اتاق خبر-سوسن یحیی پور- اتاق کرمانشاه از قدمت زیادی برخوردار است و بنابر اسناد تاریخ تشکیل آن به سال 1305 معطوف است، این اتاق پل ارتباطی خاصی مابین کشورهای همسایه ایران به عراق با مرکز کشور برقرار کرده است که این موضوع از مزیت های مثال زدنی آن محسوب می شود. این اتاق در دوره پسابرجام و در افق جدید اقتصاد ایران اقدامات و برنامه های جدیدی را در دستور کار خود قرار داده است که برای آگاهی از این طرح های جدید و همچنین برخی موضوعات مطروحه در نهمین جلسه هیأت نمایندگان اتاق ایران، گفت و گویی را با کیوان کاشفی رئیس اتاق بازرگانی کرمانشاه ترتیب داده ایم که در ادامه می خوانید.
در دوره پساتحریم چه اقدامات و برنامه هایی را در اولویت کاری خود قرار داده اید تا از فرصت های موجود استفاده بهینه را داشته باشید؟
در اتاق کرمانشاه 3 محور اساسی بعد از تحولاتی که در سیاست خارجی کشور به وجود آمده است، در دستور کار قرار داده است. یکی از اولویت های کاری ما این است که حداکثر پروژه ها و طرح هایی که به حصول اعتبارت از کشورهای مختلف نیاز است و به جذب سرمایه گذاری خارجی احتیاج دارد در ابتدا مورد بررسی قرار دهیم. در این رابطه تمام اطلاعات لازم را به دست آورده ایم و همچنین هیآتی را به منظور صرفه جویی در زمان و از این نظر که امکان آن وجود ندارد که تمام هیأت ها را در استان خود داشته باشیم؛ در نظر گرفته ایم.
این هیأت مذکور اطلاعات کاملی دارد و همچنین به زبان بین المللی مسلط است که بدین ترتیب مذاکراتی را با تمام هیأت هایی که به تهران وارد می شوند، را انجام می دهد. 3 مورد از این مذاکرات نتایج مطلوبی به همراه داشته اند؛ پرونده چهارم کرمانشاه که قراردادهای آن منعقد شده است، پرونده گردشگری و همچنین پالایشگاه آناهیتا از جمله این موارد هستند که تقریبا نهایی شده اند.
دیگر اینکه از آنجایی که استان کرمانشاه با کشور عراق هم مرز است و در حدود 50 درصد از کل صادرات ایران به عراق از کرمانشاه عبور می کند و باتوجه به تحولات اخیر کشور عراق که درنتیجه قیمت نفت در آن بسیار پایین آمده و این کشور با مشکلات مالی مواجه شده است؛ سیاست های جدیدی را در پیش گرفته ایم تا بتوانیم صاردات خود را پایدار نگه داریم و به میزان مشخصی نیز سهم خود را افزایش دهیم.
این اقدامات و برنامه ریزی ها از 2 سال قبل آغاز شده است و به رغم اینکه سطح صادرات در کشور پایین بود، اتاق کرمانشاه توانست در حدود 29 درصد از افزایش صادرات را در استان در این رابطه به خود تخصیص دهیم. برگزاری نمایشگاه ها در عراق و پذیرش و اعزام هیأت های مختلف در این روند بسیار موثر بوده و اتاق کرمانشاه سعی کرده است که گستره فعالیت خود را در سراسر کشور عراق ادامه دهد.
سومین محوری که در اولویت کاری اتاق کرمانشاه قرار گرفته است در رابطه با بحث خدماتی است که به اعضا اتاق ارائه می شود. در اتاق یک مجموعه کامل از خدمات تهیه شده است و همچنین در حدود 12 مشاور مختلف در اتاق حاضر هستند که هرکدام از آن ها در حوزه های خود به طور رایگان خدماتی را به اعضا می دهند.
