
دکتر محمد باقر صدری *
باید توجه کرد که سال جاری در حالی به حماسه سیاسی و اقتصادی نامگذاری شده که با مسائلی از جمله انتخابات شوراهای اسلامی و ریاست جمهوری همراه است. با توجه به مسائلی که اقتصاد ایران در سال گذشته با آن روبهرو بوده و البته تاخیرهایی که در ارائه لایحه بودجه از سوی دولت ایجاد شد، نیاز به بررسی بدون توقف این لایحه به چشم میخورد.
این در حالی است که در ابتدای سال جاری مردم تعطیلات زیادی را گذراندند که مجلسیان نیز از این قاعده مستثنی نبودند، در حالی که در دیگر کشورها متولیان بررسی لایحه بودجه بدون توقف و تعطیلی آن را بررسی میکنند و در مواردی حتی به صورت شبانهروز این لایحه مورد بررسی قرار میگیرد.
این مسئله در کشورهای همسایه از جمله پاکستان و ترکیه نیز به خوبی دیده میشود. در سال گذشته که البته تنها سالی نبود که دولت لایحه را با تاخیر ارائه کرد، این میزان تاخیر وجود داشت و انتظار میرفت که مجلس شورای اسلامی به دلیل این تاخیر ایجاد شده آن را سریعتر مورد بررسی قرار داده و بدون فوت وقت به آن بپردازد.
این بررسی بدون وقفه در دیگر کشورها به این دلیل است که متولیان بررسی بودجه، با تعطیلی روبهرو نشوند و لایحه بودجه هرچه سریعتر به تصویب برسد. البته من شخصا با لایحه سه دوازدهم بودجه موافق نیستم و اعتقاد دارم که در صورت رد کلیات بودجه در صحن علنی مجلس، این بار مجلسیان نباید به انتظار یک لایحه سه دوازدهم دیگر باشند.
به نظر میرسد که در سال جاری تعطیلات مضاعفی که اقتصاد ایران با آن روبهرو بود و طبق محاسبات 80 تا 100 میلیارد دلار از تولید ناخالص داخلی را از بین میبرد، خود عاملی برای تشدید این تاخیرها شده است. من به عنوان فردی که از ابتدای تصویب برنامه اول توسعه حضور داشتم به مجلس پیشنهاد میکنم که منتظر لایحه سه دوازدهم دیگر نباشد و در صورت رد شدن کلیات اولین لایحه ارائه شده در صحن علنی، لوایح بعدی را به صورت شبانهروزی مورد بررسی قرار دهد.
هرگونه تاخیر بیشتر در تصویب لایحه بودجه به معنای معطلی اقتصاد و نداشتن بودجه در ماههای متوالی و چه بسا 6 ماه آینده است که میتواند به اقتصاد صدمه بزند. با توجه به باقی ماندن تنها 5/3 ماه از پایان کار دولت دهم، مجلس و کلیه نهادهای تصمیمگیر باید هرچه سریعتر در مورد تصویب لایحه بودجه اقدام کنند، چرا که در غیر این صورت تبعات بسیاری گریبان اقتصاد را میگیرد.
* اقتصاددان