به گزارش اتاق خبر، در ابتدای این مراسم که با حضور رضا کیانیان، فاطمه معتمدآریا، خسرو احمدی،عماد دولتی، تورج اصلانی، محمد فرنود، سیف الله صمدیان، سیامک زمردی و مسعود زنده روح کرمانی برگزار شد بهزاد فراهانی ضمن قدردانی از خدمات عکاسان تئاتر گفت: عکاسان تئاتر با ثبت لحظات خوش و ناخوش خانواده تئاتری های سر صحنه، ما را برای خودمان و تبارمان زنده نگاه می دارید، امیدوارم که شرایط کار و زندگی عکاسان تئاتر بهبود پیدا کند تا هر عکاس تئاتری بدون چشم داشت حمایت نهاد یا مجموعه ای بتواند فعالیت کند و امکانات مناسبی برای فعالیت داشته باشد.
او افزود: ازآخرین اجرایی که با شاهین سرکیسیان داشتم چند عکس داشتم که سال ها پیش این عکس ها را برای انتشار در کتابی در اختیار جمشید لایق گذاشتم اما با مرگ او حسرت این عکس ها و خاطره هایی که با آن برایم زنده می شد، بر دلم ماند و دیگر این عکس ها به دستم نرسید.
فراهانی در بخش پایانی سخنانش گفت: برای برگزاری جشن های خانه تئاتر ماه ها زحمت کشیدیم و خستگی زحماتمان بر تن مان می ماند وقتی افراد و برخی رسانه ها قصد دارند از خاکروبه ها دنبال سند یا چیزی باشند که از آن برعلیه ما استفاده کنند. این افراد امیدوارم به جای این چیزها به دنبال چیزهای خوب بگردند.
در ادامه ابراهیم حسینی رئیس انجمن خانه عکاسان تئاتر گفت: بسیاری عکاسی تئاتر را امری تزئینی میدانند و آن را به فراموشی سپردهاند. مهمترین وجه عکاسی تئاتر این است که مخاطبان را به تئاتر پیوند می دهند. در حال حاضر در انجمن عکاسان تئاتر ما ۲۰۰ عضو عکاس حرفهای داریم . اما بیشتر عکسها به انتشار در فضای مجازی محدود میشوند و در فضایی که امکان دیده شدن عکس های تئاتر در رسانه های رسمی کم است صفحه های اجتماعی گروهی به کمک دیده شدن عکس های تئاتر آمده اند.
او افزود: گروههای نمایشی نیز ازعکس های تئاتر برای تبلیغات استفاده میکنند و به انتشار عکس ها در گروههای مجازی که تنها خودمان عضو آن هستیم بسنده می کنند این عکس ها باید در فضایی منتشر شوند که مخاطب عام را جذب کنند که به تماشای نمایشی بنشینند. امروزه تئاتر فضای برای دیده شدن ندارد و با این که گروه های تئاتر پوستر منتشر می کنند اما این پوسترها نیز در کافه ها و یا کتاب فروشی های محدوده انقلاب تا چهارراه ولیعصر منتشر می شوند و این پوسترها نیز کمکی برای جذب مخاطب تئاتر نمی کنند.
او در بخش پایانی سخنانش از سازمان زیباسازی تهران درخواست کرد فضایی را برای نمایش عکس ها و پوسترهای تئاتر فراهم کند. پایان بخش سخنان او پایین بودن قیمت کپی رایت عکس های تئاتر بود و هزینه های بالایی که یک عکاس تئاتر باید متحمل شود تا عکسی را ثبت کند.
مسعود زنده روح کرمانی رئیس انجمن عکاسان هم در سخنانی گفت: تئاتر پیشینه بسیار قدیمی دارد و قدمت آن به تاریخ حیات بشر باز می گردد امیدوارم شرایطی بوجود آید که قدر عکاسان تئاتر دانسته شود و در تئاتر همچون سینما عکاس به عنوان عضو ثابت گروه ها درآید. او در بخش دیگر سخنانش از فتانه دادخواه عکاس مجموعه تئاتر شهر یاد کرد که با انتشار کتاب عکس های تئاتر دادخواه در زمان دانشجویی زنده روح کرمانی به او امید و انگیزه فعالیت در حوزه عکاسی تئاتر را داده است.
در ادامه از عکاسان فعال و موفق انجمن عکاسان خانه تئاتر حسین مسلمی نائینی، سیدضیاالدین صفویان، حسین اسماعیلی، کیارش مسیبی، طیبه نصرالهی، محبوبه فرج نژاد، عماد دولتی، مسعود میرمیری و صنم توکلی تقدیر شد و لوح تقدیر به آن ها اهدا شد. شب عکاسان خانه تئاتر تندیس نداشت.
در ادامه مراسم که اختصاص به بزرگداشت حمید جبلی داشت، سیف ا… صمدیان در سخنان بسیار کوتاهی گفت: همیشه از عدهای شنیدهایم که افراد چند شغله چرا خجالت نمیکشند و چرا سراغ تخصص اصلیشان نمیروند؟ این عقیده که هرکسی را بهر کاری ساختهاند، مشکل همیشگی ماست؛ آدمهایی مانند عباس کیارستمی و حمید جبلی و خیلیهای دیگر که علاوه بر کارگردانی و بازی، هنرهای دیگری همچون نقاشی، مجسمه سازی، نوشتن داستان و شعر را هم تجربه کردهاند.
