معاون پژوهشی دانشکده معدن دانشگاه امیرکبیر با اشاره به فاجعه انفجار معدن زغال سنگ ترکیه که منجر به مرگ بیش از 300 معدنچی شد گفت: این حادثه تلخ نشان میدهد هر غفلتی هرچند کوچک، پیامدهای سنگینی را به دنبال دارد.
ایسنا- کوروش شهریار امروز سهشنبه با بیان اینکه فعالیت در معادن جزو مشاغل سنگین و خطرناک محسوب میشود، گفت: بررسی وضعیت معادن کشور نسبت به حدود سه دهه قبل، پیشرفت مورد انتظار را نشان نمیدهد و برای ایجاد تحول باید بسترسازی شود.
وی افزود: رونق فعالیت در بخش معدن میتواند ضامن رفاه در جامعه باشد و مشکلات اجتماع را برطرف کند.
او با بیان اینکه معدنکاری علاوه بر سختی کار از نظر زیست محیطی نیز تاثیرات منفی دارد، گفت: البته در کنار مسائل فوق، معدنکاری باعث تولید پول، امکانات و رفاه نیز میشود.
همچنین مدیرکل دفتر اکتشافات معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت در یازدهمین همایش علمی مهندسی معدن اظهار کرد: بررسیها نشان میدهد بیش از 50 درصد فعالیت اقتصادی در کشور به نوعی به بخش معدن مربوط میشود.
اسدالله کشاورز با اشاره به اینکه متخصصان خارجی از ایران به عنوان بهشت زمین شناسی یاد میکنند و بیش از 60 نوع ماده معدنی در کشور وجود دارد، افزود: ذخیره احتمالی مواد معدنی کشور بالغ بر 60 میلیارد تن میشود اما به دلیل استقبال نکردن سرمایهگذاران، سالانه یک درصد از این ذخیره نیز استخراج نمیشود.
او سهم بخش معدن و صنایع معدنی را از صادرات غیرنفتی کشور بیش از 32 درصد عنوان کرد و گفت: بخش معدن سهمی بیش از 25 درصدی در اشتغال کشور دارد. در عین حال بیش از 25 درصد از ارزش بازار سرمایه موجود در بورس مربوط به شرکتهای معدنی میشود.
وی گفت: طی دو دهه گذشته بخش معدن شاهد تحولات و جهش مناسبی در زمینه شیوه استخراج از معادن بود. به عنوان مثال اوایل دهه 70 سنگ تزئینی به روش انفجاری استخراج میشد که 50 درصد آن ضایعات بود اما امروز در این بخش مواد ناریه به کار نمیرود.
دفتر امور اکتشافات معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت خاطرنشان کرد: هماکنون تعداد پروانههای اکتشاف معدنی صادر شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت هفت تا هشت درصد از مساحت کشور را پوشش میدهد.