به گزارش اتاق خبر، بیژن زنگنه وزیر نفت ایران روز پنجشنبه با سفر به منطقه اعلام کرد تا اطفای کامل آتش در این منطقه خواهد ماند.
پتروشیمی ماهشهر کجاست؟
شرکت پتروشیمی بوعلی سینا در زمینی به مساحت ۳۶ هکتار در شمال غربی خلیجفارس استان خوزستان، در منطقه ویژه اقتصادی بندر امام خمینی(ره) واقع شده است.
به گزارش شانا، خوراک مجتمع پتروشیمی بوعلی سینا، نفتای سبک و سنگین و بنزین پیرولیز است که در فرآیندهای موجود در واحدهای عملیاتی مختلف به محصولات با ارزش و سودآور آروماتیکی نظیر پارازایلین و ارتوزایلین و بنزن تبدیل میشود.
وزیر نفت در جلسه ستاد بحران
وزیر نفت به محض ورود به ماهشهر به محل حادثه آتشسوزی پتروشیمی بوعلی سینا رفت و پس از بازدید از آن در جلسه ستاد بحران شرکت کرد.
بیژن زنگنه به محض ورود به این شهر عازم محل حادثه شده و پس از بازدید در جلسه ستاد بحران شرکت کرد. وزیر نفت تاکید کرد تا پایان عملیات اطفای حریق در مجتمع پتروشیمی بوعلی سینای منطقه ویژه اقتصادی بندر امام خمینی(ره) در بندر ماهشهر میماند.
بیژن زنگنه در نشست کمیته بحران منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با تاکید بر لزوم اقدام فوری برای مهار آتشسوزی در مجتمع پتروشیمی بوعلی سینا، گفت: درحالحاضر دنبال مقصر حادثه نمیگردیم.
وی با بیان اینکه عملیات مهار آتش فرمانده ندارد و باید هرچه سریعتر فرماندهای متخصص و کاردان برای این عملیات انتخاب شود، افزود: اینجانب نیز تا زمانی که آتش بهطور کامل خاموش شود برای پشتیبانی و نظارت در منطقه میمانم.
زنگنه با تاکید بر لزوم جلوگیری از سرایت آتش به مخازن اطراف، افزود: بالگرد و هواپیمای آبپاش کمکی به اطفای حریق نکرده و باید از راههای دیگر موضوع را دنبال کرد. در نشست ستاد مدیریت بحران به ریاست وزیر نفت در منطقه ویژه اقتصادی بندر ماهشهر مقرر شد که ابتدا مخزن تخلیه شده و سپس برای مهار حریق اقدام شود.
حادثه خرابکاری نیست
وزیر نفت با بیان اینکه تلاش برای خاموششدن آتش در حال انجام است اما نمیتوان زمانی برای آن اعلام کرد، گفت: آتشسوزی این پتروشیمی بهطور قطع خرابکاری نبوده و دلایل آن فنی بوده است.
بیژن زنگنه در جمع خبرنگاران در ماهشهر یکی از دلایل آتشسوزی پتروشیمی بوعلی سینا را نشت در یکی از واحدهای برج پارازایلین عنوان کرد و درباره اینکه آیا آتشسوزی این پتروشیمی امروز خاموش میشود، گفت: تمام تلاش این است تا خاموش شود اما زمانی اعلام نمیکنم.
وی با بیان اینکه لازم است در اینجا چند نکته را بیان کنم بهعنوان نخستین نکته به این موضوع که برخی عنوان میکنند علت حادثه آتشسوزی پتروشیمی بوعلی سینا خرابکاری بوده که بهطور قطع اینگونه نیست و دلایل فنی داشته است، تصریح کرد: اگر قصوری هم شده پس از انجام بررسی اعلام میشود.
وزیر نفت نکته دوم را به واکنش برخی از کشورهای همسایه در مقابل آتشسوزی پتروشیمی بوعلی سینا اختصاص داد و با بیان اینکه متاسفانه برخی از کشورهای همسایه پس از این آتشسوزی ابراز خوشحالی کردند، افزود: یک کشور مسلمان نباید نسبت به آسیب دیدن کشور مسلمان دیگر خوشحال باشد و باید ابراز ناراحتی کند.
زنگنه، شایعه تخلیه شهر ماهشهر را به عنوان سومین نکته مطرح کرد و با بیان اینکه عنوان میکنند شهر در حال از بین رفتن است که شایعهای بیش نیست، تصریح کرد: هماکنون در ۲۰۰ متری محل حادثه هستم و با تلاش تیم حرفهای عملیات اطفای حریق در حال انجام است که انشاءا.. موفق میشویم. وی با بیان اینکه تیم حرفهای در حال فرماندهی این عملیات است، خاطرنشان کرد: مقداری از مواد هیدروکربوری مخزن دیشب تخلیه شده است و باقیمانده آن هم چندساعتی میسوزد و تمام میشود اما همه تلاشمان را به کار میبریم تا آتش مخزن را هرچه سریعتر خاموش کنیم.
