
به گزارش اتاق خبر در ابتدای این جلسه منصور تهرانی، رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی به اعضا پیشنهاد کرد که اخبار مربوط به بخش کشاورزی و صنایع برای تبادل نظر بین اعضا خوانده شود.
وی در ادامه با قرائت خبری در مورد مصرف انرژی در بخش کشاورزی گفت: در این خبر آمده که مصرف انرژی در بخش کشاورزی ایران بسیار بالا است؛ میانگین مصرف انرژی در این بخش در حدود سه برابر استاندارد جهان است و ادامه روند فعلی به ضرر این بخش است.
شاهرخ ظهیری، فعال بخش کشاورزی پیرو صحبت های تهرانی با بیان اینکه تعرفه برق در بخش کشاورزی با حوزه های دیگر تفاوت دارد، اظهار کرد: علت مصرف بالای برق و انرژی در این حوزه، ارزان بودن قیمت برق در مقایسه با صنایع دیگر و استفاده غیرمجاز از مجوزهای برق صادر شده است.
به گفته وی، تکنولوژی استفاده شده در این بخش قدیمی و به روز نیست.
حسین کیایی، فعال بخش کشاورزی پیرو سخنان ظهیری این اخبار و اخبار مشابه را کلی گویی دانست و گفت: کشورهای پیشرفته از آب چاه در کشاورزی خود استفاده نمی کنند، این درحالی است که بیشترین مصرف آب بخش کشاورزی در ایران از طریق چاه تامین می شود. حوزه کشاورزی به غیر از بخش های کوچکی از آن همچنان سنتی و مصرف انرژی در آن بالا است؛ در نتیجه مقایسه کشاورزی ایران با کشورهای پیشرفته درست نیست.
کشت فرا مرزی راه حل مشکلات بخش کشاورزی
کاظم کریمی، نایب رئیس کمیسیون کشاورزی اخباری را در مورد وضعیت مرغ و سیب زمینی به اطلاع اعضای حاضر در جلسه رساند.
وی در مورد بازار سیب زمینی گفت: هفته گذشته در حدود 1700 تن سیب زمینی توسط کشاورزان امحا شد تا قیمت این محصول ثابت باقی بماند. قیمت گوشت سفید نیز با کاهش قیمت و نوسان روبه رو شده است.
وی بی برنامگی را عامل این اتفاق دانست و در ادامه کشت فرا مرزی و استفاده از آبیاری مجازی را راه حلی برای حل مشکلات مربوط به بخش کشاورزی دانست. همچنین از نقش واسطه گران در این بخش انتقاد و سیاست های دولت را بدون چشم انداز خواند.
سید حسین میرلوحی، نایب رئیس کمیسیون کشاورزی با بیان اینکه در مورد تمامی محصولات کشاورزی و دامی قیمت ها کاهش پیدا کرده، تولید و عرضه بیش از اندازه این محصولات را دلیل کاهش قیمت ها دانست.
وی در ادامه گفت: تقاضای مردم به علت شرایط نامناسب اقتصادی کاهش پیدا کرده اما دلیل دیگری برای این وضعیت وجود دارد و آن نبود صادرات این محصولات است که نشان از بی برنامگی دولت در این زمینه دارد. میرلوحی در ادامه با بیان اینکه براساس اخبارغیر رسمی، دولت مخالف انجام کشاورزی در کشوربوده و آن را مفید نمی داند، افزود: دلیل این امر نبود خاک مناسب، آب کافی و فرهنگ استفاده از کود و سم در میان کشاورزان اعلام شده؛ این در حالیست که ایران همواره یک کشور پیشرو در بخش های کشاورزی، دامپروی و حمل و نقل کالا بوده است.
میرلوحی در ادامه صحبت هایش با ذکر این نکته که در حال حاضر با اینکه بیشتر محصولات کشاورزی کشور وارداتی است ولی دولت برآن نظارتی ندارد انتقاد کرد و گفت: متاسفانه دولت در مورد بخش خصوصی نقش حمایتی ندارد و به دنبال این است که با وارد کردن محصولات کشاورزی از خارج از کشور، مردم را به تدریج به سمت مصرف مواد غذایی خارجی سوق دهد. وی طرح کشاورزی منطقه ای را یکی از راه حل های رفع این معضل دانست و از آن دفاع کرد.
انتقاد از واسطه گری در بخش کشاورزی
در ادامه جلسه سهند موسوی، از فعالان بخش کشاورزی با بیان اینکه ساختار وزارت کشاورزی در دولت قبل تغییر کرده و باعث از بین رفتن انگیزه در کارشناسان این وزارت خانه شده است، گفت: وظیفه این کارشناسان این بود که به مسئولان وزارت کشاورزی مشاوره بدهند ولی متاسفانه بعد از اینکه وزارت کشاورزی در سال های متمادی از مشاوره با کارشناسان زیان دید، دیگر به پیشنهادات آن ها توجهی نکرد و همین امر باعث شد که در حال حاضر این افراد انگیزه ای برای کارکردن نداشته باشند.
وی در پایان از نقش واسطه گری در چرخه تولید محصولات کشاورزی انتقاد کرد و وزارت کشاورزی را دراین مورد مسئول دانست.
مهرداد کلهر، دیگر فعال بخش کشاورزی نیز تغییرات مکرر در مدیریت بخش کشاورزی را به زیان تعاونی های روستایی خواند و گفت: این کار باعث شده زیرساخت های این بخش از بین بروند یا بدون استفاده باقی بمانند. این در حالی است که در جال حاضر، شرکت های تعاونی روستایی مشغول کار هستند.
وی ادامه داد: برای رونق کشاورزی، شرکت های تعاونی روستایی باید با صنایع ارتباط بیشتری برقرار کنند یا در صورت داشتن سرمایه خود وارد بخش تولید شوند. وی در ادامه با ذکر مثالی از شرکت تعاونی واقع در شهریار از ورود تعاونی ها به بخش تولید دفاع کرد و این امر را سبب رونق بخش کشاورزی دانست.