به گزارش اتاق خبر، به نقل از روزگار معدن، در تمام دنیا اکتشاف برعهده دولتها است ـ چون هزینههای آن بیشتر است و در توان معدنکاران و سرمایهگذاران بخش خصوصی نیست ـ و بنابراین وظیفه حاکمیتی شمرده میشود و باید این اطلاعات جمعآوری شود و در اختیار بخش معدن و سرمایهگذاران قرار گیرد.
در حال حاضر دولت نه از نظر اقتصادی از اکتشافات حمایت میکند و نه از نظر امکانات.
بهاعتقاد من، اگر تمهیداتی اندیشیده شود که اجازه دهد شرکتهای استارتآپی ـ که در زمینه فعالیتهای اکتشافی توانمند هستند ـ وارد گود شوند، میتوانیم به اکتشافات عمقی توجه بیشتری داشته باشیم و پس از چندی اطلاعات دقیقی درباره توانمندیهای معدنی کشور جمعآوری کنیم.
کمر همت ببندیم
در حال حاضر ذخیره اکتشافشده کشور ما نزدیک ۶۷ میلیارد تن ـ از انواع مواد است ـ اما اطلاع دقیقی از میزان واقعی ذخایر کشورمان نداریم.
باید یکبار، کمر همت ببندیم و موضوع اکتشافات را بهصورت جدی پیگیری کنیم تا اطلاعات لازم را بهدست بیاوریم. این همان بخشی است که در دورههای ۵ساله گذشته و برنامههای توسعه کمتر به آن توجه شده و فعالیت در این بخش چندان رضایتبخش نبوده است.
توفیقات برنامههای گذشته
باتوجه به آمار و ارقام موجود، همیشه پیشرفت در زمینه معدن قابلتوجه بوده و گامهای بلندی در زمینه صنایع معدنی برداشته شده است. در دوره گذشته هم ـ در زمینه اکتشاف، استخراج و صنایع معدنی ـ توفیقات زیادی داشتهایم،اما باتوجه بهمیزان ذخیره ایران و سهم ذخیره کشورمان در میان دیگر کشورهای دنیا، هنوز به جایگاه واقعی خود در منطقه و جهان نرسیدهایم، پس نیاز است حمایتهای ویژهای در این حوزه انجام گیرد تا این بخش بتواند به رشد اصلی و مطلوب خود دست پیدا کند.
ماشینآلات را نجات دهید
از نظر من تا رسیدن به هدف مطلوب فاصله زیادی وجود دارد، کار زیادی بر زمین مانده است، موارد مناسب برای سرمایهگذاری بسیار زیاد است و یکی از مهمترین نیازهای ما در این بخش دسترسی به فناوری و ماشینآلات است.
در حال حاضر مشکل عمده ما در بخش معدن این است که متوسط عمر ماشینآلات کمابیش بین ۱۸ تا ۲۰سال است و این موضوع باعث میشود که راندمان فعالیت در حوزه معدن کاهش پیدا کند و نتوانیم به آن مقداری که علاقمند هستیم، تولید را افزایش دهیم، در نهایت هم این آسیب باعث میشود در بخش تولید دچار مشکل شویم و مزیتهای صادراتی خود را از دست بدهیم. بر این اساس، روشن است که نیازمندیم در زمینه تامین ماشینآلات حرکت خوبی انجام گیرد و این بخش از چالش و گرفتاری نجات یابد، اما در حال حاضر ـ که در نیمه دوم تیر هستیم ـ باوجود اینکه مجلس هم تایید کرده، هنوز هیچ گشایشی انجام نشده است.
نظر مشورتی انجمنها
برای تدوین برنامه هفتم توسعه از انجمنها و فعالان و دستاندرکاران این حوزه نظرسنجی شده است، اما معلوم نیست تا چه اندازه نتایج این نظرسنجیها موردتوجه قرار گیرد. البته هنوز نمیتوان قضاوت کرد که در این برنامه چه موضوعاتی لحاظ شده و چه اتفاقاتی رخ داده است. بهنظر باید روند شتابدهی در زمینه تسهیل فعالیتهای معدنی در اولویت قرار گیرد تا بتوان تعداد معادن فعال را افزایش داد و جهشی در تولید ماده بهوجود آورد. باید به سمتوسوی فرآوری بیشتری مواد معدنی و جلوگیری از خامفروشی حرکت کنیم که اگر این نکات موردتوجه جدی قرار گیرد، میتوانیم امیدوار باشیم که در پایان برنامه هفتم توسعه، کارنامه خوبی در معدن از خود بهجا گذاشته باشیم.