به گفته وزیر نفت، تلاش این است که ظرف چند ساعت آینده با یک حمله، آتش را خاموش کنیم و هماکنون در حال تامینکردن تجهیزات و امکانات آن برای این حمله هستیم.
وی با بیان اینکه خوشبختانه این حادثه هیچ تلفات جانی و حتی یک زخمی هم نداشته است، تاکید کرد: تلاش بسیار خوب و هماهنگی برای کترل آتش پتروشیمی بوعلی سینا انجام شده است.
در این نشست همچنین، علی صفیخانی، مدیر ایمنی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب به عنوان فرمانده عملیات انتخاب شد.
گفتنی است یک فروند هواپیمای اطفای حریق ساعت ۱۴ امروز با گنجایش ۴۰هزار لیتر آب به این استان اعزام شد و این هواپیما هماکنون در فرودگاه اهواز آماده انجام عملیات هوایی برای پشتیبانی از ستاد بحران منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی بندر ماهشهر است.
پیشبینی تداوم آتشسوزی تا شنبه
با تشکیل جلسه کمیته بحران در پتروشیمی بوعلی سینا با حضور مسئولان ازجمله استاندار و مدیرعامل شرکت پتروشیمی بوعلی سینا در جریان است. این جلسه با هدف بررسی آخرین اقدامهای انجامشده در حادثه آتشسوزی پتروشیمی بوعلی سینا و همچنین اتخاذ تصمیمهای جدید تشکیل شده است.
عادل نژادسلیم، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس که این پتروشیمی در مالکیت آن شرکت است، گفت: آتشسوزی در این مجتمع بهصورت زمینی و هوایی در کنترل است.
در آخرین اقدام کارکنان پتروشیمی بوعلی سینا با ایجاد یک خط، در حال تخلیه خوراک مخزن در حال آتش هستند و در تلاشند بهصورت کنترلشده خوراک مخزن در حال آتش را مدیریت کنند، خوراک این مخزن نفتاست.
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس با این پیشبینی که بهدلیل محتویات مخزن پتروشیمی بوعلی سینا، آتشسوزی در این مجتمع تا شنبه ادامه پیدا کند، تاکید کرد: خوشبختانه آتش در واحدهای فرآیندی پارازایلین خاموش شده و مخازن ذخیرهسازی و مواد آن در حال سوختن است و باید منتظر شویم تمام مواد مخزن سوخته شود.
وی با بیان اینکه تمام نیروهای استانی و همچنین منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی (ماهشهر) بهصورت زمینی و هوایی آتش را در کنترل دارند تا به مخازن همجوار سرایت نکند، اعلام کرد: جای شکر دارد که خسارت آتشسوزی در مجتمع پتروشیمی بوعلی سینا تنها مالی بوده و تاکنون هیچ مصدومیت و آسیبی برای پرسنل درگیر در حادثه آتشسوزی پیش نیامده است.
اعزام تیم ۵ نفره کارشناسی
مدیر اچاسئی شرکت ملی نفت ایران از اعزام یک تیم ۵نفره کارشناسی به ماهشهر برای کمک به بررسی دلایل وقوع آتشسوزی در پتروشیمی بوعلی سینا خبر داد.
سیاوش درفشی با اشاره به اینکه این تیم کارشناسی جمعه، ۱۸ تیر به ماهشهر اعزام میشود، تصریح کرد: این تیم به منظور کمک به بررسی علت آتشسوزی در این محل حضور پیدا خواهند کرد.
وی اعضای پنجنفره این تیم را، متشکل از کارشناسان بخش اداره آتشنشانی، ایمنی، بهداشت، مدیریت بحران و پدافند غیرعامل عنوان کرد و یادآور شد: بخشهای اچاسئی تمام شرکتهای شرکت ملی نفت ایران مستقر در خوزستان ازجمله شرکت ملی حفاری ایران در آمادهباش کامل بهسر میبرند.
براساس این گزارش، شرکت مناطق نفتخیز جنوب از زمان وقوع آتشسوزی، در پتروشیمی بوعلی سینا در محل حادثه حضور دارد. این شرکت علاوه بر ارسال ۲۸۰ بشکه ماده خاموشکننده و دو دستگاه بزرگ آتشنشانی، دو گروه آتشنشان را به موقعیت پتروشیمی بوعلیسینا اعزام کرده است، بیژن عالیپور، مدیرعامل شرکت مناطق نفتخیز جنوب نیز در محل حادثه حضور پیدا خواهد کرد.
علی صفیخانی، رییس اچاسئی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، دهقانی، رییس ایمنی و آتشنشانی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب و همچنین رییس و معاونان اچاسئی و ترابری شرکت آغاجاری نیز در محل حادثه حضور دارند.
