به گزارش اتاق خبر، اسکندر آزموده رییس اتحادیه بستنی، آبمیوه و کافیشاپ تهران در پاسخ به این پرسش که چرا بستنیفروشان محصول خود را در فصل تابستان گرانتر عرضه میکنند، میگوید: تنها چند نفر از همصنفیهای ما تخلف کردهاند. اتحادیه نیز به آنها اخطار داده است و آنها هم نرخهای خود را اصلاح کردند. وی در ادامه میافزاید: بیشتر بستنیفروشان که بستنی میوهای میفروشند به خاطر اینکه دردسر کارگر و مواد اولیه نداشته باشند بستنی آماده از کارخانهها میخرند، چراکه این کار صرفه اقتصادی دارد. از آنجایی که من کارخانه بستنی دارم و ۶۰ نوع بستنی میوهای عرضه میکنم، میدانم چقدر خریدن بستنی آماده برای بستنیفروشان سود دارد. آزموده در پاسخ به این پرسش که اگر خریداری شاهد تخلف بعضی از فروشندگان باشد برای شکایت باید به کجا مراجعه کند، بیان میکند: نرخ مصوبه اتحادیه به تمام بستنیفروشان اعلام شده است و آنها موظف هستند این نرخها را در جایی نصب کنند که مشتریها ببینند. البته اگر تعزیرات هم شاهد تخلف باشد متخلفان را جریمه میکند.
وی در ادامه یادآور میشود: اگر از نظر قیمت فروشندهای تخلف کند شاکی میتواند به اتحادیه شکایت خود را اعلام کند، در این مواقع است که بازرسان اتحادیه دست به کار میشوند و به فردخاصی اخطار میدهند و اگر صاحبان واحد صنفی، قیمت عرضه کالا را سریع اصلاح کردند دیگر جریمه نمیشوند. آزموده درباره چگونگی جریمهشدن متخلفان اظهار میکند: ما تخلف واحدهای صنفی را به تعزیرات اعلام میکنیم البته گاهی این مسئله را به صورت کدخدامنشی حل میکنیم؛ یعنی با خریدار و فروشنده تماس میگیریم و آنها را به اتحادیه دعوت میکنیم و از فروشنده میخواهیم ۲ برابر پولی که از خریدار گرفته است را به او پس بدهد.
لازم است بگویم بیشتر تذکرهای اتحادیه شفاهی است. وی در پاسخ به این پرسش که چرا بعضی از بستنیفروشان در برابر اعتراض به گرانی خریداران با اطمینان کامل میگویند به هر جا که دوست دارید شکایت کنید، تصریح میکند: ۹۹ درصد از کسبه و بستنیفروشیها که چنین برخوردی با مشتریان دارند پروانه کسب ندارند. این مسئول صنفی خاطرنشان میکند: متاسفانه ۵۰۰ بستنیفروش در سطح تهران جواز کسب ندارند و از این تعداد بیشتر آنها در کل اتحادیه را نمیشناسند و نمیدانند اتحادیه کجا هست. آزموده میافزاید: ولی آن فروشندهای که پروانه کسب دارد و در کلاسهای اتحادیه شرکت میکند آگاه است و چنین حرفهایی نمیزند.
وی در پاسخ به این پرسش که چه نهادی بر عملکرد فروشندگان بدون مجوز نظارت میکند، میگوید: اتحادیه بازرسانی دارد که در سطح شهر فعالیت واحدهای صنفی را رصد میکنند و به آنهایی که مجوز کار ندارند اخطار ۱۰ روزه میدهند. اگر آن فروشندگان تکلیف خود را روشن نکردند و پروانه نگرفتند برای اماکن نامه مینویسند و اماکن بعد از اخطار آنجا را پلمب میکند. البته این فرآیند اداری زمانبر است و ممکن است ۲ماه طول بکشد.
تغییر سالانه قیمت بستنی
ابوطالب کبودرآهنگی (خوشمرام)، نایب رییس اتحادیه بستنی، آبمیوه و کافیشاپ تهران، در گفتوگو با صمت میگوید: اتحادیه سالی یک بار نرخها را تغییر میدهد و روی همین نرخ به اعضا نرخنامه میدهد و آنها هم این نرخنامه را جلوی دید مردم نصب میکنند. تا به امروز هم کسی از همصنفیهای ما از میزان افزایش قیمتها اظهار نارضایتی نکرده است. وی در ادامه میافزاید: امسال بستنی خامهدار زعفرانی کیلویی ۱۴هزار تومان و بستنی خامهدار زعفرانی پستهدار، کیلویی ۱۶ هزار تومان فروخته میشود.
