به گزارش اتاق خبر، به نقل از اتاق ایران،تمرکز بر سرمایهگذاری مشترک و انعقاد توافقنامه تجارت ترجیحی و به دنبال آن تجارت آزاد بین ایران و تایلند در نشست بررسی راههای تقویت مبادلات محصولات کشاورزی بین ایران و تایلند مورد تاکید قرار گرفت.
در این نشست علاوه بر سفیر ایران در بانکوک، معاون بینالملل اتاق ایران، معاون اتاق بازرگانی تایلند، نماینده وزارت جهاد کشاورزی و جمعی از فعالان حوزه کشاورزی از هر دو کشور حضور داشتند.
در این نشست محمدرضا کرباسی، معاون بینالملل اتاق ایران با ابراز تاسف، سطح روابط تجاری بین ایران و تایلند را نامناسب خواند و تصریح کرد: افزایش شناخت فعالان اقتصادی از ظرفیتهای دو کشور به منظور توسعه و رشد همکاریهای تجاری و سرمایهگذاری مشترک بسیار ضروری است.
او به پیشرفتهای چشمگیر تایلند در زمینه کشاورزی اشاره کرد و گفت: تایلند به ششمین کشور تولیدکننده برنج و دومین کشور صادرکننده این محصول در جهان تبدیل شده و به عنوان تولیدکننده و صادرکننده منسوجات و پوشاک، فرآوریهای کشاورزی، انواع نوشیدنی، تنباکو، سیمان، لوازم برقی، اتومبیل و قطعات خودرو، ماشینآلات کشاورزی و صیفی شناخته میشود.
معاون بینالملل اتاق ایران توانمندی تایلند در زمینه فرآوردههای غذایی، کشاورزی، صادرات میوه خشک و غیره را بسترساز افزایش سطح مناسبات اقتصادی بین دو کشور دانست و ادامه داد: میتوان با سرمایهگذاری مشترک و تبادل دانش فنی و دستگاههای تخصصی تولید میوه خشک و خشکبار به ارتقای سطح روابط تجاری کمک کرد. همچنین میتوان در حوزه کشاورزی و محصولات باغی و زراعی، شیلات، صنعت غذای حلال به تهاتر کالاهای مورد نیاز پرداخت.
بر اساس اظهارات کرباسی تایلند در نه ماهه اول ۲۰۲۱، به میزان ۴۱۳,۳ میلیارد دلار با دنیا مراوده تجاری داشته که از این میزان، ۲۱۶ میلیارد دلار صادرات و ۱۹۷.۳ میلیارد دلار واردات بوده است.
او تجارت ایران و تایلند در نه ماهه اول ۲۰۲۱ را برابر با ۱۹۸ میلیون دلار اعلام کرد که از این میزان، ۱۰۱ میلیون دلار صادرات ایران به تایلند و ۹۷ میلیون دلار، سهم صادرات تایلند به ایران بوده است. در مجموع سهم تجارت ایران با تایلند از کل سهم تجارت این کشور با دنیا همواره کمتر از یک درصد بوده است.
کرباسی ایران و تایلند را پل ارتباطی فعالان اقتصادی دو کشور در منطقه شرق آسیا و آسیای میانه، قفقاز و اروپا برشمرد و تاکید کرد: شرکتهای تایلندی با یافتن شریک مناسب ایرانی، میتوانند به بازار سایر کشورها از جمله عراق، افغانستان، پاکستان، ترکمنستان، کشورهای حوزه خلیج فارس، آذربایجان و ارمنستان وارد شوند.
به اعتقاد معاون بینالملل اتاق ایران در کنار ارتباط خوب اتاقهای دو کشور برای برقراری همکاریهای گسترده ضروری است ارتباط میان اتاقهای استانی دو کشور با توجه به پتانسیلها و توانمندیهای موجود برقرار شود. در اینجا از مقامات اتاق بازرگانی تایلند دعوت میکنیم تا پس از پایان شرایط کرونا هیأتی را به ایران اعزام و از پتانسیلها و ظرفیتهای ایران بازدید کنند.
