اتاق خبر:یکی از بخش هایی که بعد از به بار نشستن توافق هسته ای نیاز به سرمایه گذاری دارد معادن کشور است که بدون شک ورود تکنولوژی های نوین می تواند تحولی در این صنعت ایجاد کند.
اما طی روزهای گذشته رئیس کمیته معدن خانه اقتصاد، از واردات بی رویه زغال سنگ در کشور خبر داده و با اشاره به بیکار شدن ۱۵۰۰ نفر از کارگران معادن زغال سنگ در ۶ ماه گذشته، گفته بود: بلایی که سر کارخانههای نساجی آمد بر سر معادن زغال سنگ نیز خواهد آمد و در حال حاضر بزرگترین شرکتهای تولیدکننده زغال سنگ کشور تعطیل شدهاند.
وی با اشاره به وجود ذخایر یک میلیارد تنی زغال سنگ در کشور، گفت: این در شرایطی است که حتی به اندازه نیاز داخل نیز تولید نداریم، به طوری که سال گذشته کمتر از یک میلیون تن زغال سنگ در کشور تولید شد و حدود 1.5 میلیون تن واردات ذغال سنگ صورت گرفت که فاجعه است.
کاهش هزینه ها با واگذاری معادن
ابراهیم جمیلی با اشاره به دولتی بودن معادن زغال سنگ کشور، گفت: در تولید و استخراج زغال سنگ با مشکلات اساسی روبرو هستیم چرا که تولید در دست دولت است و کاهش هزینه صورت نمی گیرد.
وی افزود: ما از نظر معدنی تعداد ذخایرمان کم نیستند اما مشکلات آن هم به همان نسبت زیاد است.
رئیس خانه اقتصاد ایران با بیان اینکه راه سامان دادن به این معادن، واگذاری آن است، اظهار کرد: واگذاری معادن به بخش خصوصی و هم زمان سرمایه گذاری خارجی دراین بخش می تواند بهره وری معادن کشور را بالا ببرد.
وی با اشاره به واردات زغال سنگ از چین به کشور، گفت: معادن فعلی قادر نیستند همه ی نیاز کشور را تامین کنند چرا که زغال سنگ وارداتی کیفیت بهتر و قیمت مناسب تری دارد بنابراین واردات جای خود را به تولید می دهد.
تعطیلی معادن زغال سنگ و بیکاری ۱۵۰۰ کارگر
از طرف دیگر سعید صمدی در یک نشست خبری اظهار داشت: مصرف زغال سنگ کشور سالانه حدود 2.5 میلیون تن است که پیشبینی میشود با اجرای طرحهای فولادی، این مقدار 10 تا 15 سال آینده به 6 میلیون تن برسد.
وی با اشاره به وجود ذخایر یک میلیارد تنی زغال سنگ در کشور، گفت: این در شرایطی است که حتی به اندازه نیاز داخل نیز تولید نداریم، به طوری که سال گذشته کمتر از یک میلیون تن زغال سنگ در کشور تولید شد و حدود 1.5 میلیون تن واردات زغال سنگ صورت گرفت که فاجعه است.
رئیس کمیته معدن خانه اقتصاد با اشاره به بیکار شدن ۱۵۰۰ نفر از کارگران معادن زغال سنگ در ۶ ماه گذشته، ادامه داد: بلایی که سر کارخانههای نساجی آمد بر سر معادن زغال سنگ نیز خواهد آمد و در حال حاضر بزرگترین شرکتهای تولیدکننده ذغال سنگ کشور تعطیل شدهاند.
وی در مورد اختلاف قیمتی بین زغال سنگ تولید ایران و زغال سنگ وارداتی نیز گفت: با توجه به هزینه حمل و نقل و قیمت فعلی بازار جهانی، قیمت زغال سنگ ایران با زغال سنگ وارداتی تقریباً برابر است و شاید قیمتهای داخلی نیز ارزانتر باشد.
