
مهدی خلج رئیس سازمان دامپزشکی کشور امروز در نشست خبری که به مناسبت روز ملی دامپزشکی برگزار شد در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اقدامات سازمان دامپزشکی در خصوص بیماری تب برفکی چگونه بوده است و آیا واکسن مورد نیاز به حد کافی وجود دارد گفت: بیماری تب برفکی در عرصه اقتصاد دامپروری یکی از بیماریهایی است که خسارت بسیار زیادی را به دامداران وارد میکند.
وی افزود: البته در 6 ماهه ابتدا سال 94 نسبت به 6 ماهه ابتدای سال گذشته این بیماری 65 درصد کاهش یافته است.
خلج تصریح کرد: بر این اساس با اقدامات سازمان دامپزشکی کشور از هزار و 501 کانون بیماری تب برفکی در 6 ماهه سال گذشته این بیماری به 522 کانون در 6 ماهه ابتدای امسال رسیده است.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور تصریح کرد: این بیماری معمولا در بین واحدهای صنعتی شیری بیشتر مشاهده میشود اما امسال فقط 21 گاوداری شیری در معرض ابتلا به این بیماری قرار گرفت.
وی مدیریت و واکسیناسیون به موقع توسط همکاران در سازمان دامپزشکی را یکی از عوامل موثر در مبارزه با این بیماری عنوان کرد و همچنین ممانعت از ورود دام زنده از کشورهای آسیای میانه را عامل دیگر در کاهش بیماری تب برفکی دانست.
وی در مورد منابع واکسن تب برفکی تصریح کرد: در حال حاضر موسسه واکسن و سرم سازی رازی برای رفع پاره ای از مشکلات و ارتقای سیستمهای تولید و همچنین بالا بردن کیفیت تولید واکسن تب برفکی خط تولید این واکسن را متوقف کرده است.
خلج تصریح کرد: البته طبق اطلاعات اخذ شده دو شرکت قرار است تولید واکسن تب برفکی را انجام دهند که یکی از این شرکتها قراردادی را با موسسه واکسن و سرمسازی رازی منعقد کرده و براساس آن قرار است تا 12 نفر از کارشناسان تولید واکسن این موسسه با موسسه تولید واکسن خصوصی در شهر مهاباد همکاری کنند و با اقداماتی این بخش غیر دولتی 100 میلیون دز واکسن تب برفکی تا پایان سال تولید کند.
وی بیان داشت: قراردادی که موسسه واکسن و سرمسازی رازی با موسسه خصوصی تولید واکسن منعقد کرده در راستای خصوصی سازی تولید و در اختیار گذاشتن تکنولوژی بخش دولتی به بخش خصوصی است.
رئیس سازمان دامپزشکی همچنین گفت: به دلیل توقف تولید واکسن تب برفکی در موسسه واکسن و سرم سازی رازی و نگرانی از کمبود این نوع واکسن، افراد و شرکتهایی که درخواست واردات کنند مجوز داده میشود.
رئیس سازمان دامپزشکی در ادامه این نشست با اشاره به این مطلب که سال 2015 جهان به لحاظ تعدد پیپهای آنفولانزا در یک شرایط ناآرام قرار خواهد داشت گفت: کشورهای مختلفی در سطح دنیا در حال حاضر درگیر ویروس آنفولانزای پرندگان هستند بنابراین با توجه به قرارگرفتن در فصل سرما ما باید تمام نکات ایمنی در خصوص پیشگیری از ابتلا واحدهای صنعتی و غیر صنعتی را رعایت کنیم.
وی با بیان اینکه پس از شیوع آنفولانزا در بین جمعیت بومی پرندگان برخی استانهای کشور اقدامات خوبی برای کنترل این بیماری انجام شد تصریح کرد: کشور امریکا با 20 ایالت درگیر 3.3 میلیارد دلار براثر آنفولانزای پرندگان دچار خسارت شده است.
وی تصریح کرد: بنابراین باید اقدامات پیشگیرانه برای مبارزه با آنفولانزای پرندگان انجام شود و اجازه ندهیم در کشور دوباره با این بیماری مواجه شویم.
برنامه پایش آنفولانزای پرندگان امروز کلید خورد
وی تاکید کرد: از امروز برنامه پایش در 320 روستا و 1300 واحد پرورش صنعتی طیور آغاز میشود که در این پایش از 19 هزار مورد نمونه برداری میشود و وضعیت ویروس را در آزمایشگاهها براساس این نمونهها مورد پایش قرار میدهیم.
رئیس سازمان دامپزشکی با توصیه به عرضه کنندگان پرنده و دارندگان واحدهای صنعتی مرغ و طیور تصریح کرد: این افراد باید در صورت مشاهده هر مورد مشکوکی مراتب را به سازمان دامپزشکی گزارش دهند تا اقدامات لازم در خصوص مبارزه با ویروس آنفولانزا انجام شود.