او نکته حایز اهمیت را تقویت و از سرگیری روابط و همکاریهای بانکی بین دو کشور برای گسترش همکاریهای اقتصادی دانست و ادامه داد: بدون روابط بانکی فعالیتهای موردنظر تجاری محقق نخواهد شد.
کرباسی نهایی شدن توافقات بین دو کشور و تفاهم در حوزههای کشاورزی، استاندارد، موافقتنامه تجارت ترجیحی، موافقتنامه تشویق و حمایت متقابل از سرمایهگذاری را مورد تاکید قرار داد و از آمادگی اتاق ایران برای ارتقای سطح تجارت با بهرهوری از ظرفیتهای بخش خصوصی دو کشور خبر داد.
ظرفیتهای بالای ایران و تایلند در تبادلات محصولات کشاورزی
سید رضا نوبختی سفیر ایران در تایلند با بیان این که سفارت شناسایی ظرفیتهای همکاری در این کشور را جزو اولویتهای خود قرار داده است، گفت: در تلاش هستیم با معرفی ظرفیتهای شناسایی شده به بخش خصوصی ایرانی، زمینه توسعه سطح مناسبات بین دو کشور را مهیا کند.
او علاوه بر ایران به بازاری که در منطقه وجود دارد اشاره کرد و افزود: فعالان اقتصادی تایلند با حضور در ایران میتوانند به بازاری با ۵۰۰ میلیون نفر دسترسی پیدا کنند. در این بین تمرکز بر حوزه کشاورزی و تبادل محصولاتی که در هر دو کشور تولید نمیشود از جمله محورهای همکاری است که باید مورد توجه دو طرف باشد.
بر اساس اظهارات سفیر ایران در بانکوک میوههای دو کشور خاص منطقه آبوهوایی آنهاست و به خوبی میتوانند در این بخش مکمل یکدیگر باشند. البته برای توسعه سطح مبادلات در این حوزه بهرهمندی از پروازهای مستقیم بسیار اهمیت دارد.
نوبختی برگزاری نمایشگاههای تخصصی در حوزه محصولات کشاورزی به منظور معرفی تولیدات ایرانی و تشریح کیفیت آنها، برپایی نمایشگاههای دائمی، برگزاری سمینارهای تخصصی را پیشنهاد داد و افزود: طرف تایلندی میتواند در صاردات مجدد برنج خود از ایران به کشورهای همسایه از موقعیت استراتژیک ایران بهره ببرد.
سفیر ایران در تایلند ضمن تاکید بر لزوم تقویت سطح مناسبات دو کشور و بهرهمندی مناسب اقتصادی از روابط خوبی سیاسی بین ایران و تایلند، تصریح کرد: تایلند از نظر تولید تجهیزات و ماشینآلات کشاورزی توسعه خوبی پیدا کرده و ایران میتواند نیاز خود را از طیق این کشور تامین کند. از طرفی ایران علیرغم فشارهای ناشی از تحریم و کرونا، رشد چشمگیری در تولید محصولات کشاورزی تجربه کرده است.
او خاطرنشان کرد: امکان مبادله این محصولات با استفاده از مکانیزم تهاتر وجود دارد.
نوبختی میزان مبادلات تایلند با دنیا را حدود ۴۱۳ میلیارد دلار برآورد و سطح مبادلات این کشور با ایران را حدود ۲۰۰ میلیون دلار اعلام کرد. او ضمن تاکید بر لزوم تنوعلخشی به مبادلات کالاهای کشاورزی که بین دو کشور تبالد میشود، تصریح کرد: دو کشور میتوانند پل ارتباطی همکاریهای اقتصادی منطقهای باشند.
به اعتقاد او تمرکز شرکتهای علاقهمند به سرمایهگذاری، تولید محصولات مشترک و صادرات آنها به کشورهای منطقه میتواند به روابط پایدار اقتصادی کمک کند. وی ضمن تاکید بر لزوم تشکیل کمیتهای برای معرفی شرکتهای علاقهمند به سرمایهگذاری، پیشنهاد ایجاد روابط مستمر و موثر بین اتاقهای بازرگانی دو کشور را مطرح کرد و این ارتباط را بستری مناسب برای راهاندازی کمیته مشترک بین دو کشور دانست.
