Performancing Metrics

واردات خودروهای روسی در حد گمانه‌زنی است | اتاق خبر
کد خبر: 432918
تاریخ انتشار: 2 مهر 1398 - 09:51
گفت و گو با محمدرضا نجفي‌منش، تحليلگر بازار خودرو
شرايط بازار خودرو ايران اکنون به گونه‌اي است که تحليلگران و فعالان بازار پيشنهادات مختلفي را براي برون‌رفت از بحران رکود و گراني مطرح مي‌کنند.

به گزارش اتاق خبر، عده‌اي تزريق نقدينگي را تنها راهکار بهبود توليد و تعديل قيمت‌ها مي‌دانند و گروهي ديگر خواستار لغو ممنوعيت واردات و يا حداقل امضاي قرارداد با کشورهاي منطقه هستند. در اين بين اما تشديد فشارهاي تحريمي آمريکا باعث شده تا شرکت‌هايي نظير رنو و پژو هم که فعاليت خود را در ايران آغاز کرده بودند، از خاک کشورمان خارج شوند. صحبت‌هاي اخير وزير صمت نيز حاکي از آن است که حتي اگر گشايشي صورت بگيرد، اين شرکت‌ها ديگر جايي در بازار ايران نخواهند داشت. با اين حال در مدت اخير هنوز برندهاي چيني فعاليت خود را در ايران ادامه مي‌دهند، اما افزايش گستره فعاليت آنها به دليل همکاري با ايران به دليل محدوديت‌هايي که ايالات متحده به وجود آورده امکان‌پذير نيست و پيش‌بيني‌ها حاکي از خروج تدريجي آنها از ايران است. در کنار همه اين اتفاقات چندي پيش مذاکراتي بين ايران و روسيه شکل گرفت که بعضي از رسانه‌ها اکنون با تيتر «تسخير بازارهاي ايران توسط خودروهاي روسي» از آن ياد مي‌کنند. با اين حال هنوز معاهده و توافقنامه‌اي بين ايران و شرکت‌هاي روسي به امضا نرسيده و به نظر مي‌رسد فعلا اين صحبت‌ها در حد حدس و گمانه هستند. در اين زمينه «آرمان ملي» گفت‌وگويي با محمدرضا نجفي‌منش، تحليلگر بازار خودرو، انجام داده است که در ادامه مي‌خوانيد.

اخيرا بعضي از رسانه‌ها از تسخير بازار ايران توسط خودروهاي چيني خبر داده‌اند. آيا صحت و سقم اين خبر را تاييد مي‌کنيد؟ ورود خودروهاي روسي به ايران تا چه حد مي‌تواند به بهبود وضعيت بازار کمک کند؟

بالطبع تنوع محصول در بازار دست مشتريان را در انتخاب خودرو باز مي‌گذارد. هرچه کيفيت اين محصولات بالاتر باشد و قيمت‌هاي متنوع‌تري داشته باشند گستره بازار هدف هم افزايش مي‌يابد و همه مشتريان براي خريد خودرو مي‌توانند وارد بازار خودرو شوند و نيازشان را برطرف کنند. اما در زمينه واردات خودروهاي روسي من هنوز خبر رسمي در اين زمينه نشنيده‌ام و به نظر مي‌رسد که اين اخبار در حد گمانه‌زني است و شايد رسانه‌ها در انتشار خبر عجله به خرج داده‌اند. در حالي که هنوز توافقنامه رسمي در اين زمينه به امضا نرسيده است.

همچنين اخباري در زمينه خروج خودروسازان چيني از بازار ايران مطرح است. آيا اين خبر را هم در حد همان حدس و گمانه مي‌دانيد؟

بله اين خبر هم من جايي نشنيده‌ام و به نظر حدس برخي افراد و رسانه‌هاست. با اين حال بايد توجه داشت که امروز اقتصاد ايران تحت تحريم‌هاي ايالات متحده به‌عنوان بزرگ‌ترين اقتصاد جهان قرار دارد. بالطبع هر شرکتي که با اقتصاد ايران همکاري داشته باشد براي ورود به ساير بازارها با مشکلاتي مواجه مي‌شود. چراکه افزايش گستره فعاليت نياز به مجوز آمريکا دارد و اين کشور در شرايطي با اين شرکت‌ها کنار مي‌آيد که در ابتداي امر فعاليت خود را با ايران قطع کنند. بدين معنا که پيش‌شرط آمريکايي‌ها براي همکاري با هر کشور و شرکتي توافق بر سر تحريم ايران است؛ پس از آن است که درباره مسائل ديگر آنها حاضر به مذاکره مي‌شوند. البته همان‌طور که اشاره شد فعلا اين اخبار قطعي نشده‌اند و بهتر است اگر در واقعيت رخ دادند به تحليل آن بپردازيم. فعلا که اتفاقي نيفتاده است.