کاربرد هورمون به لحاظ علمی امکان پذیر نیست
در ادامه نشست امروز رئیس سازمان دامپزشکی در مورد کمپین نخریدن مرغ تصریح کرد: کسانی که این مباحث را مطرح میکنند باید از جنبههای علمی به وجود هورمون در مرغ رسیده باشند و اگر هم به این موضوع از طریق علمی نرسیدهاند باید حرف دستگاه مسئول را بپذیرند.
وی با بیان اینکه هورمون رشد معمولا ماهیت پروتئینی دارد و اگر توسط مرغ خورده شود در دستگاه گوارش تجزیه و به متابولیکهای دیگر تبدیل می شود اثری نخواهد داشت تصریح کرد: اگر هم هورمون تزریق شود باید به کرات تزریق شود که به دلیل هزینه بالا عمدتا امکان پذیر نیست.
خلج بیان داشت: بسیاری از محققین و کارشناسان اساساً اعلام کردهاند که گیرنده هورمون رشد اساساًدر عضلات سینه مرغ وجود ندارد. همچنین براساس آزمایشات سازمان دامپزشکی از واحدهای تولیدی اساساً مصرف این هورمون به اثبات نرسیده است.
وی تصریح کرد: همچنین سازمان دامپزشکی تاکنون اجازه ورود این هورمون را به داخل کشور نداده است.
خلج با اشاره به وضعیت تولید مرغ در 90 سال پیش اظهار داشت: در آن زمان مرغ با خوردن 4 .7 کیلوگرم دان طی 100 روز یک کیلوگرم وزنش اضافه میشد ولی امروزه براثر اقدامات مختلف ژنتیکی و اصلاح نژادی کمتر از 35 روز با 1.7 کیلو دان یک کیلوگرم وزن مرغ اضافه میشود.
وی با بیان اینکه رسیدن به این موضوع براثر تحقیقات بوده است اظهار داشت: بنابراین مرغ در کمتر از 5 هفته به یک وزن منطقی میرسد.
رونمایی از 11 سامانه الکترونیکی سازمان دامپزشکی
رئیس سازمان دامپزشکی کشور اظهار داشت: این سازمان یکی از سازمان های پیشرو در بهرهگیری از سامانههای الکترونیک است و قرار است در روز ملی دامپزشکی از 11 سامانه خدمات الکترونیکی (فنی و تخصصی) و همچنین داروهای جدید رونمایی شود.
خلج در ادامه در خصوص طاعون نشخوارکنندگان کوچک اظهار داشت: این بیماری از سال 1972 در دنیا شناخته شد و 22 سال پیش در ایران شناسایی شد.
وی اظهار داشت: در سالهای گذشته موسسه واکسن و سرمسازی رازی واکسن هومولوگ را باری مبارزه با طاعون نشخوار کنندگان کوچک تولید کرد و با این واکسن اقدامات خوبی در راستای مبارزه انجام شد.
رئیس سازمان دامپزشکی تصریح کرد: در 6 ماهه 1394 نسبت به 1393 ، 56 درصد در دامهای اهلی کاهش موارد آلودگی داشتیم و دلیل ان اقدامات سازمان دامپزشکی و پایش خوب آن بوده است.
وی بیان داشت: با اقدامات سریع در صورت مشاهده طاعون نشخوار کنندگان کوچک در یک گله بیماری در اسرع وقت قابل کنترل است.
رئیس سازمان دامپزشکی با اشاره به اینکه خشکسالیها باعث شیوع بیشتر این بیماری شده است بیان داشت: به علت نبود آب گاهی دام اهلی به قلمرو دام وحشی نفوذ میکند و گاهی هم دام وحشی برای تامین آب به قلمرو دام اهلی وارد میشود. بنابراین با ارتباط بین این دو مورد در صورت وجود بیماری در بین دام وحشی امکان انتقال آن به گلههای اهلی بز و گوسفند وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه در دنیا معمولا تزریق واکسن به گلههای وحشی برای مبارزه با بیماری انجام نمیشود بیان داشت: بنابراین ما هم چنین اقدامی انجام نمیدهیم ولی با رایزنیهایی که با سازمان حفاظت محیط زیست انجام شده است برای مبارزه با این بیماری استراحتگاه و محل آبخوری دام های وحشی را مجهز به دوربین های مداربسته خواهیم کرد تا حیوانات از این طریق زیر نظر باشند و در صورت مشاهده بیماری اقدامات لازم انجام شود.
وی بیان داشت همچنین با رایزنیهایی که با سازمان حفاظت محیط زیست انجام شده است قرار است یک کمربند حفاظتی ایجاد کنیم در مناطقی که دامهای وحشی وجود دارند گلههای اهلی واکسیناسیون شوند.
خلج با بیان اینکه از 20 روز دیگر طرح کمربند حفاظتی و واکسیناسیون انجام میشود اعلام کرد در 6 ماهه اول امسال 6 میلیون و 700 هزار نوبت واکسیناسیون علیه بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک انجام شده است.
وی تصریح کرد: در حال حاضر حدود 700 هزار دز واکسن برای بیماری طاعون نشخوار کنندگان کوچک در موسسه واکسن و سرمسازی رازی وجود دارد ولی ما با کمبود واکسن در این رابطه مواجه هستیم.
منبع: فارس