
آرمان- در حالی که پیش از این بسیاری از نمایندگان مجلس نبود نرخ مناسب برای قیمت سوخت را عاملی برای تشدید قاچاق فرآوردههای نفتی عنوان میکردند، به نظر میرسد دولت برای کاهش استفادههای غیرقانونی که به سمت قاچاق میرود برنامههای جدیدی را در دست گرفته است. بسیاری از کارشناسان نیز پیش از این به روشهایی که برای قاچاق سوخت در کشور استفاده میشود هشدار داده بودند.
به گفته این صاحب نظران بالا بردن قیمت سوخت تاثیر آنچنانی در کاهش قاچاق ندارد چراکه نرخ سوخت در کشورهای همسایه بسیار بالاتر از نرخ سوخت در داخل است و در نهایت باز هم انگیزه قاچاق پابرجا خواهد ماند. همزمان با آغاز شمارش معکوس قطع یا کاهش سهمیه بنزین برخی از خودروهای عمومی و موتورسیکلتها، دولت جزئیات اجرای طرح جدید شناسایی و مقابله با کارتهای اجارهای گازوئیل را اعلام کرد. طبق گزارش مهر، مصرف بنزین و گازوئیل کشور از ابتدای سال جاری تاکنون با رشد قابلتوجهی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته همراه بوده است، به طوریکه در فروردین ماه سال ۱۳۹۲ بهطور متوسط روزانه 3/68 میلیون لیتر بنزین و حدود 88/75 میلیون لیتر گازوئیل در کشور مصرف شده است.
افزایش مصرف بنزین و گازوئیل موضوعی است که مسئولان وزارت نفت در روزهای پایانی اسفند ماه نسبت به آن هشدار داده و تاکید کرده بودند در صورتیکه فاز دوم قانون هدفمندی یارانهها و اصلاح مجدد قیمتها انجام نشود، مصرف بنزین ۸ تا ۱۰میلیون لیتر و گازوئیل حدود ۵ تا ۸ میلیون لیتر در روز نسبت به سال ۹۱ افزایش مجدد مییابد. از این رو دولت همزمان با ارائه پیشنهاد افزایش قیمت بنزین، گازوئیل و حتی CNG به مجلس در قالب لایحه قانون بودجه سال ۹۲، اجرای برخی از سیاستهای غیرقیمتی را هم در دستور کار قرار داده است. اجرای طرح ساماندهی کارت بنزین خودروهای عمومی و به ویژه وانتبارها یکی از برنامههای اولویتدار دولت در ۶ ماهه نخست سال جاری است، به طوریکه از اواخر سال گذشته ثبت نام و شناسایی وانت بارهای عمومی واقعی در دستور کار ستاد مدیریت حملونقل و سوخت قرار گرفته است.
مجتبی شفیعی پیشتر درباره آخرین تصمیم گیریها برای حذف سهمیه ویژه بنزین برخی از خودروها گفت: طرح جدید ساماندهی وانت بارهای عمومی با مشارکت شهرداریها در استانهای سراسر کشور آغاز شده که قرار است در این طرح جدید، ساماندهی یک میلیون و ۴۶۰ هزار دستگاه وانت بار مورد ثبت نام و ساماندهی مجدد قرار بگیرد. رئیس ستاد مدیریت حملونقل و سوخت کشور با اعلام اینکه پیشبینی میشود تا پایان فروردین ماه سال ۹۲ طرح ساماندهی وانت بارهای عمومی به پایان برسد، تصریح کرد: تمامی رانندگان وانتبارهای عمومی باید با مراجعه به شهرداریها و ثبت نام یکسری تغییرات ظاهری در وانت بار عمومی خود انجام دهند.
حذف سهمیه وانتبارها
با اجرای این طرح، آن دسته از وانت بارهایی که در خدمت ناوگان حملونقل عمومی نبوده، در این طرح ساماندهی شناسایی میشوند. بر این اساس، پیشبینی میشود سهمیه ویژه بنزین این خودروهای عمومی در ادامه سال جاری حذف و تنها سهمیه عادی خودروهای شخصی به این دسته از خودروها اختصاص یابد. همزمان با تعیین تکلیف سهمیه بنزین برخی از وانت بارها نیز، فرصت دولت برای برخی از موتورسیکلتها نسبت به دریافت و نصب پلاک ملی به پایان رسیده است و از این رو به برخی از موتوریها دیگر سهمیه بنزین ماهانه ۲۵ لیتری نیمهیارانهای اختصاص نمییابد.