موانع حضور سرمایهگذاران خارجی در بخش معدن
وی در ادامه با اشاره به مذاکره شرکتهای خارجی برای حضور در فعالیتهای معدنی ایران، گفت: هنوز این مذاکرات منتج به سرمایهگذاری نشده و هیچ قراردادی با شرکتهای خارجی منعقد نشده است.وی حل برخی اختلافات قدیمی و تعیین تکلیف آنها را لازمه جذب سرمایههای خارجی در بخش معدن عنوان کرد و گفت: عدم ثبات قوانین معدنی باعث دلسردی سرمایهگذاران شده که یکی از این مسائل، مشخص نبودن تکلیف حقوق دولتی برای 5 تا 10 سال آینده است.رئیس کمیته معدن خانه اقتصاد تاکید کرد: سرمایهگذار خارجی به دنبال یک نهاد مشخص برای مذاکرات و فعالیت خود در بخش معدن هستند، در حالی که اختیارات این بخش در ایران بین دستگاههای مختلف از جمله وزارت صنعت، سازمان محیط زیست، سازمان منابع طبیعی و همچنین میراث فرهنگی تقسیم شده است.وی در پاسخ به سوالی در خصوص جداسازی بخش معدن از وزارت صنعت نیز گفت: این اقدام از نان شب هم واجبتر است و باعث تقویت بخش معدن خواهد شد.
لزوم ورود خارجی ها به بخش معدن
طی چند ماه گذشته رویترز در گزارشی آورده بود: به رغم استمرار مشکلات صنعت معدنکاری جهانی، ذخایری مانند روی، مس، طلا و سایر مواد معدنی ایران با برداشته شدن تحریم های غربی سرمایه گذاران بین المللی را وسوسه کرده است.
با اینهمه توسعه صنعت معدن ایران زمان خواهد برد و مشکلات موجود بر سر راه سرمایه گذاری باید رفع شوند. افت قیمت فلزات و ابهام درباره همکاری با دولت که تقریبا همه معادن کشور را تحت کنترل دارد به معنای این است که بسیاری از شرکتهای معدنی خارجی برای امضای قرارداد با ایران عجله نخواهند کرد.با این همه توافقنامههایی امضا شده و سایر شرکتهای خارجی در هفتههای پس از برچیده شدن تحریمهای هسته ای به بررسی ورود به بخش معدن و فلزات ایران پرداختند.
تکنولوژی داخلی در بخش معدن فرسوده است
مجید رضا حریری با اشاره به لزوم سرمایه گذاری در بخش معدن، گفت: ما در برداشت از معادن با مشکل کمبود تکنولوژی و سرمایه مواجه هستیم که این موضوع سبب آسیب رسیدن به محیط زیست و از بین رفتن معادن کشور شده است.وی افزود: استفاده از ماشین آلات فرسوده در بخش معدن سبب شده هزینه برداشت برای معادن افزایش پیدا کند.رئیس کمیسیون واردات اتاق بازرگانی ایران، بخش معدن در کشور فاقد امکانات لازم برای بهروه وری مناسب دانست و اظهار داشت: در بخش معدن حمل و نقل ریلی و زمینی فرسوده گاهی از هزینه مواد معدنی بیشتر می شود.وی، سرمایه گذاری خارجی درهمه ی بخش های اقتصادی را برای کشور مفید دانست و تصریح کرد: سرمایه گذاری با شرایط مناسب به بهره برداری بهتر و سودآور تر از منابع ما منجر خواهد شد که به همراه آن تکنولوژی نیز وارد می شود.حریری تاکید کرد: تنظیم سیاست های مناسب سرمایه گذاری و حفظ شرایط خاص مانند حفظ استاندارد های زیست محیطی، انتقال تکنولوژی و بهره مندی از منافع عادلانه می تواند بهترین اتفاق برای بخش های مختلف صنعت، معدن، کشاورزی و بقیه بخش ها باشد.وی به لزوم سیاست گذاری در این بخش اشاره کرد و گفت: دو سیاست جذب سرمایه گذار و هدف دار بودن سرمایه گذاری خارجی می تواند معدل تکنولوژی و تولید را بالا ببرد.رئیس کمیسیون واردات اتاق بازرگانی ایران افزود: توان رقابت درعرصه های بین المللی مستلزم بالا رفتن کیفیت تولید و سرمایه گذاری خارجی در بخشهای مختلف تولید است.
منبع:روزنامه ابتکار