Performancing Metrics

تب پاسخگویی مسئولان اصفهان در خصوص تلفات تب برفکی | اتاق خبر
کد خبر: 337608
تاریخ انتشار: 9 اردیبهشت 1395 - 03:00
تب برفکی مدت‌هاست دامداران را به زحمت انداخته به‌طوری‌که هرروز خبر از تلفات دام‌هایی می‌رسد که براثر بیماری از بین رفته‌اند و حالا مسئولان به صرافت افتادند تا پاسخگوی این وضعیت باشند.

اتاق خبر: در سال ۱۹۹۰ تنها شبه‌قاره هند درگیر بیماری تب برفکی بود ولی در سال ۱۹۹۴ عربستان، در سال ۱۹۹۷ ایران، ترکیه و قسمتی از اروپا، در سال ۲۰۰۰ روسیه، چین و جنوب شرقی آسیا و در سال ۲۰۰۱ نیز این بیماری به آفریقا و آمریکای جنوبی نیز رسید.

تب برفکی یک بیماری ویروسی و بسیار واگیردار و دارای هفت تیپ است.

این ویروس می‌تواند تا شش ماه در مغز استخوان، چهار الی پنج ماه  در امحا و احشای یخ‌زده، ۱۵ هفته در علوفه، ۱۸ تا ۱۰۰ روز در لباس و دو الی سه روز بر روی آهن باقی بماند، این ویروس همچنین در روشنایی و خشکی بقای کمتری دارد.

انتقال این بیماری از باد، تماس مستقیم و انتقال توسط عامل جاندار و بی‌جان اتفاق می‌افتد.

بیش از شش هزار گوسفند در اصفهان تلف شد

مدیرکل دامپزشکی استان اصفهان در خصوص وضعیت تب برفکی در سطح استان اصفهان به مهر اعلام کرد: در سال ۸۹ با یک همه‌گیری تب برفکی مواجه بودیم و در این سال بالغ‌بر ۶۱۵ کانون تب برفکی گزارش شد و این درحالی‌ است که سال ۹۲ و ۹۳ سال آرامی داشتیم ولی سال ۹۴ دوباره این کانون‌ها افزایش پیدا کرد.

شهرام موحدی گفت: برخلاف شایعات از سه  میلیون رأس دام سبک استان اصفهان تنها دو دهم درصد، معادل شش هزار و ۳۹۱ رأس گوسفند به دلیل بیماری تب برفکی تلف‌شده‌اند.

کشور ما با ۱۲ کشور مرز خاکی دارد ولی تنها کشور ترکیه است که دارای یک سری پروتکل‌هایی برای مبارزه با بیماری‌های دامی است، بنابراین با مشکل ورود غیرمجاز دام‌ها از مرزهای کشورمان مواجه هستیم

وی با اشاره به اینکه خسارت ناشی از تب برفکی بسیار زیاد است، تصریح کرد: خوشبختانه تب برفکی جزو بیماری‌های مشترک انسان و دام نیست و مردم نباید نگران استفاده از مواد پروتئینی و لبنی باشند چون به‌هیچ‌وجه در حوزه انسانی مشکل‌ساز و بیماری‌زا به شمار نمی‌رود.

وی تاکید کرد: اگر تب برفکی کنترل نشود می‌تواند ۱۰۰ درصد دام‌های یک مزرعه، منطقه، کشور و قاره را درگیر خود کند چون واگیرداری آن بسیار زیاد است.

موحدی بیان داشت: کشور ما با ۱۲ کشور مرز خاکی دارد ولی تنها کشور ترکیه است که دارای یک سری پروتکل‌هایی برای مبارزه با بیماری‌های دامی است، بنابراین با مشکل ورود غیرمجاز دام‌ها از مرزهای کشورمان مواجه هستیم.

توزیع چهار هزار و ۵۰ لیتر ماده ضدعفونی رایگان در بین دامداران اصفهان

وی با اشاره به اقدامات سازمان دامپزشکی استان اصفهان برای مبارزه به تب برفکی بیان کرد: تنها در ایام تعطیل نوروز بالغ‌بر ۱۲۷ هزار نوبت سر دام واکسینه رایگان شدند، در همین راستا بالغ‌بر هفت هزار ساعت کلاس آموزشی ترویجی در سطح استان برگزار شد.

مدیرکل سازمان دامپزشکی استان اصفهان گفت: بیش از چهار هزار مورد آموزش چهره به چهره به دامداران داشتیم، یک‌میلیون و ۱۵۲ هزار نوبت سر واکسیناسیون رایگان دام سبک و بیش از ۸۰۶ هزار نوبت سر واکسیناسیون رایگان دام سنگین در قالب ۶۳ اکیپ انجام شد، در همین راستا بیش از چهار هزار و ۵۰ لیتر ماده ضدعفونی رایگان در حد اعتبارات موجود تهیه و توزیع شد.

وی افزود: تنها دستگاه صلاحیت‌دار پیرامون ارائه آمارهای تلفات تب برفکی سازمان دامپزشکی است و دستگاه‌های دیگر که آمارهای غیرواقعی ارائه می‌کنند به‌جز تشویش اذهان عمومی و نگران کردن بی‌مورد دامداران چیز دیگری به همراه ندارد.

دامداری‌های صنعتی به دلیل رعایت ضوابط بهداشتی یا درگیر این بیماری نشدند یا اگر هم شدند بسیار کم درگیر شدند

موحدی بابیان اینکه در حال حاضر تعداد کانون‌های درگیر بیماری تب برفکی در استان ۳۳۶ کانون است، تصریح کرد: با توجه به تلاش‌های شبانه‌روزی و گسترده دامپزشکی استان از ۴۰۰ هزار رأس دام سنگین (گاو و گوساله) استان یک‌دهم درصد آن، ۵۲۶ رأس گاو و گوساله تلف‌شده است.

