اتاق خبر - به نوشته روزنامه رای الیوم، ریاست شورای امنیت که به صورت دورهای است و این بار چین آن را برعهده دارد، اعلام کرد که بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل روز جمعه گزارش خود درباره مساله صحرای غربی را به شورای امنیت ارائه خواهد کرد.
همچنین در این جلسه پنج کشور عضو پیش از صدور قطعنامهای جدید درباره این مساله نشست خواهند داشت. بسیاری منتظر هستند تا ببینند قطعنامه آتی درباره صحرای غربی چه خواهد بود در واقع این قطعنامه یکی از مهمترین قطعنامهها در این زمینه خواهد بود زیرا احتمال دارد قطعنامه آتی منجر به از سرگیری مذاکرات صلح شده و یا اینکه باعث شود جبهه پولیساریو جنگ علیه مراکش را از سر گیرد.
نشست روز جمعه در حالی برگزار خواهد شد که تنش شدیدی میان دبیرخانه سازمان ملل و دولت مراکش به دلیل اظهارات بان کی مون و اینکه برای اشاره به حضور مراکش در صحرای غربی از لفظ "اشغال" این صحرا استفاده کرده بود، وجود دارد.
مراکش و بان کی مون از حدود سه هفته قبل و پس از سفر آقای دبیرکل به شمال آفریقا و اظهاراتش دچار اختلاف شدیدی شدهاند و با بالا گرفتن اختلافات کار به جایی رسیده که شاهد یک صف بندی آشکار در شورای امنیت میان حامیان بان کی مون مانند انگلیس، ونزوئلا، آنگولا و حامیان مراکش که در راس آنها فرانسه و سنگال قرار دارند، هستیم.
مراکش در این مدت 84 عضو هیات منیورسو که مسئول اجرای همه پرسی درباره تعیین سرنوشت و خط صلح در صحرای غربی است را اخراج و یک پایگاه نظامی در صحرای غربی را تعطیل کرده است.
جبهه پولیساریو نیز تهدید کرده در صورتی که شورای امنیت تصمیمی اتخاد نکند که منجر به حل این موضوع شود دوباره سلاح به دست خواهد گرفت و برای دفاع از حقوق خود آتش بس 1991 را نقض خواهد کرد.
نیروهای پولیساریو دوشنبه گذشته مانورهایی را در نزدیکی محل اجتماع نیروهای نظامی در صحرای غربی نزدیک به الجزایر برگزار کردند.
کارشناسان از این مساله نگران هستند که جنگی آغاز شود و به ویژه میان گشتیهای پولیساریو و نیروهای مراکش در طول مرز دیوار دفاعی که مراکش بنا کرده و بیش از 2400 کیلومتر از شمال شرق صحرای غربی تا مرزهای شمال غرب موریتانیا ادامه دارد، درگیریهایی شکل بگیرد.
در سالهای 1975 تا 1991 میلادی جنگ شدیدی میان مراکش و جبهه پولیساریو رخ داد که در نهایت با برقراری آتش بس برای برگزاری همه پرسی متوقف شد.
با گذشت 25 سال هنوز سازمان ملل موفق به اجرای همه پرسی نشده است و مراکش پیشنهاد داده بیابان نشینان صحرای غربی تحت یک حاکمیت خودگردان در آینده قرار بگیرند. این در حالی است که جبهه پولیساریو که از سوی الجزایر حمایت میشود بر انجام همه پرسی برای تعیین سرنوشت اصرار دارد.
94110