریست ها می شود؛ به همین دلیل بودجه های عمرانی و ساخت و ساز در این کشور با کاهش چشمگیری مواجه شده است. به گفته شیخان، از سوی دیگر ظرفیت بالای تولید در عراق بخش عمده ای از نیازهای آن را تامین می کند که همین امر به کاهش صادرات در کشور ما منتهی می شود.

شیخان به سیاست های دولت درجهت ایجاد رونق در بازار مسکن اشاره کرد و گفت: این فرآیند زمان بر است و درنتیجه تشویق افراد به امر سرمایه گذاری در این حوزه طولانی مدت خواهد بود.

دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان خواسته اصلی این انجمن از دولت را کمک به صنایع مهم کشور به منظور تولید بیشتر در دوره پساتحریم دانست و گفت: باتوجه به کاهش فروش و نقدینگی در کارخانجات سیمان، رقابت منفی بین آن ها ایجاد شده که حتما باید دولت در این زمینه اقدامات لازم را انجام دهد.

به گفته وی؛ این واحدهای تولیدی با هزینه های گزافی از جمله بدهی مالیاتی، تامین اجتماعی و بدهی به سازمان های مختلف روبرو هستند که قطعا نیاز به استراحت دارند.

دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان با بیان اینکه در سال گذشته با توافقی که با وزارت نفت انجام شد، تعدادی از کوره های کارخانجات به دلیل کمبود گاز شهری به مدت 20 روز تعطیل شد که درواقع کمک متقابلی بین دولت و واحدهای صنفی بود؛ اظهار کرد: قرار بود به ازای این کار مبلغ 7 سنت به ازای هر متر مکعب صرفه جویی در مصرف گاز پرداخت شود که اجرایی نشد.

وی ادامه داد: برای اخذ این بدهی به سازمان مدیریت نامه نگاری شد و خود این سازمان نیز نامه ای را به شورای اقتصاد برای تامین بودجه نوشت که متاسفانه اقدامی در این باره انجام نشد. البته اخیرا از وزیر نفت هم برای بازپرداخت این بدهی قول گرفته شده است که امیدوارم اجرایی شود.

شیخان به تولید کرینتر و سیمان در 8 ماه اخیر اشاره کرد و گفت: در این مدت 45میلیون و 800 هزار تن کرینتر و 41 میلیون و 380 هزار تن سیمان تولید شد.

وی همچنین درباره صادرات کرینتر و سیمان افزود: در حدود 3 میلیون و 400 هزار تن کرینتر و به میزان 7 میلیون و 380 هزار تن سیمان صادر شد. که در مجموع 10 میلیون و 800 هزار تن صادرات انجام شد.

به گفته شیخان؛ مصارف داخلی در حدود 33 میلیون و 900 هزار تن است.

از آنجایی که تولید سیمان با فراز و نشیب های بازار مسکن ارتباط زیادی دارد؛ حال که رکود بر بازار ساخت و ساز و پروژه های عمرانی خیمه زده، تولید این صنعت هم در کشور با کاهش جدی روبرو شده است. البته برخی فعالان اقتصادی به وعده های دولت تدبیر و امید برای تحقق رشد 5 درصدی در اقتصاد کشور و دو برابر شدن بودجه های عمرانی دلخوش کرده اند و معتقدند این رشد به رونق صنعت سیمان منجر می شود.

ضرورت تحقق رشد 5 درصدی به منظور رونق در صنعت سیمان

در این زمینه نادر غفاری، معاون فنی انجمن تولیدکنندگان سیمان ایران نیز  با بیان اینکه مصرف سیمان رابطه مستقیمی با رشد اقتصادی کشور دارد، گفت: امیدوار هستم که با رشد 5 درصدی وعده داده شده، مصرف سیمان هم در کشور افزایش پیدا کند. همچنین دو برابر شدن بودجه عمرانی هم وضعیت واحدهای سیمانی را تغییر می دهد.

نادر غفاری به دو کشور عراق و سوریه به عنوان دو بازار هدف مناسب اشاره کرد و گفت: کارخانجات و تکنولوژی عراق بسیار قدیمی بوده و با توجه به نیاز 20 تا 22 میلیون تنی این کشور می تواند بازار خوبی برای سیمان ما باشد. در ضمن اگر سوریه نیز به ثبات داخلی برسد بخش عمده ای از صادرات سیمان به این کشور انجام خواهد شد.

به گفته وی؛ با توجه به رکود ساختمانی، مصرف سیمان داخلی کشور نزدیک به 12 درصد کاهش داشته است.

معاون فنی انجمن تولیدکنندگان سیمان ایران در رابطه با بدهی 29 میلیون دلاری دولت به واحدهای تولیدی گفت: بدقولی های دولت به کاهش اعتماد واحدهای تولیدی منجر می شود. متاسفانه این قضیه وارد پروسه اداری شده و تا  به امروز این پول پرداخت نشده است.

وی تصریح کرد: تلاش می کنیم با جامعه کارگری و بازار مذاکره داشته باشیم تا معضلات حادی برای واحدهای صنعتی رخ ندهد. اگر رشد اقتصادی وعده داده شده محقق نشود نمی توان به این هدف رسید.

غفاری درباره بومی سازی صنعت سیمان اظهار کرد: به دلیل تخصص موجود در کشور وابستگی به خارج به صفر می رسد و درواقع یک صنعت بومی محسوب می شود.

صنعت سیمان با فراز و نشیب زیادی در طی سال های اخیر مواجه شده است. کاهش فروش، بدهی 29 میلیون دلاری دولت به واحدهای تولیدی، بدهی های مالیاتی، رقابت منفی کارخانجات تولید سیمان، کاهش مشتری داخلی و ... از جمله دشواری های موجود در این صنعت است که احتمال می رود با فرارسیدن دوران پساتحریم و بهبود اوضاع ساخت و ساز در کشور و همچنین اجرایی شدن درست برنامه های خروج از رکود به  سمت رونق هرچه بیشتر حرکت کند. البته تمام این موارد به اینکه تا چه اندازه دولت یازدهم به وعده های خود پایبند است، مربوط می شود.

 

 

نظرات
ADS
ADS
پربازدید