اتاق خبر- گروه اقتصادی: براساس آمارها اتاق بازرگانی تهران حدود 14500 کارت بازرگانی را تاکنون برای اعضای این اتاق صادر کرده است و با توجه به تعداد اعضای اتاق های شهرستان ها تعداد دارندگان این کارت ها به رقم بالایی می رسد.
در سال 58 اولین قوانین مربوط به دریافت کارت بازرگانی با پیشنهاد وزارت بازرگانی و تصویب شورای انقلاب تصویب شد. یک سال بعد نیز این قوانین نیز تغییر کرد و بند دهم آن که در مورد ارائه رسید تسلیم اظهارنامه مالیاتی سال قبل برای متقاضیان تمدید کارت بود اصلاح شد. قوانین مربوط به کارت بازرگانی در طول سال های بعد با تغییراتی مواجه شد. آخرین تغییرات مربوط به تیر ماه 94 بر می گردد که در مورد حذف یا ماندن کارتهای بازرگانی بود که با ابلاغ بخشنامه جدید وزیر صنعت، معدن و تجارت سرنوشت این کارت ها مشخص شد.
بخشنامه شش بندی که بر محدودیتهای صدور کارت بازرگانی تاکید میکند. در بخشی از این بخشنامه عنوان شده که کارت بازرگانی، مجوز فعالیت تجارت خارجی است و برای دارندگان آن قانونگذار حقوق و وظایفی قائل شده که فقط باید شخصا از آن استفاده نمایند، لذا واگذاری اختیارات یا استفاده از منافع به هر صورت، برخلاف ماده (2) قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری و قابل تعقیب کیفری است.
بر اساس این بخشنامه متقاضیان میبایست دوره آموزش کارآفرینی را در اتاقهای بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی و تعاون ایران، گذرانده باشند یا با تأیید رییس اتاق و یا رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان صلاحیت کاریشان تأیید شده باشد.
با این حال بروز برخی تخلفات مانند در اختیار قرار دادن کارت های بازرگانی به افراد دیگر و بحث های مالیاتی باعث شده که نیاز به اصلاح قوانین برای دریافت کارت بازرگانی بیش از پیش احساس شود. حتی به علت بروز مسائلی مانند قاچاق صحبت ها و بحث هایی در مورد حذف کارت بازرگانی نیز مطرح شده بود. تمامی این مسائل باعث شد که نیاز به تغییر قوانین دریافت کارت بازرگانی احساس شود. در نهایت درباره این موضوع در کمیتهای متشکل از سازمان توسعه تجارت، گمرکات و اتاق بازرگانی تصمیم گیری شد.
به گفته ولی الله افخمی راد معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت برای صدور کارت بازرگانی مراحل پذیرش در اتاقهای بازرگانی انجام و با امضای اول رئیس اتاق بازگانی هر استان و رئیس سازمان صنعت ومعدن هر استان صادر می شود.
رئیس سازمان توسعه تجارت با تاکید بر اینکه شرایط صدور کارت بازرگانی تغییر می کند، افزود: کمیته ای متشکل از سازمان توسعه تجارت، گمرکات و اتاق بازرگانی تشکیل و تصمیم گیری شده وقتی کارت بازرگانی صادر می شود تا زمانی که دریافت کننده کارت یا کسی که برای تجارت کارت دریافت کرده است، اطلاعات اهلیت آن در گمرکات و سایر دستگاه های اجرای تایید نهایی نشده باشد، تا سقف مشخصی تجارت کند مثلا در واردات کالا در مرحله اول تا ۵۰۰ هزار دلار بتواند انجام دهد و به تدریج اگرتعهدات خود را نسبت به فعالیت اقتصادی خود به موقع و پرداختهای حقوق ورودی و مالیات بر درامد را انجام داد به تدریج در میزان تجارتی که می تواند انجام دهد افزوده خواهد شد و به محض اینکه اهلیت آن تایید شد می تواند رقم های بیشتر هم انجام دهد.
رئیس سازمان توسعه تجارت گفت: در حال حاضر برای کسانی که ۲۶ ساله هستند کارت صادر شود و ۲۵ سال پیشنهاد شده، تحصیلات هم دیپلم است و تنها محدودیت برای واردات است اما برای صادرات هیچ محدودیتی وجود ندارد.
نفع بازرگانی کشور از تغییر شرایط صدور کارت بازرگانی
دبیرکل اتاق بازرگانی تهران از تغییرات جدید در شرایط صدور کارت بازرگانی دفاع کرد و آن را به نفع بازرگانی کشور دانست.
