اتاق خبر- در كنار خوراك و پوشاك، كار يكي از نيازهاي بشر است كه بسياري از مردم داشتن يك شغل پر درآمد را براي خود آرمان مي دانند.
جوانان تحصيلكرده كه اشتغال براي آن يكي از مهمترين دغدغه هاي دوران جواني و اين اشتغال مي تواند آنان را به زندگي اميدوارتر كند.
اشتغال گروه سني 15تا 29سال به عنوان گروه سني جوانان به عنوان يكي از دغدغه هاي اصلي و برنامه هاي دولت هاست، كه هر دولتي براي ايجاد اشتغال در بين جوانان برنامه هاي خاص خود را داشته است.
بيكاري جوانان يكي ازمهمترين دغدغه هاي خانواده است به طوري كه مي توان گفت به طور ميانگين در هر خانواده يك تا دو جوان بيكار و جوياي كار وجود داد.
در استان چهارمحال و بختياري نيز مشكل بيكاري و اشتغال جوانان و به خصوص فارغ التحصيلان دانشگاهي به عنوان يكي از دغدغه هاي مديران و مسوولان قرار گرفته است.
آماده نبودن زيرساخت هاي اشتغال در استان، پايين بودن ميل و رغبت جوانان به خصوص فارغ التصحيلان دانشگاهي به مشاغلي به غير از مشاغل دولتي، پايين بودن ميزان سرمايه گذاري در حوزه اشتغال و صنعت استان در سال هاي گذشته از مهمترين دلايل افزايش بيكاري و بالا بودن نرخ بيكاري در استان است.
به گزارش ايرنا، جمعيت استان چهارمحال و بختياري هم اكنون بيش از 900 هزار نفر است كه از اين تعداد 320 هزار نفر جمعيت فعال استان به شمار مي روند.
مدير كل تعاون، كار و رفاه اجتماعي چهارمحال و بختياري مي گويد: از سال 88 تاكنون با راه اندازي و فعال شدن مراكز كاريابي در استان 30 هزار و 492 نفر جوان بيكار در گروه سني 15 تا 29 سال در اين مراكز ثبت نام كردند كه از اين تعداد پنج هزار و 93 نفر در سال گذشته ثبت نام شدند.
سيدعباس جزايري افزود: از اين تعداد 20 هزار و 430 نفر مرد و 10هزار و 62 نفر زن بودند.
وي اظهار داشت: از اين تعداد ثبت نامي در 18 مركز كاريابي زير نظر اداره كل تعاون، كار و رفاه اجتماعي استان 76 درصد فاقد مهارت و 24 درصد داراي مهارت بودند.
جزايري افزود: از اين تعداد 35 درصد زيرديپلم، 24درصد ديپلم و 41درصد بالاي ديپلم و داراي مدارك دانشگاهي هستند.
مديركل تعاون، كار و رفاه اجتماعي استان اظهار داشت: سال گذشته در مجموع در استان 46هزار نفر بيكار در رده هاي سني مختلف در سامانه اين اداره كل ثبت نام كردند كه براي هفت هزار نفر شغل ايجاد شد.
جزايري اظهار داشت: در سالجاري براساس اطلاعات موجود در سامانه اين اداره كل 39 هزار ثبت نامي بيكار داريم كه 18هزار نفر از اين تعداد داراي تحصيلات عاليه در رشته هاي مختلف فني مهندسي، كشاورزي و علوم انساني داراي تحصيلات عاليه مي باشند و بقيه ثبت نام شدگان بيكار نيز، افراد ديپلمه و زير ديپلم هستند.
وي گفت: به طور كل 65درصد ثبت نامي ها در اين سامانه را مردان و 35 درصد را زنان تشكيل مي دهند.
وي با بيان اينكه بيكاري جوانان يكي از دغدغه هاي مسوولان استان و كشور است، افزود: بايد گرايش فكري جوانان بيكار از مشاغل اداري به مشاغل توليدي هدايت شود تا اشتغال مبتني بر توليد افزايش يابد.