آيا بهتر نيست که اکنون ممنوعيت واردات خودرو لغو شود تا در بازار تنوع و تکثر به وجود آيد؟

بله ما هم موافق واردات خودروهاي خارجي به کشور هستيم. اما بايد هزينه آن را هم در نظر گرفت. در شرايطي که نرخ ارز در طول بيش از يک سال گذشته شرايط باثباتي نداشته واردات اين دست از کالاها غيراصولي به نظر مي‌رسد. از سوي ديگر براي خريد اين کالاها بايد دلار پرداخت. اما امروز صنعت نفت ايران، به‌عنوان بزرگ‌ترين منبع ارزآوري کشور، تحريم است و از سوي ديگر نقل و انتقال دارايي و سرمايه به‌راحتي امکان‌پذير نيست. پيش از خودرو نيازهاي اساسي ديگري وجود دارد که منابع کشور بايد خرج آن شود.

در حوزه مشارکت روند به چه شکل است؟ آيا مي‌توان به‌جاي واردات، مشارکت را افزايش داد؟ برخي مسئولان اعتقاد دارند که امروز ايران با هر شرکتي بخواهد مي‌تواند وارد همکاري شود.

شايد با مذاکره اين امر قابل تحقق باشد، اما مشارکت هم نياز به نقدينگي و تامين سرمايه دارد. بالطبع اگر شرکتي بخواهد وارد همکاري با شرکت‌هاي ايراني شود شرايط خودروسازي‌هاي ايران را هم مي‌سنجد. امروز شرايط به گونه‌اي نيست که بتوان وارد مشارکت به شرکت‌هاي ديگر شد. چراکه فقط بدهي‌هاي خودروسازان ايراني به ارقام هنگفتي رسيده است. بهتر است ابتدا در داخل به اين صنعت سر و سامان داد و سپس با خودروسازان خارجي وارد همکاري شد. آنها حتي اگر از لحاظ سياسي شريک و همکار ايران به حساب آيند، در حوزه اقتصاد پيش از هر چيزي سود خود را در نظر مي‌گيرند. اگر اين مشارکت‌ها سودي برايشان نداشته باشد قطعا حاضر به همکاري نمي‌شوند.

اگر خودروسازان توان خروج از بحران‌هاي اخير را دارند چرا با تمام حمايت‌هايي که صورت گرفته نتوانسته‌اند سر و ساماني به خود بدهند. مشکل کجاست؟

ما بارها اعلام کرده‌ايم مشکل اصلي خودروسازان تامين نقدينگي است. اگر سرمايه و نقدينگي لازم به اين بخش تزريق شود قطعا آنها توان برون‌رفت از شرايط سخت کنوني را بدون مشارکت هم دارند. در شرايطي اين خودروسازان به نقدينگي و سرمايه لازم دسترسي ندارند و با رشد هزينه‌ها مواجه هستند، چاره‌اي جز بالابردن قيمت تمام‌شده خود ندارند. زماني هم که قيمت‌ها بالا مي‌رود، از تعداد مشتريان کاسته مي‌شود. آنهايي هم که اقدام به خريد مي‌کنند رضايت چنداني از پول پرداختي ندارند. حال اگر از لحاظ مالي مشکلات حل شود، مانع جدي در مسير خودروسازان مشاهده نمي‌شود.

پيش‌بيني شما از نيمه دوم سال چيست؟ آيا توليدات خودروسازان افزايش مي‌يابد و قيمت‌ها ريزش مي‌کند؟

قيمت‌هاي موجود در کارخانه که اکنون واقعي شده‌اند و به نظر مي‌رسد در نيمه دوم سال هم به ثبات خود ادامه دهند. اما نرخ‌هاي اعلامي در بازار با اندکي حباب مواجه است که اگر نقدينگي مورد اشاره به صنعت خودروسازي تزريق شود، خودروها وارد بازار مي‌شوند و در بازار هم افت قيمت اتفاق مي‌افتد و مشتريان رضايت مي‌يابند.

 
کلید واژه ها :
نظرات
ADS
ADS
پربازدید