تولیدکنندگان پاسخگوی نیاز دامپزشکی اصفهان به واکسن نیستند

وی با اشاره به مشکلات موجود تاکید کرد: جهش ژنتیکی و تغییر سویه، ورود سویه جدید، خریدوفروش و جابه‌جائی گسترده دام بدون گواهی حمل بهداشتی قرنطینه‌ای دامپزشکی، عدم رعایت الزامات قرنطینه‌ای در بازه رخداد بیماری و محدودیت در تأمین به‌موقع واکسن مؤثر ازجمله این تنگناها است.

مدیرکل دامپزشکی استان اصفهان با اشاره به کمبود واکسن بیان کرد: سازمان دامپزشکی کشور تولیدکننده واکسن نیست بلکه از طریق اعتبارات داده‌شده به این سازمان باید واکسن‌ها را از تولیدکنندگان بخرد اما متأسفانه تولیدکنندگان نمی‌توانند پاسخگوی نیاز سازمان دامپزشکی کشور ازنظر حجم باشند.

وی با اشاره به دیگر تنگناهای موجود در این راستا گفت: زمان‌بر بودن تولید واکسن برای ویروس جدید، رفت‌وآمد کنترل نشده افراد، شرایط آب و هوائی، ساختار سنتی پرورش و نگهداری دام، عدم رعایت حداقل ضوابط بهداشتی دامپزشکی در محل‌های نگهداری دام‌ها در روستاها و غیره توسط پرورش‌دهندگان ازجمله این موارد است.

موحدی بابیان اینکه مشکل اساسی ما دامداری‌های سنتی هستند، افزود: دامداری‌های صنعتی به دلیل رعایت ضوابط بهداشتی یا درگیر این بیماری نشدند یا اگر هم شدند بسیار کم درگیر شدند.

دامداری‌های سنتی بیشتر از صنعتی در معرض خطر قرار دارند

مدیرکل دامپزشکی استان اصفهان گفت: آمار بیماری تب برفکی در دامداری‌های سنتی اصفهان بیشتر مشاهده‌شده است.

موحدی اظهار داشت: ویروس تب برفکی از شرق کشور، مرز پاکستان و عربستان در مرز غربی ایران واردشده و به شیوه‌های مختلف شیوع پیداکرده که بیشترین عامل درگیری با این بیماری در استان اصفهان را در دامداری‌های سنتی مشاهده کردیم.

مدیرکل دامپزشکی استان اصفهان افزود: سرما و رطوبت از دلایل تکثیر و شیوع این ویروس در دام‌ها است که از اوایل فصل پاییز هرسال شروع می‌شود و تا بهار ادامه دارد و فصل زمستان بهترین شرایط آب و هوایی برای فعالیت این ویروس را دارد.

موحدی خطر تهدید دام‌های جوان را به علت علاقه بسیار زیاد این بیماری به عضله قلب بیشتر دانست و افزود: اکثر تلفات دامی را دام‌های جوان در برگرفته‌اند که این میزان در حال حاضر روندی کاهش را طی می‌کند.

دامداری‌های صنعتی شهرستان اصفهان مصون از تب برفکی

همچنین، رئیس شبكه دامپزشكی شهرستان اصفهان نیز در این ارتباط افزود: در شش ماه گذشته ۱۰۲ مورد تلفات دام سبك شامل گوسفند و گوساله و یك مورد تلف شدن یك رأس گاو براثر بیماری تب برفكی در این شهرستان داشتیم.

بیشتر کانون‌های درگیر با این بیماری در غرب و مركز استان اصفهان هستند

وی اظهار كرد: جمعیت آلوده به تب برفكی در میان دام‌های سنگین هفت دهم درصد و در میان دام‌های سبك سه دهم درصد است.

مرتضی رحمانی با تأکید بر اینكه در دامداری‌های صنعتی شهرستان اصفهان مشكل خاصی درزمینهٔ تب برفكی نداشتیم، گفت: ۲۴ كانون در این شهرستان درگیر بیماری تب برفكی شدند.

فلاورجان و گلپایگان دو کانون اصلی تب برفکی در استان اصفهان

وی افزود: این شبكه اقدامات زیادی را از مهر سال گذشته برای مبارزه با بیماری تب برفكی ازجمله ۹۵ هزار مورد نوبت سر واكسیناسیون دام سبك و ۲۱۳ هزار نوبت سر واكسیناسیون دام سنگین انجام داد.

رحمانی دو كانون اصلی بیماری تب برفكی در استان اصفهان را فلاورجان و گلپایگان اعلام و تصریح كرد: بیشتر کانون‌های درگیر با این بیماری در غرب و مركز استان اصفهان هستند.

رئیس شبکه دامپزشکی شهرستان اصفهان، تب برفكی را از بیماری‌های ویروسی و به‌شدت واگیردار عنوان كرد و گفت: ما خواهان تأمین اعتبار برای مبارزه با این بیماری و پرداخت غرامت جبران بخشی از زیان‌های وارده هستیم.

هرچند اکنون به گفته مسئولان، استان اصفهان از کانون خطر بیماری تب برفکی رها شده است و در مرحله جلوگیری از افزایش تلفات قرار دارد اما نگرانی دامداران به ویژه در بخش سنتی ایجاب می‌کند، اقدامات درمانی و واکسیناسیون با جدیت مسئولان استان در تامین داروهای مورد نیاز پیگیری شود.

منبع:مهر

کلید واژه ها :
نظرات
ADS
ADS
پربازدید