دبیر کل اتاق بازرگانی تهران در گفت و گو با اتاق خبر با دفاع از اعمال شرایط جدید صدور کارت بازرگانی کشور تصریح کرد: من به طور کلی از این قانون دفاع می کنم. روند صدور کارت بازرگانی باید تسهیل شود و به طور کلی این کار باید باعث شود که تجار اصیل از افرادی که به بهانه تجارت اقدامات غیر قانونی انجام می دهند جدا شوند . از طرفی دیگر وزارت اقتصاد و دارایی و گمرک با مشکلاتی در مورد افرادی روبه ور هستند که تجارت غیرشفاف را انجام می دهد. در کل این قانون با مواردی مانند شبه قاچاق و تخلفات گمرکی مبارزه خواهد کرد.
عشقی با بیان اینکه این قانون مکمل قانون پنجره واحد گمرک خواهد شد در مورد محدودیت های تجاری کارت های جدید گفت: با شرایط جدید افرادی که خواستار کارت بازرگانی هستند در سال اول تا سقف 500 هزار دلار و سال دوم 1 میلیون دلار می توانند به واردات کالا بپردازند. در صورتی که تمامی موارد قانونی از جمله پرداخت به موقع مالیات از سوی این افراد انجام شود این محدودیت در سال سوم به طور کامل برداشته می شود و این افراد محدودیتی برای واردات کالا به کشور نخواهند داشت.
دبیر کل اتاق بازرگانی تهران در مورد شرط سنی برای دریافت کارت بازرگانی گفت: محدودیت سنی در مورد اشخاص حقیقی وجود دارد و اشخاص حقوقی محدودیتی برای دریافت کارت بازرگانی ندارند. این قوانین سختگیرانه نیست و تلاش شده که فعالیت بخش خصوصی افزایش پیدا کند.
وی در مورد نقش بخش خصوصی در تدوین قوانین مربوط به کارت بازرگانی گفت: دولت همواره نظر بخش خصوصی را جویا می شود و شرایط جدید دریافت کارت بازرگانی نیز از سوی بخش خصوصی به دولت پیشنهاد شده است. در حقیقت دولت قرار بود سختگیری های بیشتری در مورد صدور کارت بازرگانی داشته باشد ولی با رایزنی های بخش خصوصی قرار شد که برای افراد تازه وارد شرایطی ایجاد شود که این افراد نیز بتوانند در فعالیت های اقتصادی وارد شوند.
نقش تجارب تجاری افراد برای دریافت کارت بازرگانی
عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی تهران از وضع شرط سنی در قانون برای دریافت کارت بازرگانی دفاع کرد.
سیده فاطمه مقیمی عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی تهران از وضع شرط سنی در قانون برای دریافت کارت بازرگانی دفاع کرد و گفت: افرادی که خواستار دریافت کارت بازرگانی هستند باید از تجربه کافی برای ورود به مسائل تجاری برخوردار باشند.
مقیمی دسته بندی و رصد سقف کارت های بازرگانی را از جمله اهداف این طرح اعلام کرد و گفت: در این شرایط به افرادی که با شرایطی مانند نداشتن بدهی مالیاتی کمک خواهد شد که بتوانند کار خود را با سرعت بیشتری به جلو ببرند.
عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی تهران در مورد مشکلاتی که به دلیل تقسیط مالیاتی برای دارندگان کارت های بازرگانی ممکن است به وجود بیاید گفت: در چنین شرایطی اداره مالیاتی به این اشخاص از طریق نامه اطلاع می دهد که پرونده پرداخت مالیات وی در جریان اجرایی شدن است.
وی در مورد تغییر شرایط دریافت کارت بازرگانی افزود: این تغییر قوانین نوید بهبود فضای تجارت و کسب کار را در کشور می دهند. اما نکته ای که اهمیت دارد چگونگی اجرای این قوانین است. زیرا برخی از قوانین بر روی کاغذ بدون نقص و ایراد به نظر می آیند اما در اجرا با مشکلات بسیاری رو به رو می شوند. من امیدوار هستم که اجرای این قانون مشکلی برای تجارت کشور به وجود نیاورد.
مقیمی درباره قوانین وضع شده از سوی دولت در مورد کارت بازرگانی و در نظر گرفتن نظرات بخش خصوصی گفت: در جلسات اتاق تهران معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت حضور دارد و دولت نظر بخش خصوصی را در این مورد خواسته است.
94105 ت