صمدیان ادامه داد: حمید جبلی جنبه های هنری متعددی دارد و کسی مثل او هرگز متولد نخواهد و هیچ کس نمی تواند خودش را با او مقایسه کند. او در زندگی اش همواره تلاش کرده خلوص و سادگی اش را حفظ کند و اجازه نمی دهد چیزی آن را زایل کند.
او با اشاره چهره مهربان و سبیلهای اوگفت: تنها کسی که میتوانست با مرحوم مرتضی ممیز «سبیل به سبیل» شود حمید جبلی است.
تورج اصلانی، فیلمبردار و کارگردان سینما نیز در این مراسم، گفت: ۱۸ سال است که به دنبال این میکروفن و در آرزوی چنین لحظهای هستم تا از حمید جبلی به خاطر لطف و اعتمادی که به من داشت و فیلمبرداری کارش را به من که جوانی ۲۵ ساله و کم تجربه بودم،سپرد تشکر کنم.
رضا کیاییان نیز در این مراسم، گفت: هیچکس در ایران نیست که حمید جبلی را نشناسد؛ و خطاب به او ادامه داد: حمید جان چرا دیگر بازی نمیکنی و ما را از حضور خودت در سینما محروم کردهای؟ سینما، تئاتر و تلویزیون، البته نه تلویزیون امروز به تو احتیاج دارد و کمبودت به شدت احساس میشود لطفا قبول کن که دوباره به دنیای بازیگری بازگردی.
فاطمه معتمدآریا گفت: خودم را در این مراسم صاحبخانه میدانم. ما با هم قد کشیدیم و بزرگ شدیم. در تئاتر عروسکی و سینما. ما با یکدیگر همه چیز را یاد گرفتیم. میخواهم از او خواهش کنم خودش را از ما محروم نکند. من هم اکنون میخواهم از او درخواست کنم در تازهترین پیشنهاد سینمایی که دارم با من هم بازی شود.
او افزود: من میدانم او خلوت تنهاییاش را دوست دارد و در تمام این سالها جهان زیبایاش دست نخورده باقی مانده است. او در کنار آقای طهماسب فعالیت میکند چراکه با آن گروه احساس امنیت میکند. آقای جبلی قول میدهیم خلوت هنرمندانه شما را حفظ کنیم و آن را خدشهدار نکنیم و نگذاریم به کسی کوچکترین توهینی شود، شما هم قول بدهید در کنار ما باشید متاسفانه در برخی از گروه ها برخوردهایی می شود که با شناختی که از حمید جبلی دارم او تاب دیدن و شنیدن چنین برخوردهایی را ندارد.
حمید جبلی در این مراسم گفت: هیچوقت فکر نمیکردم در جمع عکاسان تئاتر من را به عنوان عکاس تئاتر قبول داشته باشند. عکاسی تئاتر را از سال ۶۳ برای کاری از گروه تئاتر «بازی» به مدیریت آتیلا پسیانی شروع کردم و تا سال ۷۲ بهطور مستمر آن را ادامه دادم. هنوز هم گاهی از تئاترها عکاسی میکنم.
بعد از این سخنان، به دوستان و همراهان سالهای دور خود قول داد تا بعد از سالها به دنیای بازیگری بازگردد. او گفت: من در سه انجمن عضو هستم. انجمن خانه سینما برای اینکه بیمهام قطع نشود، انجمن عکاسان ایران و انجمن عکاسان خانه تئاتر. من خودم را بیشتر عکاس میدانم تا بازیگر.
او با یادی از اصغر بیچاره و زنده یاد محمد ژیان به عنوان پیشکسوتان عکاسی تئاتر گفت: سالهاست از بازیگری دور هستم و این مسئله دلایل بسیاری دارد دلایلی مانند آنچه سبب شد خود خانم معتمدآریا چند سال از دنیای بازیگری دور باشند اما برای من بسیار طولانی شده و ۲۲ سال شده است.
جبلی در پایان گفت: من زندگی میکنم. قبل از هرچیز باید زندگی کردن را یاد بگیریم.من با عکس و تصویر زندگی میکنم. اگر نیمرو هم درست کنم با آن زندگی میکنم؛ میخواهم به شما هم بگویم قبل از هرچیز زندگی کردن را از هم یاد بگیریم. زندگی خودش تمام می شود، عجله نکنید، پس بیایید زندگی کنیم.
اجرای بخشی از نمایش «هدیه مرموز» یاسرخاسب از دیگر بخشهای این مراسم بود. اجرای این مراسم را علیرضا غفاری برعهده داشت. در این مراسم نما آهنگ هایی از فعالیت انجمن عکاسان تئاتر و نماآهنگی درباره حمید جبلی پخش شد.
منبع: ایران تئاتر