به گزارش اتاق خبر، اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت(اوپک) سرانجام در نشست یکصد و شصت و نهم این سازمان که پنجشنبه، ۱۳ خرداد برگزار شد برای انتخاب دبیرکل به اجماع رسیدند و محمد بارکیندو از نیجریه را به عنوان دبیرکل جدید این سازمان انتخاب کردند.
بارکیندو که مدت کوتاهی ریاست شرکت ملی نفت نیجریه را بر عهده داشت، در این پست دارای تجربه است و در سال ۲۰۰۶میلادی به عنوان دبیرکل موقت اوپک ایفای نقش کرده است.
اعضای اوپک درحالی برای انتخاب دبیرکل جدید این سازمان به اجماع رسیدند که انتخاب دبیرکل جدید به معضلی برای این سازمان بدل شده و اجماع نکردن اعضا برای انتخاب یک فرد، دوره دبیر کلی عبدالله سالمالبدری، دبیرکل لیبیایی اوپک را طولانی کرده بود.
بر اساس روال عادی، البدری، سرپرست دبیرخانه اوپک باید در سال ۲۰۱۳میلادی از این مسئولیت کنار میرفت، اما به دلیل نبود اجماع برای انتخاب دبیرکل جدید، دوره مسئولیت وی بارها تمدید شده است؛ با توجه به سازوکار تصمیمگیری در اوپک برای انتخاب دبیرکل، همه ۱۳ عضو این سازمان باید بر سر یک کاندیدا اجماع کنند. بارکیندو از نیجریه، ماهندرا سیره گار از اندونزی و علی رودریگز از ونزوئلا کاندیدای اصلی برای احراز پست دبیر کلی بودند.
اوپک دوباره زنده شد
در این نشست به اعتقاد بلومبرگ، تهران و ریاض عقیدههای متفاوت خود را کنار گذاشتند و بر سر دبیرکلی اوپک توانستند موافقت کنند. بلومبرگ به نقل از یک منبع آگاه حاضر در این نشست گزارش داده است که گزینه نیجریه برای دبیرکلی این سازمان توانسته رای بیاورد، وی زمانی رییس شرکت ملی نفت این کشور و بیش از یک دهه پیش دبیرکل اوپک بوده است.
به گزارش خبرآنلاین، پس از برگزاری این نشست، اظهار نظر وزیر نفت عربستان در جلسه درباره قیمت نفت و گفته وی در این باره که ما به هیچ عنوان به بازار نفت شوک وارد نخواهیم کرد، بر قیمت نفت تاثیر گذاشت و باعث شد قیمت نفت به نزدیکی ۵۰ دلار برسد.
برخی کارشناسان قبل از نشست اوپک به مرگ اوپک و بینقشی این سازمان در قیمت نفت اشاره داشتند که الفالح خلاف این موضوع را ثابت کرد. گمانهزنیهای مختلفی میشد که عربستان دیگر نیازی به اوپک ندارد، ولی به نظر میآید عربستان هنوز برای بازار نفت و شل نفتی نیاز به جایگاه خود در اوپک دارد.
اعضای اوپک وحدت نظر داشتند
وزیر نفت ضمن ابراز رضایت از نشست ۱۶۹ اوپک، گفت: همه اعضا این احساس را داشتند که لازم است برای ایجاد ثبات دوباره در بازار، توافق نظر داشته باشیم و تنها به دلیل وجود این وحدت نظر بود که پس از ۲ تا ۵ سال توانستیم درباره انتصاب دبیرکل تازه تصمیم بگیریم.
بیژن زنگنه پس از پایان صد و شصت و نهمین نشست عادی وزیران نفت و انرژی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) گفت: امروز نشست بسیار خوبی داشتیم و به نظر من وحدت بسیار خوبی در میان اعضای اوپک وجود داشت و من هیچگونه نشانه مقاومتی در میان کشورهای عضو اوپک برای اقدام علیه یکدیگر یا بیثبات کردن بازار، مشاهده نکردم.
زنگنه افزود: همه اعضا پذیرفتند و این احساس را داشتند که لازم است برای ایجاد ثبات دوباره در بازار، اجماع و اتفاق نظر داشته باشیم و تنها به دلیل وجود این وحدت نظر بود که پس از ۲ تا ۵ سال توانستیم درباره انتصاب دبیرکل تازه تصمیم بگیریم.
وزیر نفت گفت: من هیچ نشانهای مشاهده نکردم که برخی کشورها بخواهند سطح تولید خود را افزایش دهند و به نظر من همه کشورها برای ایجاد ثبات دوباره در بازار بسیار محافظهکار بودند.
وی تاکید کرد: اعضای اوپک در آخرین نشست از بازگشت ایران به بازار استقبال کردند و اکنون بازگشت ایران به بازار به واقعیت پیوسته است، ما صادرات نفت خود را ۲ برابر کردهایم و به دستیابی به سطح پیشین تولید ایران، بسیار نزدیک شدهایم.
مسکو انتظار اقدام تازهای از سوی اوپک نداشت
وزیر انرژی روسیه یک روز پس از نشست ۱۶۹ وزارتی اوپک در وین، گفت: روسیه انتظار اقدام تازهای از سوی اوپک نداشت.
به گزارش شانا به نقل از رویترز، الکساندر نواک گفت: روسیه انتظار اقدامی تازه از سوی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در صدوشصتونهمین نشست وزیران نفت و انرژی این سازمان نداشت اما انتخاب دبیرکل جدید اوپک را گامی مهم از سوی کشورهای عضو این سازمان میداند.
وی به خبرنگاران گفت: روسیه، بزرگترین تولیدکننده نفت جهان، در نظر دارد به مشورتهای خود با اعضای اوپک ادامه دهد و احتمال دارد در فصل پاییز یک نشست با اعضای این سازمان داشته باشد.
