اتاق خبر: با وجود ورود دستگاههای متولی تولید و تجارت به حوزه تنظیم بازار کالاهای اساسی و محصولات کشاورزی اما بازار با نابسامانی عجیب و غریبی اداره میشود. اگرچه این موضوع مربوط به امسال نیست اما اخیرا گرانی کالاهای پرمصرف دورهای شده به طوریکه نوبتی کالاهای اساسی گران میشوند و مشخص نیست این چرخه تا کجا ادامه خواهد یافت. در همین رابطه ابراهیم جمیلی، رییس خانه اقتصاد ایران در رابطه با نوسان قیمت کالاهای اساسی و افزایش قیمتهایی که به دنبال یکدیگر اتفاق میافتد، گفت: علت اینکه در یک مقطعی کالایی قیمتش متعادل میشود و قیمت کالایی دیگر ناگهان با تورم مواجه میشود، این است که مدیریت و تنظیم بازار خوبی وجود ندارد.
جمیلی گفت: در حال حاضر شرایط بازار یا باید به صورت رقابتی اداره شود یا اینکه بر اساس سیستم کوپنی مدیریت گردد اما با توجه به دورهای که در آن هستیم، سیستم کوپنی کارآمد و جوابگو نیست. به همین خاطر باید سیستم رقابتی را دربازار حاکم کنیم. از اینرو باید به تشکلهای مربوطه مسوولیت داده شود و آنها را هم در مدیریت بازار بازی دهیم. جمیلی گفت: باید با سیستم نامناسب توزیع مقابله کرده و بازار را رقابتی کنیم چراکه در این صورت با کاهش دخالتها، کالاها درست هدایت شده و قیمت آنها کاهش مییابد. رییس خانه اقتصاد ایران افزود: متاسفانه در شرایطی قرار داریم که سازمان حمایت از مصرفکنندگان هم هیچ حمایت قانونیای از مصرفکننده نمیکند و یک عده دلال تلاش میکنند تا از بازار آشفته حداکثر سود را ببرند.
ابراهیم جمیلی اظهار کرد: در حال حاضر باید تلاش کنیم تا دلال بازی و سفتهبازی را از میان برداریم. همچنین اگر در خصوص تنظیم بازار پیشبینیهای لازم انجام و درست برنامهریزی شود، قطعا بازار به هم نمیریزد. وی گفت: در مناسبتهای خاص که اوج تقاضا در آن زمان قرار دارد، برنامهریزی از قبل تعیین شدهای وجود ندارد و بازار آشفته میشود. این در حالی است که باید استراتژیهای لازم را ایجاد کنیم. این عضو اتاق بازرگانی خاطرنشان کرد: وزارت صنعت باید پیشبینیهای لازم را انجام و اجازه دهد تا خودتشکلها نظارتهای لازم را انجام دهند و با کسانی که متخصص هستند، در مورد تنظیم بازار مشورت شود.
گرانی مرغ
وی در ادامه به گرانی کالاهای اساسی از جمله مرغ پرداخت و گفت: در حال حاضر قیمت مرغ پایین آمده اما شکر بازار نابسامانی پیدا کرده است و در حوزههای مختلف شرایط خاصی وجود دارد.
وی افزود: تولیدکنندگان مرغ بارها گفته بودند که با توجه به اینکه صادرات مرغ وجود ندارد، تولید این محصول با قیمت پایین باعث ضرر و زیان میشود. وی اظهار کرد: با توجه به اینکه مصرف مرغ در کشور پایین بوده و واردات مرغ بازار داخلی را به هم میریزد، تولیدکنندگان مرغ با شرایط بدی مواجه میشوند. جمیلی گفت: با توجه به اینکه تولیدکنندگان بارها و بارها گفته بودند که با آن قیمت، تولید مرغ برایشان به صرفه نیست، افزایش قیمت مرغ چیز عجیبی نبود اما این در حالی است که عرضهکنندگان این محصول باعث آشفتگی بازار میشوند چراکه مرغ را خیلی بیشتر از نرخ مصوب به فروش میرسانند.
ساماندهی مراکز توزیع
رییس خانه اقتصاد ایران گفت: در حال حاضر بیش از پیش نیاز داریم تا مراکز توزیع ساماندهی شوند و بازار بر مبنای قیمت واقعی تنظیم شود. وی افزود: به نظر میرسد که افرادی با پولهای سرگردان وجود دارند که باعث کمیاب شدن کالامیشوند. سپس با شایعهپراکنی، بازار عرضه و تقاضا را به هم ریخته و آشفته میکنند و در نهایت باعث بالا رفتن قیمتها میشوند. عضو اتاق بازرگانی افزود: تاکنون در بازار مرغ و شکر شاهد این موضوع بودیم و از این پس در بازارهای چای، برنج، ذرت و سویا و ... هم دوباره این اتفاق میافتد. وی گفت: در حال حاضر کسانی که فرار مالیاتی دارند، قصد دارند تا بازار را نیز به هم بریزند که باید با آنها مقابله کرد. رییس خانه اقتصاد ایران همچنین در رابطه با تصمیم دولت در خصوص آزاد کردن خرید و فروش ارز در بانکها اظهار کرد: بانکها در گذشته هم این کار را انجام میدادند اما تحت لقای یکسری شرکتهای دیگر. این کار دولت باعث میشود تا عملکرد بانکها شفاف شود. وی افزود: این تصمیم میتواند کار درستی باشد و باعث شود که بنگاهداریها جمع شده و بانکها به دنبال جابهجایی پول و کارهای بانکی خود باشند. جمیلی خاطرنشان کرد: اگر منابع ارزی با ابزار پولی هماهنگی داشته باشد، کارها به درستی پیش میرود.
وی گفت: ما باید تلاش کنیم تا ارز تک نرخی شده و اقتصاد کشور روند رو به رشدی را تجربه کند. جمیلی بیان کرد: باید حواسمان باشد تا واردات افزایش پیدا نکند. قرار نیست تا ما به واردکنندگان یارانه دهیم بلکه باید از تولیدکنندگان حمایت و تلاش کنیم تا نرخ ارز واقعی شود. وی افزود: در صورتی که این اقدامها انجام شود، تولید داخلی افزایش پیدا کرده و قیمت تمام شده کاهش پیدا خواهد کرد. در این صورت مصرفکنندگان نیز با مشکل مواجه نمیشوند. جمیلی در رابطه با عملکرد بخشخصوصی طی یک سال حضور جلالپور گفت: نمی توانم فعلا در مورد این موضوع اظهارنظر کنم و هنوز به عیادت ایشان نرفتهام. اجازه دهید تا در مصاحبههای بعدی در این مورد اظهار نظر کنم.
منبع: جهان صنعت
95103