مديركل تعاون، كار و رفاه اجتماعي استان حمايت دولت و صندوق توسعه ملي از طرح ها و واحدهاي نيمه فعال و راكد را از مهمترين سياست ها و برنامه هاي امسال در حوزه ايجاد اشتغال پايدار و كاهش نرخ بيكاري عنوان كرد.
جزايري افزود: در اين راستا امسال دولت از محل اعتبارات دولتي و صندوق توسعه ملي 160هزار ميليارد ريال تسهيلات يارانه دار به واحدهاي نيمه فعال و تعطيل در كشور پرداخت مي كند كه از اين ميزان سهم استان چهارمحال و بختياري چهار هزار و 700 ميليارد ريال است.
وي كمبود نقدينگي واحدهاي صنعتي و توليدي را از مهمترين معضلات اين بخش در استان دانست و افزود: امسال 20 درصد اعتبارات فني و اعتباري و ماده 180 امور زيربناي استان به بخش اشتغال، زيرساخت هاي اشتغال و همچنين پرداخت يارانه به طرح هاي مصوب و داراي مشكل اعتباري اختصاص يافته است.
مديركل تعاون، كار و رفاه اجتماعي چهارمحال و بختياري گفت: سال گذشته بيش از 72ميليارد ريال اعتبار تسهيلات مشاغل خانگي براي دستگاه هاي اجرايي مانند ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري، فني و حرفه اي، جهادكشاورزي، كميته امدادامام خميني(ره)، فرهنگ و ارشاد اسلامي، صندوق كارآفريني اميد، صنعت، معدن و تجارت وبهزيستي استان پيش بيني شده بود كه دراين مدت بيش از يك هزار و 624 پرونده تقاضا براي تسهيلات به ارزش 72 ميليارد و 230 ميليون ريال به دبيرخانه مشاغل خانگي استان واصل شد.
وي گفت: از اين تعداد يكهزار و 187طرح با اعتباري بيش از 52 ميليارد و 700 ميليون ريال از تسهيلات مشاغل خانگي بهره مند شده اند.
مديركل تعاون، كارو رفاه اجتماعي چهارمحال و بختياري گفت: تاكنون در استان چهار هزار و 100 واحد تعاوني در بخش هاي مختلف تشكيل شده كه از اين تعداد 2 هزار و 400 شركت تعاوني فعال و نيمه فعال هستند.
جزايري اظهار داشت: از اين تعداد هزار و 600 تعاوني فعال و 850 نيمه فعال و با ظرفيت كم كار مي كنند.
وي با اشاره به اينكه هم اكنون بيشتر تعاون هاي فعال در حوزه خدمات و شركت هاي تعاوني مواد غذايي هستند، افزود: فروش نرفتن كالا، نبود بازار به دليل ركود بازار مسكن و كم بودن ميزان نقدينگي از دلايل تعطيل شدن شركت هاي تعاوني در استان است.
مديركل آمار و اطلاعات سازمان مديريت و برنامه ريزي چهارمحال و بختياري نيز با اشاره به اينكه بيكاري مهمترين مشكل جوانان امروز جامعه است، عنوان كرد: بايد در مسير اشتغال جوانان كار شود و اشتغال جوانان بسياري از مشكلات جامعه را حل مي كند.
عبدالله اسدپور افزود: براساس آمار مركز آمار ايران نرخ بيكاري سال گذشته براي گروه سني از 10 سال به بالا در استان 16.4درصد اعلام شده است.
وي گفت: نرخ بيكاري گروه سني 15 تا 29سال گذشته در استان 33.5 درصد اعلام شده است.
به گفته وي، سال گذشته 45 هزار و 304 نفر بيكار در گروه سني 15 تا 29سال در استان چهارمحال و بختياري شناسايي شده است.
وي اظهار داشت: نرخ بيكاري گروه سني 15 تا 24 سال گذشته در استان نيز 36.9 درصد اعلام شده است.
اسدپور بدون اعلام آمار جمعيت جوان و همچنين جمعيت فعال استان افزود: نرخ بيكاري سال 93 نيز در جمعيت 10 سال به بالا در استان 15درصد بود.
به گفته وي، در اين مدت نرخ بيكاري گروه سني 15 تا 29 سال استان 29.4 درصد بود.
