به گزارش اتاق خبر، به نقل از ایسنا، حسین راغفر امروز در نشست بررسی برنامههای وزاری پیشنهادی دولت دوازدهم اظهار کرد: بررسی آنچه در قالب برنامه از سوی وزرای پیشنهادی ارایه شده نشان می دهد که اغلب آنها به گرفتاریهای اساسی کشور توجه نداشتند و برنامههای آنها مجموعه حرفهای تکراری و کپی برنامههای وزرای قبل است. ما اکنون گرفتارهای اساسی داریم که این وزرا به آن ها پاسخ نداده اند.
عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه الزهرا ادامه داد: اکنون سه گروه قوه مجریه، مقننه و بخش خصوصی با یکدیگر در تعامل دائمی و حافظ منافع این سه گروه هستند و به این ترتیب منافع عموم مردم قربانی میشود. این مجموعه عنوان اقتصاد رفاقتی دارد و مادامی که به این مسئله پاسخ داده نشود، بسیاری از مسائل شوم مملکت ما برطرف نمیشود.
وی ادامه داد: اکنون بسیاری از مشکلات کشور به خاطر این ائتلاف نامیمون است. مسئله کارکردهای سه گانه اقتصاد رفاقتی این است که منابع بانکها به دوستان و آشنایان وام داده می شود که منشاء فقر گسترده در کشور و منشاء نا آرامیها و نا امنی در جامعه است. یکی از مصادیق اصلی ائتلاف نامیمون این است که افرادی از بخش خصوصی در بخش دولتی حضور دارند. در دولت یازدهم بیش از هر زمانی این مسئله خود را نشان داد و در دولت دوازدهم تکرار میشود.
راغفر ادامه داد: میبینیم که متاسفانه مجلس این افراد را به عنوان امین مردم در بخش عمومی تائید میکند، در حالی که در دنیای صنعتی یکی از جلوههای فساد وجود افرادی از بخش خصوصی است که در بخش دولتی فعالیت میکنند. متاسفانه میبینیند که دولت گاهی از این موضوع به عنوان توفیق یاد می کند.
راغفر تاکید کرد: هیچ یک از برنامه های وزرا به اصلی ترین مشکلات کشور کوچکترین عنایتی نداشتند. یکی از موانع بحث سلطه سرمایههای تجاری بر سیاستگذاری های کشور است. به این ترتیب صاحبان سرمایه سلطه دارند بر اینکه نفت چگونه بهفروش برسد و توزیع شود و هیچ پاسخی به چرایی این شیوه توزیع و بازتوزیع وجود ندارد؟ از سوی دیگر همگی سهم خلاقیت و سخت کوشی را در افزایش درآمد ملی در نظر نگرفته اند.
وی به وابستگی کشور به درآمدهای نفتی نیز اشاره و بیان کرد: در چنین شرایطی اقتصاد ما و گلوگاه آن در دست کنگره آمریکاست. تا زمانی که به شدت وابستگی به نفت داریم، در معرض تهدید قدرتهای خارجی هستیم. با این وجود میبینیم که در هیچ کدام از برنامهها اشاره ای به این مشکلات نشده است.
راغفر ادامه داد: در برنامه های پیشنهادی اشارهای به اصلاحات ساختاری و نهادی نشده است. اکنون اقتصاد رفاقتی ما منابع بسیاری را در قالب یارانه به بخش خصوصی تزریق میکند و به دنبال آن قیمت نهادههای انرژی مردم افزایش مییابد. در حالی که در هیچ کدام از این گزارشها به این فسادها و رابطه بخش خصوصی و دولت و گروه های حامی این مناسبات اشاره نشده است.
این اقتصاددان ادامه داد: امروز بزرگترین قوت دولت یازدهم فروش نفت است. باید دید که آیا این توفیق یا هنرمندی وزیر نفت بوده است؟ وزیر نفت بعد انقلاب، یک سوم دوران بعد انقلاب وزیر نفت بوده و ما متاسفانه شاهد آن هستیم که کره جنوبی قرار داد ١.٦ میلیارد یورویی برای استخراج منابع نفتی ما می بندد، حال سوال این است که چه کسی باید پاسخگو باشد که بعد از ١٠٠ سال تولید نفت، هنوز نیروهای کشور قادر نیستند مقدماتی ترین امور را در حیطه استخراج نفت به عهده گیرند.