عملیات اطفای حریق مخزن ۲۰۰۱c از ۳ جهت
براساس آخرین تصمیم ستاد بحران، عملیات اطفای حریق مخزن ۲۰۰۱c پتروشیمی بوعلی سینا از سه جهت صبح روز جمعه، ۱۸ تیر با بسیج همه امکانات آغاز شد. جلسه کمیته بحران که بامداد روز پنجشنبه، ۱۷تیر و با حضور بیژن زنگنه، وزیر نفت برگزار شد منجر به اتخاذ تصمیمهای تازهای شد.
بر این اساس، نیروهای حاضر در محل حادثه، دوشادوش نیروهای آتشنشان و عملیات، اطفاء حریق را از سه جهت در مخزن در حال آتش پتروشیمی بوعلی سینا آغاز کردهاند.
تخلیه مخزن ۲۰۰۱c پتروشیمی
عملیات تخلیه خوراک نفتای موجود در مخزن ۲۰۰۱c پتروشیمی بوعلی سینا با حجم ۵۰۰ تن در ساعت به سمت مخازن صادراتی در حال انجام است.
ایجاد دو خط ۴ و ۱۲ اینچ، برای تخلیه محتویات داخل مخزن ۲۰۰۱c آخرین اقدامی است که برای مهار کامل آتش این مخزن انجام شده است. کارکنان پتروشیمی بوعلیسینا و تیمهای آتش نشانی و اعضای مستقر در این حوزه ابتدا اقدام به ایجاد خط ۴ اینچی برای تخلیه مواد داخل مخزن ۲۰۰۱c کردند. با این خط، تخلیه خوراک مواد نفتا با حجم حدود ۱۰۰ تن در ساعت در حال انجام است. به موازات این اقدام ایجاد خط دیگر ۱۲ اینچی در دستور کار قرار گرفت، با این اقدام نیز تخلیه خوراک نفتا از داخل مخزن افزون بر خط ۴ اینچی با حجم حدود ۵۰۰ تن در ساعت در دستور کار قرار گرفت. این اقدام با هدف مدیریت کردن خوراک داخل مخزن در حال انجام است.
کنترل مخازن کروی پتروشیمی بوعلی سینا
رییس روابط عمومی هلدینگ خلیجفارس به نقل از مدیرعامل این شرکت، اعلام شرایط اضطرار در پتروشیمی بوعلی سینا را درست ندانست و گفت: مخازن کروی از نظر دما و فشار در کنترل کامل قرار دارند. عبدالرسول دشتی گفت: تمام مخازن اطراف نیز سرد و تخلیه شدهاند و هیچ شرایط اضطراری و فوقالعادهای وجود ندارد و از سوی شرکت ملی مناطق نفتخیز نیز اقدامهای فنی انجام شده و در کمیته حادثه آتشسوزی پتروشیمی بوعلی سینا کنترل و بررسی و اقدامات انجام شده مورد تایید است.
تخلیه خوراک پتروشیمی بوعلی سینا
رییس روابط عمومی شرکت پتروشیمی بوعلی سینا از تخلیه خوراک مخزن این پتروشیمی باحجم ۱۰۰ تن در ساعت خبر داد و گفت: تلاش برای بازکردن لاین ۱۲ اینچ برای تخلیه ۴۰۰ تا ۵۰۰ تن در ساعت ادامه دارد. ابراهیم غلامشاهی درباره آخرین اقدامها برای خاموش کردن مخزن ۲۰۰۱c، به حضور مدیرعامل پتروشیمی بوعلی سینا و کارکنان و تیمهای آتشنشانی در محل حادثه اشاره و اظهار کرد: خط ۴ اینچ برای تخلیه خوراک نفتا از داخل مخزن در حال آتش باز شده و کار تخلیه خوراک نفتا در حدود ۱۰۰ تن در ساعت در حال انجام است. وی افزود: همچنین باز کردن خط ۱۲ اینچ دیگر نیز در دستور کار است که در صورت انجام آن، کار تخلیه خوراک نفتا ۴۰۰ تا ۵۰۰ تن در ساعت انجام میشود. غلامشاهی با اعلام اینکه زبانه آتش مخزن بین ۱۵ تا ۳۰ متر متغیر است، خاطرنشان کرد: آتش بهطور کامل در کنترل است و کارکنان در تلاش هستند به صورت کنترل شده خوراک مخزن در حال آتش را مدیریت کنند. رییس روابط عمومی شرکت پتروشیمی بوعلی سینا با یادآوری اینکه این آتشسوزی هیچ مصدومیتی به همراه نداشته است، تاکید کرد: دود آتش شعلهور هیچ مسمومیتی ندارد و شهروندان نگران نباشند.
منبع: صمت
95102