بازار نفت به کدام قیمت چراغ سبز نشان میدهد؟
کارشناسان تحلیلهای متفاوتی از تاثیر این نشست بر قیمتهای آتی نفت ارائه میدهند. اینکه چرا اوپک در نشست پنجشنبه نتوانست برای کاهش تولید به تصمیم برسد، پرسشی است که بسیاری از تحلیلگران بازار نفت در چند روز گذشته بارها و بارها مطرح کرده و به بررسی آن پرداختهاند.
به گزارش خبرآنلاین اگرچه تصمیم اوپک برای ادامه روند فعلی تولید، تنها یک درصد از قیمت نفت را کاهش داد، اما در شرایط کنونی دو دسته تحلیل برای آینده بازار نفت قابل بررسی است؛ گروهی که میگویند نفت در کانال ۵۰ دلاری تا پایان سال جاری میلادی باقی میماند و گروهی که امیدوارند بازار نفت رو به بهبود بگذارد و البته هیچکدام از دو گروه تحلیلگر بازار نفت، اعتقادی به کاهش بهای نفت ندارند. چه آنکه نشانههای بازار از رشد قیمتها در نیمه دوم ۲۰۱۶میلادی خبر میدهد.
خالد الفالح بعد از این نشست به بلومبرگ گفته بود که قیمت نفت به زیر ۵۰ دلار باز نخواهد گشت زیرا نشانههای بسیاری در بازار نفت وجود دارد که نشان میدهد تقاضا برای نفت در نیمه دوم ۲۰۱۶میلادی افزایش خواهد یافت. او این نشانهها را کاهش تولید نفت شیل امریکا و کاهش ذخیرهسازی نفت این کشور در ۶ ماه گذشته عنوان کرده بود؛ اتفاقی که سبب شده بازار نفت برای کمبود تقاضا کمی بترسد و قیمتها بهبود یابد.
قیمتها؛ بالا یا پایین؟
این تنها تحلیل خوشبینانه از بازار نفت نیست. نشانههای دیگری هم وجود دارد که همگی تاکید میکنند قیمت نفت رو به بهبود میگذارد. با این حال تحلیلکنندههایی هم هستند که میگویند، خوشبینی چندان نتیجه ندارد چراکه ۱۳ عضو اوپک که ۴۰ درصد نفت بازار جهانی را تامین میکنند، اگر با همین سرعت جلو بروند، مانع افزایش قیمتها میشوند زیرا رقبای غیراوپکی مثل روسیه و کانادا نیز به همان قدرت در حال تولید نفت هستند. اینکه بازار در چه نقطهای میایستد و به کدام قیمت برای ماههای آینده خوشآمد میگوید، باید برای نتیجه تحلیلها منتظر ماند.
بیانیه پایانی نشست اوپک
یکصدوشصتونهمین نشست وزیران نفت و انرژی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) با صدور بیانیهای به کار خود پایان داد.
به گزارش پایگاه اینترنتی دبیرخانه اوپک، این نشست ضمن بررسی درخواست گابن برای پیوستن به این سازمان، پذیرش این کشور را از یکم ژوئیه ۲۰۱۶ (۱۱ تیر) تصویب و گزارش دبیرکل و همچنین گزارش هیات کمیسیون اقتصادی و دیگر موضوعهای اداری را بررسی کرد.
شرکتکنندگان در این نشست با بررسی دورنمای بازار نفت در سال ۲۰۱۶میلادی دریافتند که عرضه کشورهای غیرعضو اوپک در واکنش به تحولات بازار که در سال ۲۰۱۵میلادی اوج گرفت، رو به کاهش رفته است و انتظار میرود تولید کشورهای غیرعضو این سازمان در سال ۲۰۱۶ میلادی تا ۷۴۰ هزار بشکه در روز کاهش یابد.
این نشست همچنین به این موضوع توجه کرد که قیمتهای نفت خام از آخرین نشست اوپک در دسامبر ۲۰۱۵میلادی بیش از ۸۰ درصد افزایش یافته و عرضه و تقاضا در حال همگرایی است و سطح ذخیرهسازیهای نفت خام کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه بهتازگی نشانگر تعادل نسبی بوده است.
این نشست همچنین با توجه به سطح بسیار پایین سرمایهگذاری کنونی در صنعت نفت، بر لزوم افزایش سرمایهگذاری در بخش بالادستی به منظور دستیابی به توازن بلندمدت در بازار نفت، تاکید کرد.
این نشست همچنین دوباره بر همکاری میان کشورهای عضو اوپک و غیرعضو برای تضمین ثبات بازار جهانی نفت و دستیابی به درآمد منطقی و پایدار برای کشورهای تولیدکننده نفت و عرضه باثبات، قابل اتکا، موثر و اقتصادی برای کشورهای مصرفکننده و بازگشت عادلانه سرمایهگذاران به صنعت نفت، تاکید کرد.
کشورهای عضو ضمن تایید این تصمیم، بر تعهد و پایبندی خود بر بازار باثبات و متوازن نفت که قیمتها در آن در سطوح مناسب برای تولیدکنندگان و مصرفکنندگان قرار داشته باشد، تاکید کردند.
همچنین اعضا با اشاره به تعهد خود به تضمین بازار باثبات و متوازن نفت در بلندمدت برای کشورهای تولیدکننده و مصرفکننده، تاکید کردند که دبیرخانه با توجه به شرایط کنونی بازار، باید به نظارت و رصد دقیق تحولات در ماههای آینده ادامه دهد و در صورت احساس نیاز به اعضا توصیه کند که دوباره نشستی تشکیل دهند و اقدامهای بیشتری را براساس شرایط حاکم بر بازار نفت، پیشنهاد کنند.
منبع: صمت