همچنین باشگاه فعالان اقتصادی جوان که متشکل از 370 نفر از نسل جوان از حوزه های تولید و تجارت است تشکیل شده است که امید می رود به کمک آن ها بتوانیم امتیازات جدیدی را در اقتصاد استان به وجود بیاوریم. در این باشگاه عمدتا بر موضوعاتی که در دانشگاه ها مورد توجه قرار نمی گیرد، تمرکز کرده ایم. چونکه در دانشگاه با وجود اینکه 2 ساعت از مرز فاصله است ولی برنامه ای برای حضور دانشجویان در این محدود وآشنایی با چگونگی روند صاردات در نظر گرفته نشده است، اما در باشگاه فعالان اقتصادی جوان عمدتا از بنادر یا مناطق آزاد بازدیدهایی صورت می گیرد و کلاس های مختلف آموزشی و عملی برای آن ها برگزار می شود.
از آنجایی که اتاق کرمانشاه نزدیک به 95 سال قدمت دارد تمام این اقدامات به منظور حفظ و ترقی جایگاه این اتاق انجام می شود. همچنین در رابطه با بحث های سخت افزاری اتاق شیک و مجهزی را در دست احداث داریم و تقریبا 60 درصد از کار آن انجام شده است. همچنین در حدود 51 درصد از سهام سایت نمایشگاه بین الملی متعلق به اتاق کرمانشاه است و سایت جدیدی نیز در حال شکل گیری است. در نتیجه می توان گفت که فعالیت های اتاق جنب و جوش خاصی دارد و امید می رود که با این ضرب آهنگ پیش رود.
همانطور که رئیس سازمان مدیرت و برنامه ریزی کشور در نهمین جلسه هیات نمایندگان اتاق ایران مطرح کردند، دولت در برنامه ششم توسعه رشد 8 درصدی را برای اقتصاد کشور در نظرگرفته است، چقدر این هدف واقعگرایانه است و درواقع مسیر دستیابی به آن را تا چه اندازه هموار می بینید؟
عقیده شخصی من این است که چون به طور معمول تحلیل دقیقی از اوضاع وجود ندارد، سعی بر این است که در ملاحظات خود ارقام بالاتری را در نظر بگیریم تا حال اگر 8 درصد در نظر گرفته شده است حداقل به رقم 5 درصد برسیم. اگر برنامه ریزی ها به درستی انجام شود و از یک هارمونی و هماهنگی برخوردار باشد، رسیدن به رشد 6 تا 8 درصدی بویژه در دوره پسابرجام که قرار است اتفاقات بزرگی رخ دهد، چندان هم دور از دسترس نخواهد بود، فقط نیاز شدیدی به هماهنگی احساس می شود که البته این فقط مختص به دولت نخواهد بود و تمام دستگاه های کشور اعم از 3 قوه و دیگر سازمان ها باید در قضیه کمک کنند.
به هرحال نباید این قضیه که در حال حاضر وضعیت اقتصادی کشور در یک ثبات بیشتری قرار گرفته و از یک نظم مشخصی برخوردار است، از نظر دور داشت. هنوز آثار برجام بر معیشت مردم، بیکاری و رفاه دیده نشده است و به نتیجه رسیدن آن نیاز به زمان و کمی شجاعت است.
در حال حاضر تاکید زیادی بر تقویت اقتصاد دانش بنیان در کشور می شود، چگونه می توان به این مهم دست یافت؟
نقطه کلیدی و مفقود اقتصاد دانش بنیان در کشور، عدم ارتباط با دنیای خارج است. هرچقدر فعالان اقتصادی کشور در کوران مسائل مختلف قرار گیرند و در سمینارها و نمایشگاه های مختلف شرکت کنند به بالندگی آن ها اضافه می شود. امکان ندارد اقتصاد دانش بنیان در یک فضای گلخانه ای و محصور امکان رشد داشته باشد. به هرحال در ایران مغزهای متفکری وجود دارد که لازم است در فضای جهانی و قابل رقابت قرار گیرند تا با تفکرات روز دنیا آشنا شوند، بدین ترتیب قطعا آثار آن را در داخل کشور خواهیم دید.