به گزارش اتاق خبر، محمداتابک عضو هیات نمایندگان اتاق تهران که مدیرعاملی هلدینگ گسترش صنایع معدنی کاوه پارس را نیز برعهده دارد در نشست هیات نمایندگان چالشها و فرصتهای پیش روی صنعت سیمان را تشریح کرد و از مشکلات این صنعت گفت.
او با اشاره به اینکه اولین کارخانه سیمان ایران در سال 1312 در جنوب تهران و در شهر ری با ظرفیت 100 تن در روز با تکنولوژی شرکت FL Smidth دانمارک ساخته شده است، گفت: اکنون ایران پس از چین، دومین کشوری است که صنعت سیمان در آن تا این حد توسعه یافته است. چین به عنوان بزرگترین تولیدکننده جهان با 2470 میلیون تن و همچنین بزرگترین مصرفکننده جهان با 2426 میلیون تن در سال 2015 بوده است. ایران نیز میزان تولید خود را از 29.5 تن در سال 1380به 79.7 تن در سال 1394رساند.
اتابک افزود: ایران در سال 2014 در زمینه تولید سیمان در جایگاه چهارم دنیا قرار داشت که در سال 2015 این رتبه به هفتم تنزل پیدا کرده است. او با بیان اینکه آسیب وارده به صنعت سیمان کشور از سه مسیر رخ داده است، ادامه داد: کاهش سرمایهگذاريهاي عمومی به دلیل کاهش درآمدهاي دولت و کسري بودجه، کاهش سرمایهگذاري قابل توجه بخش خصوصی در بخش ساختمان به دلیل رکود حاکم بر بخش مسکن و همچنین کاهش صادرات این محصول به ویژه به کشور عراق، طی دو سال اخیر شدید و قابل توجه بوده است. او افزود: با توجه به حجم بالاي سرمایهگذاري انجام شده و اشتغال بالاي به کار گرفته شده در این صنعت، ضرورت دارد تا اقداماتی براي خروج صنعت از بحران فعلی، انجام شود.
محمد اتابک گفت: تولید سیمان طی دو سال 1393 و 1394 به ترتیب با کاهش 5 درصد و 12 درصد همراه بوده است. میزان صادرات این محصول در سال 1394 با 20 درصد کاهش مواجه شده و در همین سال، میزان صادرات سیمان به کشور عراق در مقایسه با سال قبل، 33 درصد کاهش داشته است. اتابک ادامه داد: سرمایهگذاريهاي بخش خصوصی در ساختمانهاي جدید مناطق شهري به عنوان شاخصی از میزان سرمایهگذاري بخش خصوصی در بخش ساختمان، در سه فصل متوالی نخست سال 1394 از رشدهاي اسمی منفی 6 درصد، منفی 5 درصد و منفی 25 درصد در مقایسه با فصول مشابه در سال 1393 برخوردار بوده است. همچنین میزان هزینههاي عمرانی دولت در یازده ماه 1394 در مقایسه با مدت مشابه در سال 1393 معادل 17 درصد کاهش یافته است.
اتابک گفت: اکنون ظرفیت تولید سیمان در کشور حدود 80 میلیون تن است که تنها 40 میلیون تن آن در داخل مصرف میشود؛ از این رو با توجه به کاهش صادرات این محصول، دولت میتواند هزینههای ثابت تولیدکنندگان را به قیمت این محصول اضافه کند تا فعالان این صنعت، سرپا بمانند. او همچنین پیشنهاد کرد که ستاد اقتصاد مقاومتی با دخالت مستقیم و انتخاب نمایندهاي جهت برقراري ارتباط مؤثر از مجاري دیپلماتیک در کشور عراق نسبت به رفع تنگناها و مشکلات صادرکنندگان سیمان اقدام کند.
پیشنهاد دیگر او، همکاري وزارت راه و شهرسازي در زمینه احداث جادههاي بتنی بود که میتواند مصرف داخلی سیمان را افزایش دهد. رعایت تخصیص یارانه در نرخ سوخت حملونقل دریایی برای کاهش قیمت حمل به مقاصد آفریقایی، طرح مشکلات صنعت سیمان در ستاد اقتصاد مقاومتی و پرداخت طلب 29 میلیون دلاري شرکتهاي سیمانی از طرف وزارت نفت بابت توقف خطوط تولید شرکتهاي سیمانی در سال 93 یا تهاتر آن با بدهی گاز کارخانجات از دیگر راهکارهای اتابک برای نجات صنعت سیمان بود.
منبع: اتاق تهران