سفیر ایران در بانکوک همچنین انعقاد توافقنامه تجارت آزاد بین ایران و تایلند را ضروری خواند و از ان به عنوان راهکاری برای توسعه روابط پایدار اقتصادی و تجاری یاد کرد.
ایران مهمترین شریک تجاری تایلند در حوزه محصولات کشاورزی
ویزیت لیماورچا، معاون اتاق بازرگانی تایلند اشارهای به سابقه روابط بین دو کشور داشت و مهمترین شریک تجاری تایلند در حوزه کشاورزی را ایران دانست و تاکید کرد: ایران میتواند مرکزی برای ارسال محصولات کشاورزی تایلند به دیگر کشورهای منطقه باشد و به هابی در این حوزه تبدیل شود.
او همچنین از امکان صادرات نوع جدیدی از محصولات غذایی به ایران برگرفته از انواع سبزیجات سخن گفت و خواستار تمرکز و برنامهریزی در این حوزه شد.
همکاری در حوزه تولید و تبادل سبزیجات گلخانهای بین ایران و تایلند
جواد میرعرب، مشاور معاون وزیر در امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی با بیان این مطلب که تولید محصولات باغی در ایران سالانه حدود ۱۸ میلیون تن است، این حجم از تولیدات را دو درصد از کل تولیدات این حوزه در سطح دنیا دانست و تاکید کرد: از این میزان محصول تولید شده، سیب در رتبه اول و به دنبال آن مرکبات، انگور، پسته، خرما و غیره قرار دارد.
او ظرفیت تولید سبزیجات گلخانهای مانند خیار، گوجه فرنگی، فلفل و بادمجان در ایران را بسیار مناسب توصیف کرد و افزود: یکی از زمینههای مناسب برای همکاری با تایلند تولید و صادرات گیاهان دارویی است که سالانه معادل ۲۵۷ هزار تن در کشور تولید میشود و بالاترین میزان تولید در این بخش به زعفران اختصاص دارد.
میرعرب وضع تعرفههای ترجیحی و استانداردهای مشترک در راستای تقویت سطح مبادلات محصولات باغبانی را مورد توجه قرار داد.
تمرکز بر همکاری ایران و تایلند در حوزه تولیدات ارگانیک
رضا نورانی، رئیس انجمن ارگانیک ایران با نگاهی به گزارشهای فائو، اعلام کرد: ایران میتواند علاوه بر نیاز داخلی خود، نیاز کشورهای حوزه خلیجفارس به محصولات کشاورزی را تامین کند.
این فعال اقتصادی ایران را یکی از تولیدکنندگان محصولات ارگانیک در سطح دنیا عنوان کرد و با توجه به مصرف بالای این محصولات در تایلند از امکان همکاری دو کشور در این حوزه سخن گفت.
بر اساس اظهارات او محصولات ارگانیک ایرانی دارای گواهینامههای لازم از اتحادیه اروپا هستند.
رفع موانع قرنطینهای دنبال شود
صدرالدین نیاورانی، نایبرئیس اتحادیه محصولات کشاورزی با اشاره به آبوهوای تایلند گفت: این کشور میتواند تامینکننده نیاز ایران در زمانی که با افت تولید محصولات باغی مواجه میشود، باشد.
به اعتقاد او تولیدات دو کشور نسبت به هم بسیار متفاوت هستند و این میتواند استفاده از محصولات را برای هر دو کشور جذاب کند؛ در تایلند میوههایی تولید میشود که در ایران تولید نمیشود. در ایران نیز به همین شکل است.
این فعال اقتصادی رفع موانع قرنطینهای و همکاری شرکتهای هواپیمایی دو طرف برای ارسال بایبک محصولات کشاورزی را مورد تاکید قرار داد و خاطرنشان کرد: ایران میتواند برای تبدیل شدن به هاب منطقه در حوزه محصولات کشاورزی، برنامهریزی کند. در حال حاضر امکان صادرات مجدد انواع محصولات و تولیدات کنسروی تایلند در چارچوب برند حلال به کشورهایی چون عراق، افغانستان، روسیه و غیره و مصرف داخلی آنها وجود دارد.