وي سهم اشتغال استان در بخش كشاورزي را 15.3 درصد، صنعت 43.8 درصد، خدمات 40.9 درصد عنوان كرد و گفت: سهم اشتغال بخش خصوصي 83.5 درصد و عمومي 16.5 درصد بوده است.
وي گفت: در سال93 در رده سني 10 سال به بالا در استان 242 هزار و 919 نفر شاغل و در رده سني 15 تا 29 نيز 42 هزار 765 نفر بيكار بودند.
رييس سازمان مديريت و برنامه ريزي چهارمحال و بختياري نيز با اشاره به معضل بيكاري به خصوص در قشر جوان افزود: تحريم هاي اقتصادي، تعطيل و نيمه تعطيل بودن واحدهاي توليدي و صنعتي و ضعف سرمايه گذاري در امور زيربنايي از مهمترين عوامل تشديد بيكاري در اين استان است.
اسماعيل عامري گلستاني افزود: نرخ بيكاري چهارمحال و بختياري از متوسط كشور پنج درصد بالاتر است.
استاندار چهارمحال و بختياري نيز با اشاره به اينكه اشتغال و نرخ بيكاري يكي از مهمترين دغدغه هاي دولت است، گفت: امسال براي افزايش اشتغال و همچنين كاهش نرخ بيكاري، 160هزار ميليارد ريال اعتبار يارانه دار براي طرح هاي نيمه تمام و غيرفعال پيش بيني شده است.
قاسم سليماني دشتكي درباره برنامه هاي استان براي سال اقتصاد مقاومتي اقدام و عمل افزود: سياست كلان اقتصاد مقاومتي استان در نيمه دوم سال 92 ابلاغ و تاكنون فعاليت هاي خوبي در زمينه هاي مختلف در استان انجام شده است.
وي، تكميل و بهره برداري از پروژههاي عمراني، ايجاد اشتغال، كاهش نرخ بيكاري، رونق اقتصادي، توسعه فعاليتهاي عمراني در حوزههاي گوناگون و جذب سرمايهگذاري در بخشهاي مختلف را اولويت هاي استان در سال جاري برشمرد.
سليماني دشتكي اظهار داشت: از بودجه سال 95 علاوه بر يارانه هايي كه تصويب شده، ميزان قابل توجهي از اعتبارات به بخش اشتغال وتسهيلات ارزان قيمت براي توسعه بخش كشاورزي، كمك هاي فني و اعتباري و يارانه توليد داده مي شود.
رييس سازمان صنعت معدن، تجارت چهارمحال و بختياري نيز گفت: اكنون هزار و 270 واحد توليدي و صنعتي در استان وجود دارد كه به دلايلي 450 واحد از اين تعداد طي سال هاي اخير تعطيل شده است.
سيد نعيم امامي افزود: واحدهاي صنعتي كه اكنون در حال فعاليت هستند، با ظرفيت هاي متفاوت به طور متوسط با 48درصد ظرفيت فعاليت مي كنند.
وي مهمترين دلايل تعطيلي اين واحدها را تحريم ها، ركود اقتصادي سال هاي اخير، بدهي معوق به بانك ها، كمبود و نبود سرمايه در گردش و نداشتن بازار فروش عنوان كرد.
وي اظهار داشت: اشتغال ظرفيت اسمي واحدهاي توليدي و صنعتي استان 24هزار نفر است، كه هم اينك 12هزار نفر در استان مشغول به كار هستند.
به گزارش ايرنا، هم اكنون 195 تشكل كارگري،20 شوراي اسلامي كار و 155 نماينده كارگري در كارگاه هاي توليدي، هشت انجمن صنفي كارگري، هشت كانون بازنشستگان در شهرستان ها، يك كانون انجمن صنفي كارگري هماهنگي شوراي اسلامي كار و مجمع نمايندگان كار در استان فعال است.
توسعه نيافتگي چهارمحال و بختياري همپاي استان هاي همجوار باعث شده است گاهي جوانان خوش ذوق و داراي پشتكار و ايده هاي خلاقانه ترك وطن كنند و به استان هاي همجوار بروند.
منبع: ایرنا
94106