البته قیمت عرضه بستنی با کیفیت پایینتر را هم پیشبینی کردهایم ولی همکاران ما با همان نرخ اول که عرض کردم محصولات خود را میفروشند. نایبرییس اتحادیه بستنی، آبمیوه و کافیشاپ تهران بیان میکند: گاهی این اتفاق میافتد که مشتری به تعزیرات شکایت میکند که بستنی کیلویی ۱۴هزار تومان خریده اما آن بستنی کیفیت لازم را نداشته است. اینجاست که وظیفه بازرسان ما پررنگ میشود. البته گاهی ممکن است بستنی با کیفیتی عرضه شده باشد که باب میل آن شخص نباشد. کبودرآهنگی میافزاید: تا به امروز کسی از همکاران ما از نرخ اتحادیه اظهار نارضایتی نکرده است و کسی هم نبوده که بخواهد از نرخ مصوبه بالاتر محصول خود را عرضه کند و اگر کسی چنین کرده با قطعیت میگویم که از همکاران رسمی ما نیست.
وی در توضیح بیشتر همکاران غیررسمی میگوید: آنها کاسبان بدون پروانه هستند که حتی نمیدانند اتحادیه کجای شهر واقع شده است. این کاسبان چون میدانند تابستان فصل بستنی است محلی را اجاره میکنند- بیشتر اوقات محلی که اجاره میکنند تجاری نیست- و خلاف مقررات کار میکنند به یقین میگویم که آنها بستنیها را آماده از کارخانهها میآورند و بالا و پایین میفروشند و با اتمام فصل کار آنها نیز تمام میشود. کبودرآهنگی بیان میکند: اتحادیه بر عملکرد بستنیفروشان نظارت دارد و بازرسان ما به اقتضای مسئولیت محوله به صورت دائم در سطح شهر رفتو آمد دارند که اگر در هر یک از واحدهای فروش با مسائل غیر بهداشتی مواجه شوند مانع کسب شوند. بازرسان ما از کسبه میپرسند که آیا برای دریافت مجوز اقدام کردهاند و الان در چه مرحلهای هستند و اگر اقدام نکردهاند ظرف ۱۵ روز به اتحادیه مراجعه و پرونده تشکیل بدهند.
بنابراین با واحدهای بدون مجوز برخورد شده و گزارش فعالیت آنها به امکان و مراکز مربوط ارائه میشود. وی درباره چگونگی افزایش نرخ قیمتها میافزاید: با توجه به موادی که برای تولید بستنی مصرف شود نرخها محاسبه و اعلام میشود. مواد اولیه بستنی شیر و شکر است؛ اما در کنار این ۲، مواد زیادی باید افزوده شود که قیمت بالایی دارند، به عنوان مثال یک تولیدکننده بستنی برای ۱۰۰کیلو شیر به ۱۰ گرم زعفران نیاز دارد. نایب رییس اتحادیه بستنی، آبمیوه و کافیشاپ تهران بیان میکند: ۱۰ گرم زعفران با توجه به قیمتی که امروز دارد به طور تقریبی ۵۰۰ هزار تومان میشود، در ضمن زعفران هیچ وزنی هم به بستنی نمیدهد، ولی شیر و شکر وزن به بستنی میدهند. کبودرآهنگی اضافه میکند: البته آن میزان که قیمت شیر و شکر در افزایش و کاهش قیمت بستنی تاثیر دارد قیمت ثعلبها - مواد افزودنی - تاثیری ندارند. اتحادیه نیز هیچگاه با افزایش قیمت ثعلبها قیمت بستنی را افزایش نداده است. کبودرآهنگی در آخر میافزاید: اگر قیمت شیر و شکر تغییر چشمگیری کند ممکن است در نرخهای اتحادیه تغییراتی ایجاد شود. البته اگر قیمتها ۱۰۰ یا ۲۰۰ تومان افزایش یافتند اتحادیه این افزایش قیمتها را تحمل میکند و در نرخها تغییراتی اعمال نمیکند. وی در آخر میگوید: اگر قیمت شکر از در کارخانه کیلویی ۱۴۰۰ تومان باشد ولی وقتی بهدست مصرفکننده میرسد نرخ آن کیلویی ۲۲۰۰تومان است، اینجاست که گاهی در قیمتها تغییراتی ایجاد میکنیم؛ البته سعی اتحادیه بر این است که قیمتها را تنها سالی یک بار تغییر دهد.
منبع: صمت
95102