علاوه بر این در حال حاضر فرصت مالکان خودروها و موتورسیکلتهای توقیف شده که وسیله نقلیه آنها در پارکینگ پلیس راهور متوقف شده به پایان رسیده است و از اردیبهشت ماه سال جاری هم سهمیه بنزین این دسته وسایط نقلیه قطع شده است. در همین میان مصطفی کشکولی درباره جزئیات برنامههای وزارت نفت برای مقابله با مهاجرت کارتهای بنزین و گازوئیل به مبادی مرزی، گفت: برخلاف بنزین، میزان مهاجرت کارتهای گازوئیل به مبادی مرزی شتاب بیشتری داشته است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی با اعلام اینکه در حال حاضر برای تمامی خودروهای سنگین یک سهمیه بنزین ثابت در نظر گرفته شده است، تصریح کرد: بر این اساس تعدادی از خودروهای دیزلی فعالیت نمیکنند و این در حالی است که کارت سوخت این دسته از خودروها تراکنشهای متعددی مبنی بر دریافت گازوئیل در جایگاهها ثبت کرده است. این مقام مسئول با تاکید بر اینکه هم اکنون یکسری تیمهای ضربتی برای جمعآوری کارتهای به اصطلاح اجارهای بنزین و گازوئیل در سطح شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی تشکیل شده است، تبیین کرد: این تیمها با ورود به جایگاهها کارتهای غیرمجاز را جمعآوری میکنند.
وی همچنین از اجرای طرح دیگری با مشارکت ستاد حملونقل و سوخت و سازمان راهداری خبر داد و افزود: در این طرح مشترک با ثبت تراکنشهای غیرطبیعی برخی از کارتهای هوشمند گازوئیل و اجرای پروژه تخصیص سوخت در برابر میزان پیمایش کارتهایی که کارکرد غیرواقعی دارند، جمعآوری خواهد شد. کدگذاری کارتهای هوشمند گازوئیل یکی دیگر از سناریوهای روی میز دولت برای مقابله با مهاجرت و قاچاق این فرآورده استراتژیک نفتی به کشورهای همسایه است. ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز هم اخیرا با تایید این موضوع، اعلام کرده است: برنامه کدگذاری کارت سوخت تمامی خودروهای گازوئیل سوز (دیزلی) در استانهای مرزی کشور عملیاتی شده است، به طوری که با اجرای این برنامه تنها خودروهای گازوئیلسوز استانهای مرزی در استان مربوطه قابل سوختگیری با استفاده از کارت سوخت خواهند بود و کارت سوخت گازوئیل سایر استانها قابل استفاده نیست.
وزیر نفت به مجلس میرود
از سویی دیگر نیز با به میان آمدن دوباره بحث قاچاق سوخت، وزیر نفت به مجلس میرود تا پاسخگوی سوالات ۵ نماینده مجلس شورای اسلامی باشد. به گزارش تسنیم، رستم قاسمی با حضور در جلسه کمیسیون انرژی مجلس در جایگاه پاسخگویی به نمایندگان قرار میگیرد. عزیز اکبریان نماینده مردم کرج، محمدعلی مددی نماینده مردم میانه، عبدالکریم رجبی نماینده مردم مینودشت، قاسم عزیزی نماینده مردم شازند و ناصر موسوی لارگانی نماینده مردم فلاورجان، افرادی هستند که خواهان پاسخگویی وزیر نفت هستند.
بر این اساس، در جلسه روز سهشنبه کمیسیون انرژی، پس از بررسی اجمالی آخرین خبرهای حوزه انرژی، رستم قاسمی در جمع نمایندگان حضور مییابد. امروز همچنین اعضای کمیسیون انرژی از فعالیتهای ستاد مرکزی مبارزه با کالا و ارز نهاد ریاست جمهوری درخصوص ترانزیت بیرویه سوخت بازدید میکنند تا از فعالیتهای این ارگان دولتی در کنترل خروج بیرویه سوخت از مرزهای کشور به صورت ترانزیت مطلع شوند. بررسی آخرین وضعیت فروش نفت و بررسی طرح یک شوری اصلاح ماده (۳۳) قانون توزیع عادلانه آب (فرعی- ۴۴۴) از دیگر مواردی است که در برنامه جلسه روز یکشنبه کمیسیون انرژی قرار دارد.