راغفر ادامه داد: نکته قابل توجه دیگر این است که هیچ توجهی به صنایع کوچک و متوسط و پائین دستی که صنایع خالق ارزش افزوده و ایجاد اشتغال هستند نشده است. همچنین هیچ اشاره ای به معضلات ساختاری کشور هم نشده است. امروز از افزایش بر مالیات تولید هم حرف میزنند، در حالی که در شرایط اقتصادی ایران فقط بنگاه های بزرگ پتروشیمی، فولاد و سیمان سود مَی برند و مالیاتی هم نمیدهند.
این اقتصاددان بیان کرد: متاسفانه در این برنامهها هیچ اشاره ای به مشکلات نظام بانکی و شفافیت در بازار کالا نشده است. همچنین فساد گسترده در فرایندهای گمرکی به صورت بداظهاری و کم اظهاری خود را نشان میدهد. اکنون در مجموع مغایرت های گمرکی با چین و امارات نشان می دهد که قاچاق در ایران به صورت عمده رخ میدهد.
وی ادامه داد: موضوع حیاتی دیگر این است که امروز ٢.٥ میلیون واحد مسکونی خالی وجود دارد ولی مردم قادر به خرید نیستند و توضیحی در این باره که دولت چگونه میخواهد مسئله مسکن را حل کند وجود ندارد؛ امروز مسئله مسکن سیاسی شده است و مسکن از سبد هزینه خانوار کم درآمد خارج شده است، در حالی که در این برنامه ها تدبیری برای آن اندیشیده نشده است.
راغفر درباره زمزمه های افزایش تورم بیان کرد: تورم همیشه برنده و بازنده دارد؛ در ایران هم برندههای خود را دارد، به برنامههایی نیاز داریم که تورم را کنترل کند و رشد ایجاد کند. تورم در ایران ریشههایی دارد که یکی از که ریشههایش در نظام بانکی است، از نوآوری و خلاقیت حاصل نشده است. امروزه میبینیم عده ای دنبال افزایش قیمت ارز هستند و مرتبا هم میبینیم در رسانه های خود مطرح میکنند و افکار عمومی را آماده میکنند که افزایش قیمت ارز رخ دهد. چرا که از قبل این افزایش قیمت ارز و تورمی که به دنبال آن حاصل میشود، منافعی دارند.
وی درباره وزیر پیشنهادی امور اقتصادی ودارایی دولت دوازدهم گفت: اگر قرار باشد به تیم اقتصادی دولت یازدهم امتیاز دهیم قاعدتا یکی از کسانی که صادقانه تلاش میکرد وزیر اقتصاد و د ارایی بود. او بعضا حرفهایی می زد که به مذاق بسیاری خوش نمیآمد.
او ادامه داد: تجربه کار وزیر اقتصاد دولت یازدهم یکی از مواردی است که نشان می دهد که لزوما این طور نیست که اگر کسی صادقانه کار کند و در پستی ورود کند بتواند کارها را آنگونه شایسته است پیش ببرد. به این ترتیب ما معتقدیم اداره امور از اداره شخص خارج و به ساختارها مربوط است.
این اقتصاد دان در بخشی از سخنانش با بیان اینکه تغییر وزیر اقتصاد به موارد غیر اقتصادی مربوط بود بیان کرد: اگر این موارد لحاظ می شد قاعدتا وی باید میماند.
او در خصوص وزیر پیشنهادی امور اقتصادی در دولت دوازدهم گفت:به هرحال وی اقتصاد دان نیست و البته با توجه به برنامه های ارائه شده از سوی وی و ساییر تیم اقتصادی دولت به نظر ما تحول چشم گیری در انتظار نخواهد بود.
انتهای پیام/