دکتر جیسون فانگ ( Jason Fung ) در کتاب Diabetes code یا همان قانون دیابت، 4 قانون میگوید برای درمان دیابت نوع دو؛ و تا الان صدها هزار نفر در سر تا سر دنیا توانستهاند با استفاده از این 4 قانون دیابت نوع دوشان را به طور کامل درمان کنند.
قانون اول : خودداری از مصرف فروکتوز هست. چرا ؟
چون فروکتوز برعکس گلوکز، جذب سلولهای بدن ما نمیشود. تمام فروکتوزی که ما مصرف میکنیم، مستقیم باید برود در کبد تا تجزیه شود. در نتیجه مصرف زیاد فروکتوز، باعث ایجاد کبد چرب میشود؛ و کبد چرب باعث ایجاد مقاومت به انسولین در بدن میشود؛ و مقاومت به انسولین دلیل اصلی دیابت نوع دو است.
فروکتوز در چه چیزهایی وجود دارد ؟
فروکتوز قند میوه است. اما به غیر از میوه، در چیزهای دیگری هم وجود دارد. مثلا :
شکر از 50 درصد فروکتوز و 50 درصد گلوکز تشکیل شده است.
عسل هم ترکیبی از فروکتوز و گلوکز است.
یا شربتهای ذرت با فروکتوز بالا که در تولید شیرینیها، بیسکوئیتها و دسرها از آنها استفاده میشود، از 60 درصد فروکتوز و 40 درصد گلوکز تشکیل شدهاند.
حالا شاید با خودتان بگویید که باشه، من شکر و شیرینی و عسل مصرف نمیکنم، اما آیا میوه هم نباید مصرف کنم ؟
حقیقت این است که از نظر شیمیایی، هیچ تفاوتی بین فروکتوزی که در میوه وجود دارد با فروکتوزی که در شکر وجود دارد، نیست. پس بهترین کار این است که از مصرف زیاد میوه خودداری کنید. از مصرف میوههای خشک مثل توت خشک، انجیر خشک، کشمش، خرما خودداری کنید. از مصرف آب میوهها خودداری کنید و فقط میوههای فصل را به مقدار خیلی کم مصرف کنید.
شاید بپرسید شیرین کنندههای مصنوعی و دیابتی و بدون کالری چطور ؟
از مصرف تمام شیرین کنندهها خودداری کنید؛ چه با کالری و چه بی کالری.
اگر این شیرین کنندهها مؤثر بودند، ما باید تا الان در دنیا کاهش چشمگیری در چاقی و دیابت نوع دو میدیدیم ولی در صورتی که این طور نیست.
قانون دوم : کربوهیدراتهای تصفیه شده را کاهش بدهید و از چربیهای طبیعی لذت ببرید.
از آنجایی که کربوهیدراتهای تصفیه شده، باعث بالا رفتن انسولین در بدن میشوند، خیلی منطقی است که مصرف آنها را کاهش بدهیم.
از مصرف نان، پاستا، رشته، دونات، وافل، کیک، بیسکوئیت، خودداری کنید.
از مصرف محصولات ذرت فرآوری شده خودداری کنید، مثل پاپ کورن، چیپس ذرت.
ار مصرف محصولات سیب زمینی فراوری شده خودداری کنید مثل سیب زمینیهای سرخ شدهی رستورانها و چیپس.
اگر میخواهید برنج سفید مصرف کنید، خیلی کم مصرف کنید؛ و به این توجه کنید :
اگر روی نانی نوشته code grain سبوسدار یا نان جو، در همهی اینها از کربوهیدراتهای تصفیه شده استفاده شده است.
شاید بپرسید؛ خب اگر من اینها را نخورم، چه طور سیر شوم ؟
این کربوهیدراتها را با ماهیها، روغن زیتون، آووکادو و مغزها جایگزین کنید. و بدانید چربیهای اشباع شدهای که در گوشت قرمز، کره حیوانی و روغن حیوانی وجود دارند، چربیهای خوب و سالمی هستند و تخم مرغ و غذاهای دریایی انتخاب خیلی خوبی برایتان هستند. اما دکتر فانگ (Fung ) میگوید این نکتهی خیلی مهم را بدانید که همهی چربیها بی خطر نیستند.
از مصرف روغنهای دانههای فرآوری شده خودداری کنید. این روغنها امگا 6 بالایی دارند و باعث التهاب در بدنتان میشوند و سلامتی شما را به شدت به خطر میاندازند. منظورمان از روغنهای دانهها : روغن ذرت، روغن آفتاب گردان، روغن کانولا، روغن کلزا، روغن سویا و غیر هستند.
قانون سوم : غذای واقعی بخورید.
چطور غذای واقعی و مفید را از غذای بد تشخیص دهیم ؟
معیار تشخیصمان فرآوری شدن و تصفیه شدن میباشد.
غذایی که میخورید نباید از بیشتر از 1 یا 2 مرحله گذشته باشد تا از طبیعت به دست شما رسیده باشد؛ و باید به همان شکلی شبیه باشد که در طبیعت وجود دارد.
قانون چهارم : روزهی متناوب.
بیماری دیابت نوع دو، بیماری قند خون بالا و در پی آن انسولین بالاست.
ما هر بار که چیزی میخوریم، صرف نظر از این که پروتئین یا کربوهیدرات باشد، انسولین در بدنمان ترشح میشود تا قند خون را کاهش دهد. انسولین چگونه این کار را انجام میدهد ؟
با بردن این گلوکزها یا قندهایی که در خون وجود دارد، به داخل سلولهای بدن.
همان شخصی که دیابت نوع دو دارد، تمام سلولهای بدنش از فندها اشباع شدهاند و کاملا از قندها پر شدهاند؛ در نتیجه نسبت به انسولینها مقاومت نشان میدهند.
پس بهترین کار این است که بیمار دیابتی مدتی در طول روز را چیزی نخورد.
روزهی متناوب انواع مختلفی دارد، این روزه میتواند از چند ساعت تا چند روز باشد. اما اگر بیمار دیابتی هستید که دارو مصرف میکنید، بدون مشورت پزشک روزههای طولانی مدت را امتحان نکنید. چون پزشک شما باید داروهای شما را تطبیق دهد، در غیر این صورت امکان افت قند وجود دارد که بسیار زیاد خطرناک است. اما کاری که میتوانید از همین لحظه انجام دهید، این است که از این به بعد 3 وعده غذای اصلی در طول روز مصرف کنید. غذایی که میخورید باید شامل :
پروتئین، سبزیجات و چربیهای سالم باشد، و تا حد سیر شدن و رضایت غذا بخورید و دیگر بین این وعدههای غذایی، میان وعده و غذایی مصرف نکنید. اما همیشه با خودتان مغزهایی مثل بادام، پسته و فندق را همراه داشته باشید که در صورت احساس گرسنگی و ضعف بتوانید آنها را مصرف کنید.