اتاق خبر:«بهمن صالحی» امروز (دوشنبه) در جمع خبرنگاران گفت: در 1.5 گذشته (منتهی به پایان شهریور 95) بیش از 82 میلیون دلار صادرات خدمات فنی و مهندسی، مربوط به انواع ترانس، پست سیار( موبایل)، مقره، کابل، دکل، کلید های صنعتی و غیره انجام داد.
به گفته وی این شرکت برای حضور در بازارهای جدید به منظور صادرات خدمات و تجهیزات فنی و مهندسی در بخش انرژی برنامه ریزی کرده و در 49 مناقصه حاضر شد.
صالحی افزود: حضور در 49 مناقصه در بازارهای کشورهای عراق (26 مناقصه)، افغانستان (هفت مناقصه)، اتیوپی (6 مناقصه)، سوریه (6 مناقصه) و ترکمنستان (سه مناقصه) در مجموع به ارزش یک میلیارد و 812 میلیون دلار، بخشی از فعالیت این شرکت در دوره مزبور است.
وی یادآور شد: شرایط تحریم، مشکلات تامین مالی و نقدینگی، کاهش قیمت نفت و پدیده شوم تروریست، فرایند اخذ پروژه ها در منطقه را با مشکل مواجه کرده است، بگونه ای که این شرکت در چندین مناقصه و ارزش مجموع 564 میلیون دلار رتبه برتر را کسب کرد، اما شرایط تحریم مانع از اجرای پروژه شد .
این متخصص خدمات فنی ومهندسی افزود: برپایه دوره این گزارش، صانیر برای اجرای پروژه با بیش از 11 کشور جهان مذاکرات لازم را انجام داد و رایزنی در این ارتباط ادامه دارد.
وی ارمنستان، افغانستان، ترکمنستان و سنگال را به عنوان بازارهای قدیمی این شرکت برشمرد و گفت: شرایط پس از توافق برجام امکان آن را فراهم ساخت تا با چند کشور اروپایی از جمله اسپانیا، ایتالیا، قبرس، آلمان، اتریش، کرواسی، روسیه و چند کشور آفریقایی از جمله گینه و کنیا، اکوادور در آمریکای مرکزی و کشورهای تاجیکستان و قزاقستان در آسیای میانه مذاکره هایی برای همکاری انجام دهد.
صالحی، پروژه 50 مگاواتی ساخت نیروگاه بادی در قزاقستان که ارزش آن 150 میلیون دلار است، به عنوان یکی از طرح های در دست اجرا ذکر کرد و گفت : ساخت دو نیروگاه حرارتی دیگر به ظرفیت های 250 مگاوات در این کشور در دستور کار قرار دارد.
وی تصریح کرد: چهار تفاهمنامه همکاری در بازارهای جدید از جمله قزاقستان و اسپانیا به ارزش دو میلیارد و 400 میلیون دلار و هشت تفاهمنامه در بازارهای ارمنستان و ترکمنستان به ارزش یک میلیارد و 300 میلیون دلار در مدت 1.5 سال گذشته امضا شد.
وی گفت: قرارداد ساخت نیروگاه 50 مگاواتی بادی در قزاقستان اوایل امسال امضا شده و اکنون در انتظار تشریفات برای صدور ضمانت نامه و اخذ پیش پرداخت از کارفرما است.
عضو هیات مدیره انجمن صادر کنندگان خدمات فنی و مهندسی ایران، حضور در نشست هیات های تجاری، بازرگانی و اقتصادی کشورهای آفریقای جنوبی، اروپای شرقی و غربی، خاورمیانه و کشورهای شمال ایران برای همکاری در اجرای پروژه ها را از دیگر فعالیت های این شرکت برشمرد.
صالحی یادآور شد: فعال سازی 13 پروژه از جمله در ارمنستان، «قلعه نو» در افغانستان، نیروگاه «الصدر» و نیروگاه «دبیس» در عراق، مرحله نخست خط انتقال برق «گوادر» در پاکستان و پست های سیار (موبایل) در کردستان عراق و نصب و بازسازی توربین های نیروگاهی «العماره» عراق را به عنوان دیگر برنامه های
اجرایی صانیر معرفی کرد.
** برخی مناقصه ها مشکل گشایش اعتبار دارند
مدیرعامل صانیر،مهمترین موانع فعالیت های صادراتی را صادر نشدن ضمنانت نامه های بانکی ذکر کرد و گفت :تاکنون برخی از پروژه هایی که این شرکت در مناقصه ها برنده شده، به دلیل گشایش نیافتن ال سی توسط کارفرمایان از دست داده است.
** 160 میلیون دلار قرارداد صادرات خدمات در یکسال گذشته
صالحی میزان قرارداد امضا شده در یکسال گذشته را بیش از 160میلیون دلار ذکر کرد و گفت: همراهی بانک ها، موجب رشد فعالیت در این عرصه می شود .
عضو هیات مدیره انجمن مزبور افزود: همواره بخشی از ارزش صادرات خدمات فنی و مهندسی در بازارهای بین المللی باید به عنوان تضمین از حمایت های بانکی مورد استفاده قرار گیرد .
به گفته وی تعاملات بانکی و بین المللی در فعالیت های صادرات خدمات فنی ومهندسی تاثیر گذار بوده و تروریسم در کشورهای منطقه ( عراق ، سوریه و افغانستان ) مشکلات جدید ایجاد کرده است .
صالحی، مشکلات تهیه انواع ضمنانت نامه های بانکی، فقدان شعب بانکهای ایرانی در بازارهای هدف، ابلاغ نشدن مناقصه های برنده در کشور عراق توسط کارفرما، کمبود سرمایه صندوق ضمنات صادرات و بانک توسعه صادرات، نبود حمایت دولت از پروژه های بزرگ در کشورهای هدف و اعتبارات ناکافی بانک ها از مشکلات جدی در مدت دو سال گذشته برای شرکت های ایرانی بود.
به گزارش ایرنا، شرکت یاد شده در مدت 22 سال فعالیت خود بیش از 220 پروژه در سایر کشورها از شرق آسیا تا آمریکای مرکزی اجرا کرد و اینک 18 پروژه در 13 کشور در دست اجرا دارد .
ایرنا